OBRAČUN KOD ZAGREBA

Podignute optužnice protiv gotovo svih navijača Hajduka, zna se i kakve kazne traži tužiteljstvo

Policajac: Kad sam vidio koliko ih ide prema nama, rekao sam "Gotovo je, ništa od nas". U 25 godina nikad se nisam tako osjećao

Mjesto sukoba policije i navijača kod odmorišta Desinec

 Ranko Suvar/Cropix

Općinsko državno odvjetništvo u Velikoj Gorici odlučilo je za navijačke nerede kod benzinske pumpe na Desincu u svibnju prošle godine, pri kojima je policija koristila vatreno oružje ranivši nekoliko navijača, podignuti optužnicu protiv gotovo svih navijača Hajduka koji su tada bili uhićeni - njih ukupno 43, neslužbeno doznajemo.

Tereti ih se da su s drugim nepoznatim osobama te jednim maloljetnikom sudjelovali u gomili od 250 do 300 osoba koje su, nezadovoljne time što ih Dinamo nije pustio na maksimirski stadion kako bi navijali na utakmici Dinamo - Hajduk, pri povratku napustili autobuse i druga vozila te napali policajce koji su im bili u pratnji.

"Bacali su razna aktivirana pirotehnička sredstva, staklene boce za piće, kamenje, iščupane prometne znakove, požarne aparate, kante za smeće i druge predmete, uslijed čega je došlo do upotrebe sredstava prisile od strane više policijskih službenika, kojom prilikom je 20 policijskih službenika zadobilo tjelesne ozljede", navodi se u optužnici.

image

Mjesto sukoba policije i navijača kod odmorišta Desinec

Ranko Suvar/Cropix

Za trojicu navijača koji su jedini već ranije osuđivani tužitelji predlažu bezuvjetne zatvorske kazne od 10 mjeseci zatvora, dok su za ostalih 40 predložili 10-mjesečne zatvorske kazne zamijenjene radom za opće dobro. Sva 43 navijača porekla su optužbe - jedan dio se branio šutnjom, a veći dio je iznosio istovjetne obrane, prema kojima su oni bili napadnuti od strane policije, koja ih je počela bespoštedno tući premda nisu nikoga napadali i nisu pružali otpor.

Kao svjedoci su ispitani i policajci, koji su pak tvrdili da ih je napala gomila od nekih 300-tinjak ljudi. "U tom trenutku kada sam vidio koliko njih ide prema nama – oko 400 – rekao sam šefu: "Šefe gotovo je, ništa od nas". Bio sam u velikom strahu i u svojih 25 godina rada, nije se nisam tako osjećao, niti sam ikad takvo što doživio. Radio sam i u interventnoj policiji nekad i bio na dosta osiguranja utakmica, ali nešto ovako nisam nikad doživio, iako sam bio napadan od strane raznih navijačkih skupina dok sam radio taj posao", rekao je jedan policajac.

No, nitko od ispitanih policajaca nije vidio tko je od njihovih kolega ranio navijače, već ih dio samo navodi da su čuli pucnjave, a neki su rekli kako su najprije zapucali u zrak, a zatim u tlo pred agresivnim navijačima koje drugačije nisu mogli zaustaviti.

image

Mjesto sukoba policije i navijača kod odmorišta Desinec

Ranko Suvar/Cropix

"Udarali su me po kacigi i cijelo vrijeme po desnoj strani tijela i lupali po vozilu bočno i željeli su ući u vozilo. Upozorio sam ih da stanu jer ću se u protivnom pucati, no oni su se na to oglušili i ja sam ispalio 8 hitaca u zrak. Malo su se trznuli na to moje ispaljivanje hitaca u zrak ali su potom dalje nastavili s udaranjem po njemu i po vozilu i dalje je napad bio istog intenziteta s povicima "ubi pandura, ubi purgera, ubijmo ih" i slično. Budući da napad navijača nije jenjavao, a razbili su prednje staklo na kombiju i više nisam imao drugu opciju. Ispalio sam 11 hitaca ispred navijača u betonsku podlogu.", ispričao je jedan od ispitanih policajaca, rekavši kako su se napadači nakon toga odmaknuli od policijskog auta.

Inače, nakon provedene istrage, utvrđeno je da su najmanje četvorica navijača te noći ranjena iz vatrenoga oružja - najteže je stradao Stipe Č. koji je dobio prostrjelnu ranu prsa te je operiran u KBC Zagreb. Nikola E. zadobio je prostrjel potkoljenice, a Ante R. i Josip Dž. su ranjeni u stopalo, odnosno rame.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. rujan 2023 09:11