DETALJI NE PRESTAJU STIZATI

PODSTANARI IZ PAKLA 3: OTKRIVAMO NOVE ŽRTVE PARA KOJI JE ZAPREPASTIO HRVATSKU Uništen je i stan u Tkalčićevoj: 'Krov je sad već kritičan, visi napola'

 
Ljiljana Kruk
 Tomislav Krišto / CROPIX

- Antonijo F. pravomoćnom je presudom donesenom 1. lipnja 2018. godine osuđen na kaznu zatvora od jedne godine i deset mjeseci te mu je izrečena uvjetna osuda, pa kazna zatvora neće biti izvršena ako okrivljeni u roku od pet godina ne počini novo kazneno djelo - stoji u službenom odgovoru Općinskog suda u Velikoj Gorici.

Tomislav Krišto / CROPIX

Navedeni je muškarac sa svojom partnericom Sandrom Č. ovih dana izišao iz stana u vlasništvu Zvonimira Čuvala koji ih je javno prozvao da su mu doslovce uništili nekretninu te mu ostavili, kako je rekao, “štetu veću od 150 tisuća kuna”.

Dan poslije Jutarnji list objavio je članak u kojem je predsjednik Udruženja obrtnika grada Zagreba Antun Trojnar rekao da su Antonijo F. i njegova tvrtka Zephyrus, registrirana u Sloveniji, te njihovi partneri iz tvrtke Resonor Aurum (koja je 2015. prijavila prihod od 26 milijuna kuna), ostavili kod njih dug za najam i režije od oko sto tisuća kuna, stoga je Udruženje pokrenulo sve potrebne postupke kako bi se naplatilo. Krenuli smo tragom poslova Antonija F. i došli do otkrića da je u lipnju ove godine pravomoćno osuđen zbog “počinjenja kaznenog djela iz čl. 293. st. 1., 311. st. 1. i 2. te 312. st. 1. Kaznenog zakona”.

Tomislav Krišto / CROPIX

Malverzacije

Riječ je o kaznenim djelima iz sfere gospodarskog kriminaliteta, odnosno osuđen je za prijevaru u gospodarskom poslovanju te krivotvorenje službenih isprava. Kaznena djela nastala su u tvrtki Madra gradnja koje je Antonijo F. bio vlasnik i direktor do 2015. godine.

Poslije toga pojavljuje se kao član Nadzornog odbora u tvrtki Prirodni izvori energije koja je, pak, danas u stečaju, a čiji nam je stečajni upravitelj kazao da do Antonija F. pokušava doći već izvjesno vrijeme te da zapravo planira protiv “svih odgovornih u toj tvrtki podnijeti kaznenu prijavu”. Iako se u papirima kao temeljni kapital tvrtke vodi vrijednost od 63 milijuna kuna, toga u stvarnosti, tvrdi stečajni upravitelj, nema nigdje.

“Viša sila”

- Ništa nisam našao - kaže stečajni upravitelj. Predsjednik Nadzornog odbora u toj tvrtki bio je, pak, Željko D. protiv kojeg je zbog poslovanja u tvrtki Slap trgovina (osnivaču Prirodnih izvora energije d.o.o.), Općinski sud u Samoboru u prosincu 2014. godine također donio presudu prema kojoj je osuđen za kazneno djelo prijevare u gospodarskom poslovanju i krivotvorenja isprava.

Tomislav Krišto / CROPIX

- Osuđen je na jedinstvenu kaznu zatvora u trajanju od jedne godine i pet mjeseci, a navedena presuda dostavljena je sucu izvršenja Županijskog suda u Velikoj Gorici - navodi se u odgovoru Ivana Klapšića, glasnogovornika Općinskog suda u Novom Zagrebu. U vezi s tim kontaktirali smo Antonija F., ali mobitel mu je bio isključen. U posljednjem razgovoru rekao je da je šteta u unajmljenom stanu nastala “višom silom” te da su je “htjeli sanirati, ali nisu stigli jer su imali rok za iseljenje” te da je planiraju podmiriti do 7. siječnja iduće godine.

Tomislav Krišto / CROPIX

Zvonimiru Čuvalu podstanarka Sandra Č. ovih je dana kazala da je “prodala nekretninu u Tkalčićevoj ulici te da čeka isplatu”, stoga smo istražili tu nekretninu. Međutim, tamo smo otkrili da je Sandra Č. većinu te kuće prodala još početkom 2000-ih.

Uvidom u zemljišne knjige utvrdili smo da se ona još uvijek vodi kao vlasnica stana od 40-ak četvornih metara te drugog prostora od 20-ak četvornih metara. Također je u knjigama vidljivo da se na stan od 40-ak četvornih metara pokušavala nekoliko puta kao vlasnica uknjižiti Ljiljana Kruk iz Zagreba, ali sud ju je odbio. Kontaktirali smo Kruk koja je bila spremna za razgovor za Jutarnji list jer, kaže, već godinama ne može doći do Sandre Č., pa ni riješiti uknjižbu vlasništva, a da se tavan, čija je vlasnica Sandra Č, počeo urušavati u njezin stan koji stoga više nije za korištenje.

Tomislav Krišto / CROPIX

Urušavanje krova

- Pukla je cijev na tavanu, pa je sve probilo. Stan mi je uništen. Kad sam ga kupila, 2004. godine, rekla mi je da mu pripada još 13 četvornih metara prostora na tavanu te da će se to riješiti u postupku etažiranja, ali nikad se nije riješilo - tvrdi Kruk i dodaje da s njom ne uspijeva stupiti u kontakt.

- Krov je sad već kritičan, ali osobno ne mogu ništa riješiti jer nisam ni uknjižena kao vlasnica stana, a to ne mogu riješiti jer mi se ona ne javlja. Kuća nema ni predstavnika stanara, a ni tvrtku za održavanje - objašnjava Kruk dok nam pokazuje razrušene prostore prepune smeća, krov koji visi napola... U prizemlju se smjestila poznata pivnica, a razgovarali smo s još jednim stanarom koji također, kaže, da strahuje od urušavanja krovišta.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
12. travanj 2024 08:07