ZLOČINAČKO UDRUŽENJE

PODIGNUTE OPTUŽNICE PROTIV SEDAM OSOBA ZBOG ZAPALJENJA KUĆE R. ORTYNSKOG Počinitelji su pomno isplanirali izazivanje požara, ali plan se izjalovio

 
 Emica Elvedji / CROPIX

USKOK je nakon provedene istrage podignuo optužnicu protiv sedmero okrivljenika zbog podmetanja požara u kući bivšeg glavnog državnog odvjetnika Radovana Ortynskog u Postirama na otoku Braču.

USKOK je optužnicu podigao pred Županijskim sudom u Osijeku protiv hrvatskih državljana D. B. (1970.), M. B. (1966.), J. H. (1987.), M. T. (1978.), I. J. (1966.), Z. I. (1970.), R. F. (1989.) zbog počinjenja kaznenih djela zločinačkog udruženja, dovođenja u opasnost života i imovine općeopasnom radnjom ili sredstvom počinjenog u sastavu zločinačkog udruženja, pomaganja u dovođenju u opasnost života i imovine općeopasnom radnjom ili sredstvom počinjenog u sastavu zločinačkog udruženja, poticanja na dovođenje u opasnost života i imovine općeopasnom radnjom ili sredstvom u sastavu zločinačkog udruženja i pomoći počinitelju nakon počinjenja kaznenog djela počinjenog u sastavu zločinačkog udruženja.

Optužnicom se prvo okrivljenom stavlja na teret da je od siječnja 2017. godine do svibnja 2018. godine na području Osijeka, Brača, Omiša, Splita, Makarske, Bosne i Hercegovine i Njemačke, u zajedničko djelovanje povezao još trojicu okrivljenika i najmanje još jednog nepoznatog počinitelja radi zapaljenja vikend kuće u vlasništvu Radovana Ortynskog u Postirama na otoku Braču, stoji na službenoj stranici USKOK-a.

Kako bi ostvarili svoj naum, prvookrivljeni je s drugookrivljenim dogovorio da zajedno s najmanje još jednim počiniteljem izvrše zapaljenje vikend kuće Ortynskog, te da trećeokrivljeni s drugookrivljenim putuje na otok Brač i bude s njim cijelo vrijeme tijekom izvršenja planiranog kaznenog djela. To su napravili, stoji u optužnici kako bi se jedan od njih nakon izvršenja planiranog kaznenog djela što lakše i bez da izazove sumnju udaljio s otoka Brača.

Sukladno dogovoru, drugookrivljenik i najmanje još jedan počinitelj su u večernjim satima 1. travnja 2017. izvršili zapaljenje vikend kuće Radovana Ortynskog, na kojoj je nastala šteta u iznosu od preko 200.000,00 kuna. No, kako je prilikom zapaljenja došlo do eksplozije i požara kojom prilikom je drugookrivljeni zadobio teške opekline, prvookrivljeni je angažirao još tri osobe da ozlijeđenog prebace, liječe i sakriju na teritoriju BiH i kasnije u Njemačkoj.

U optužnici se također predlaže i produljenje istražnog zatvora protiv prvookrivljenika, drugookrivljenika, trećeokrivljenice i četvrtookrivljenika.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 02:11