ZLOPORABA POLOŽAJA

Podmitljivi lugar pod lupom USKOK-a: Oštetio Hrvatske šume za nekoliko desetaka tisuća kuna

Primanje i davanje mita, zloporaba položaja i ovlasti i poticanje na zloporabu te krivotvorenje isprava.
 Danijel Soldo/Cropix/Cropix

Zbog primanja i davanja mita, zloporabe položaja i ovlasti i poticanja na zloporabu te krivotvorenje isprava kao i onih poslovnih, pod lupom USKOK-a našao se 41-godišnji lugar Hrvatskih šuma točnije iz Šumarije Čakovec te njegov poznanik vršnjak. Težina kaznenog djela na štetu Hrvatskih šuma? Najmanje 36.975 kuna praćeno mitom od 20.400 kuna koliko je za dogovorenu uslugu, sumnja USKOK, nagrađen lugar.

Prema prijavi međimurske policije postoji osnovana sumnja da je od travnja 2021. pa do 25. veljače 2022. u Čakovcu prvookrivljeni lugar, kojem je povjereno čuvanje šuma i šumskih zemljišta u vlasništvu Republike Hrvatske te kao osoba odgovorna za nadzor prilikom samoizrade ogrjevne drvne mase, pristao na traženje poznanika da mu za 100 kuna po metru kubičnom, omogući samoizradu ogrjevne mase. Sve je to u konačnici odrađeno bez plaćanja propisane naknade i u količinama većim od dopuštenih.

Lugar je, tvrdi dalje USKOK koji je pokrenuo istragu protiv dvojice muškaraca, itekako znao da će drugookrivljeni tu ogrjevnu masu dalje prodavati.

- Sukladno dogovorenom i protivno Zakonu o šumama, uputama uprave i pravilnicima, lugar je omogućavao drugookrivljenom da sa šumskog područja pod upravljanjem Šumarije Čakovec na kojoj je obavljao poslove lugara, poruši, pripremi i odveze drvnu masu za ogrjev, bez da je istu prethodno doznačio, izmjerio, kategorizirao, unio u knjigu primanja i naplatio. Kako bi prikrio protupravno prisvajanje drvne mase, izrađivao je potrebnu dokumentaciju, ali na znatno manju količinu od stvarne količine koju je drugookrivljeni platio i odvezao, te dokumentaciju u kojoj je kao vozača navodio podmititelja, a kao kupca osobu koja tom prilikom nije kupila drvnu masu ili osobu od njegovog povjerenja - otkrivaju iz USKOK-a navodeći da je trgovac drvnom građom prilikom policijske kontrole vozila kojim je prevozio drvnu masu, policajcima predavao na uvid tu dokumentaciju kako bi prikrio njezino protupravno prisvajanje i neistinito prikazao njeno zakonito porijeklo.

Na kraju je ta drvna masa, tvrdi USKOK, prodavana krajnjim korisnicima za najmanje 320 kuna po prostornom metru čime si je drugookrivljeni, zahvaljujući podmitljivom lugaru, stekao najmanje 94.656 kuna nepripadne koristi. Prema toj računici Hrvatske je šume oštetio za najmanje 36.975 kuna. Za obojicu "štovatelja" državne šume USKOK je zatražio istražni zatvor.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. travanj 2024 11:34