PROVEDENA ISTRAGA

Podignuta optužnica protiv vozača autobusa smrti: ‘Okrenuo se prema stražnjem dijelu, čuo je buku...‘

U srpsnju se na autocesti A3 dogodila nesreća u kojoj je život izgubilo 10 osoba, dok je 11 putnika bilo teško ozlijeđeno.

Mjesto nesreće

 Vlado Kos/Cropix

Općinsko državno odvjetništvo u Slavonskom Brodu je nakon provedene istrage podiglo pred Općinskim sudom u Slavonskom Brodu optužnicu protiv državljanina Republike Kosovo (D. L.) koji je 25. srpnja 2021. godine prouzročio prometnu nesreću u kojoj je život izgubilo 10 osoba, dok je 11 putnika bilo teško ozlijeđeno.

Naime, okrivljenog 52-godišnjaka se tereti da je 25. srpnja 2021. oko 6:15 sati, upravljao autobusom kosovskih registarskih oznaka desnim kolničkim trakom u smjeru istoka, u blizini mjesta Sibinj, protivno odredbama Zakona o sigurnosti prometa na cestama.

image

Mjesto nesreće na A3

Vlado Kos/Cropix
image

Vozač autobusa

Damir Krajac/Cropix

“Tereti ga se da se, lakomisleno smatrajući kako neće ugroziti druge sudionike u prometu, okrenuo prema stražnjem dijelu autobusa odakle je čuo buku, tako da nije mogao pratiti prometnu situaciju ispred sebe niti pravac kretanja autobusa zbog čega nije na vrijeme primijetio da je autobus počeo prelaziti preko prometne trake za zaustavljanje vozila u nuždi i travnate bankine s južne strane kolnika sve dok nije udario prednjim dijelom u smjerokazni stupić.

Tereti ga se da je potom poduzeo radnju skretanja u lijevo i kočenje uslijed čega je došlo do zanošenja autobusa i njegovog prevrtanja kojom prilikom je, od posljedica zadobivenih višestrukih teških ozljeda, na mjestu nesreće smrtno stradalo deset putnika, a jedanaest je putnika zadobilo ozljede teške naravi”, izvijestili su iz DORH-a.

Kako je Jutarnji ranije neslužbeno doznao, u iskazu policiji, vozač D. L. (52) ni u jednom trenutku nije rekao da je zaspao, kako su neki mediji pisali, nego da ga je nešto omelo u vožnji nakon čega je skrenuo s kolnika.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2022 00:08