MUČAN SLUČAJ

Podignuta optužnica protiv roditelja male Nikoll, policija se oglasila o optužbama majke

Tereti ih se da su od studenoga do kraja ožujka kao roditelji dijete zanemarili emocionalno te ju psihički i fizički zlostavljali
Privođenje roditelja djevojčice Nikoll
 Nenad Opačak/cropix

Zbog smrti dvogodišnje djevojčice Nikoll iz Nove Gradiške koja se dogodila prije dva mjeseca u njezinoj obiteljskoj kući, Županijsko državno odvjetništvo u Slavonskom Brodu podiglo je optužnicu protiv njezinih roditelja, pri čemu je provookrivljena majka, a drugookrivljeni otac djevojčice.

"Županijsko državno odvjetništvo u Slavonskom Brodu podiglo je optužnicu protiv prvookrivljene hrvatske državljanke (1997.) zbog počinjenja dva kaznena djela povrede djetetovih prava, i to jednog kaznenog djela iz članka 177. stavka 2. KZ/11 počinjenog na štetu djeteta (2016.) i jednog kaznenog djela iz članka 177. stavka 1., 2. i 4. KZ/11 počinjenog na štetu djeteta (2018.), sve uz primjenu članka 51. KZ/11, i protiv drugookrivljenog hrvatskog državljanina (1994.) zbog počinjenja dva kaznena djela povrede djetetovih prava, i to jednog kaznenog djela iz članka 177. stavka 2. KZ/11, počinjenog na štetu djeteta (2016.) i jednog kaznenog djela iz članka 177. stavka 1. i 2. KZ/11 počinjenog na štetu djeteta (2018.), sve uz primjenu članka 51. KZ/11.,'' stoji u objavi ŽDO u Slavonskom Brodu.

Majci i ocu stavlja se na teret da su ''od 1. studenoga 2020. do 31. ožujka 2021. u obiteljskoj kući u Novoj Gradiški kao roditelji emocionalno zanemarili dijete (2018.) te tjelesno i psihički zlostavljali djecu (2016. i 2018.), kao i da je prvookrivljenica 31. ožujka 2021. unutar obiteljske kuće u Novoj Gradiški odgurnula dijete (2018.) uslijed čega je dijete zadobilo ozljede i preminulo 4. travnja 2021''.

Isto tako ŽDO je predložilo produljenje istražnog zatvora za oca, dok je majka puštena da se brani sa slobode, jer su prestali postojati razlozi zbog kojih joj je mjera bila određena. Kao što smo već pisali, Nikoll je nastradala u svojoj biološkoj obitelji u koju ju je Centar za socijalnu skrbu u Novoj Gradiški vratio nakon što je malena prethodno od trećeg mjeseca svojeg života živjela kod udomitelja. No u studenome prošle godine stručne službe Centra procijenile su kako su se stekli uvjeti za povratak djevojčice biološkim roditeljima. U mjesecima koji su uslijedili, baka djevojčice je prema svojem kazivanju u nekoliko navrata ukazivala da se dijete zanemaruje i zlostavlja.

Djelatnici Centra u više su navrata bili u stručnom nadzoru, ali nisu utvrdili nikakve nepravilnosti niti zlostavljanje djeteta. No na kraju se dogodila tragedija za koju je majka optužena da je malenu djevojčicu udarala i tako izazvala ozljede koje su dovele do njezine smrti u bolnici u Klaićevoj u Zagrebu gdje je hitno prevezena iz Nove Gradiške. Otac je, inače, od ranije kažnjavan zbog nasilja u obitelji, i to sedam puta, ali ne prema Nikoll. Ministarstvo socijalne politike po hitnoj je proceduri smijenilo ravnatelja Centra u Novoj Gradiški, ali inspekcije komore socijalnih radnika i psihologa nisu našle nepravilnosti u radu svojih kolega u Novoj Gradiški. Majka se, pak, prvi put nakon ovog događaja i po izlasku iz zatvora oglasila u intervjuu za Dnevnik Nove TV, gdje je odbacila krivnju te prozvala policiju da su od nje iznudili priznanje.

"Najmanja djevojčica, mislim manja, i ova, mislim, preminula moja mala, igrale su se i naletjele su na jedan autičak. Njih dvije su se igrale i ta moja, preminula malena, jednostavno se nije mogla zaustaviti i malena ova do nje se zabila u nju i ona je pala i udarila glavom u zid. I to je bilo to. Ja sam onda uzela nju u ruke i istrčala van,'' rekla je majka za Novu TV i dodala:

''Ja sam prvo priznala krivicu na sebe, da ne bi danas, sutra, malu ovu koja je u biti i kriva za to. To je bila jedna obična nezgoda. Ja sam, kad su me prvi dan ispitali, prvu noć sam, ja sam rekla da ja nisam ništa napravila, da nisam kriva, da joj nisam ništa napravila. Sutradan su oni meni došli reći da ja nešto kažem, bilo što. Pod pritiskom sam morala priznati. Oni su mi rekli da ću ja dobiti 20, 30 godina zatvora i da će mi donijeti djecu u posjet, a ja, kad sam čula da će mi donijeti djecu u posjet, ja sam bilo što izmislila", tvrdi majka.

Iz MUP-a su pak odgovorili kako "policijski službenici u odnosu na osumnjičene osobe, tijekom provođenja kriminalističkih istraživanja, postupaju profesionalno i nepristrano, primjenjujući zakonom propisane ovlasti s ciljem utvrđivanja relevantnih činjenica". Na navode majke o iznudi priznanja iz ŽDO Slavonski Brod poručili su kako se "neće putem medija očitovati o načinu na koji se svaki pojedini okrivljenik odlučiti braniti, nego pred sudom i tijekom sudskog postupka u kojem će se utvrđivati sve relevantne činjenice".

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 07:26