OPET NA METI

Podmetnut požar u kafiću u Travnom na koji je prije 14 mjeseci bačena bomba: ‘Nije mi svejedno‘

Vlasnik kafića Travno navodno ni onda, a ni sada, nije prijavljivao prijetnje, niti da je s bilo kim u sukobu

Caffe bar Travno u Ulici Božidara Magovca

 Ranko Šuvar/Cropix

Stanare novozagrebačkog naselja Travno probudili su u petak pred zoru zvuci vatrogasnih sirena. Naime, oko 3.30 sati došlo je do požara kafića Travno u Ulici Božidara Magovca, a na koji je prije točno 14 mjeseci bačena eksplozivna naprava. Osim unutrašnjeg dijela oko hladnjaka, gorjela je i manja hrpa smeća ispred lokala.

Dosadašnjim policijskim očevidom i prikupljenim informacijama na mjestu događaja je utvrđeno, kažu iz PU zagrebačke, da je nepoznata osoba zapaljivom tekućinom izazvala požar kafića u vlasništvu 57-godišnjaka, a vatrena stihija koja se brzo proširila zahvatila je terasu i dio unutrašnjosti lokala.

Stanari koji su se trgnuli iz sna, a s kojima smo razgovarali, opisali su sve kao neku blažu detonaciju. Pogledavši kroz prozor, uočili su dim iz lokala te zvali vatrogasce. Ubrzo je uz vatrogasce pristigla i policijska ekipa za očevid koja pokušava rekonstruirati tijek piromanskog čina i ući u trag počinitelju ili više njih, koji je svojim potezom poslao, očito, još jednu poruku ugostitelju.

Povezanost incidenata

Ima li ovaj požar ikakvih povezanosti s prethodnim incidentom od lanjskog 15. rujna kada su u oko 3.50 sati, prema policijskoj kaznenoj prijavi, Leo Zdenjak (31) i srbijanski državljanin Milan N. (41) došetali do natkrivene i ograđene terase Travnog donijevši sa sobom paklenu napravu koju je Milan N. odložio u stablo? Nije poznato.

Prije 14 mjeseci su njih dvojica, prema sumnjama kriminalista, eksplozivnu napravu detonirali kapislom i sporogorećim štapinom, a od siline eksplozije došlo je do oštećenja dviju vanjskih i jedne unutarnje jedinice klima-uređaja, vanjske jedinice dojavnog alarmnog uređaja te senzor, a uništene su i kamere videonadzora, pet staklenih kliznih stijenki i njihovi aluminijski profil te jedan televizor i drveno tapecirane klupe za sjedenje.

Detonacija je oštetila i stakla na prozorima stanova prvoga kata zgrade, a vlasnik lokala ni ovaj put, kao niti prije, nije bio raspoložen za razgovor. Poznanicima je rekao da je prema njegovim informacijama požar izbio na instalacijama klima-uređaja. Navodno policiji ni onda, a ni sada, nije prijavljivao nikakve prijetnje niti je naveo da je s bilo kim u sukobu.

Stanari šokirani

Stanari nebodera u sklopu kojeg posluje kafić te okolnih zgrada su frustrirani.

- Svi smo mi dobri s gazdom kafića i ne znamo je li se nekome on, ili član obitelji, zamjerio ili ima posla, pak, s nekim psihopatima koji mu po svaku cijenu žele narušiti ugled i mir, ali vrlo je uznemirujuće živjeti sa spoznajom da opet može letjeti u zrak, a netko pritom još i nastradati. Ne bih htjela biti u koži susjedima koji žive tik iznad lokala i kojima je prošli put bomba razvalila prozore. Taj put, kao i ovaj, iz kafića su nam u prolazu rekli dok je trajao očevid da je eksplodirala klima, a policija utvrdila da je bomba. Ne znam što bih rekla osim da smo nezaštićeni i ne spavamo mirno - kaže jedna stanarka zgrade.

Drugi stanar misli da u kafiću postoji videonadzor pa da će samim time, ako je u funkciji, lako se riješiti bilo kakva nedoumica.

- Nije mi svejedno, iskreno. Nije to lokal u kojem se okupljaju klošari, naprotiv, dolaze i ljudi s djecom. I na dobroj je lokaciji za usputnu kavu prije posla ujutro - zaključio je zabrinuti stanovnik Travnog.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 17:54