TRAGEDIJA

Podignuta optužnica protiv roditelja za smrt djeteta u Puli: ‘Bili su svjesni da je lošeg zdravstvenog stanja‘

Kad se doznalo za slučaj, mediji su pisali da je roditeljska pomoć izostala zbog njihovih uvjerenja

Roditelji osumnjičeni za smrt sina

 Matija Djanjesic/Cropix

Pola godine od tragične smrti 15-godišnjeg gimnazijalca u Puli čiji se život ugasio zbog neprepoznatog i neliječenog dijabetesa tip 1, tužiteljstvo je podignulo optužnicu protiv njegovih roditelja – 42-godišnjeg oca D.K. i 45-godišnje majke I.K. Za pulsko Županijsko državno odvjetništvo roditelji su se ogriješili o stavak 4. članka 177. koji se odnosi na kaznena djela protiv braka, obitelji i djece točnije na povredu djetetovih prava jer su grubo zanemarili svoje roditeljske dužnosti koje su dovele do smrti nedužnog tinejdžera.

Roditelje se tereti da tijekom ljeta 2021. godine pa do 29. rujna 2021. nisu za sina srednjoškolca tražili liječničku pomoć iako su bili svjesni da je dijete lošeg zdravstvenog stanja. Olako su time mislili da neće nastupiti djetetova smrt.

- Prvookrivljena majka je 29. rujna 2021. pozvala hitnu medicinsku pomoć kada je dijete prestalo disati te je na mjesto događaja došla hitna medicinska pomoć koja je dijete prevezla u Opću bolnicu Pula. Uslijed posljedica nastalih zbog neprepoznatog i neliječenog dijabetesa tip 1 dijete je preminulo – smatraju pulski tužitelji.

Kad se doznalo za slučaj, mediji su pisali da je roditeljska pomoć izostala zbog njihovih uvjerenja. Dijete su navodno liječili sokom od stolisnika, a iako im se više puta obraćalo za pomoć, roditelji te vapaje nisu shvatili odnosno željeli shvatiti. Inače, kao obitelj su živjeli posljednje dvije godine u zajednici u hinduističkom hramu Sri Sri Radha Gopinath u Šikićima nedaleko od Pule.

Nakon tragedije, iz hrama su novinarima rekli da nisu primijetili da je dječak bolestan i da je oduvijek bio mršav. Jedino su tog kobnog dana čuli da je povraćao i imao proljev te da mu je majka davala čajeve.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 22:21