LANAC PREVARA

PODUZETNICI U ŠOKU Prevaranti u tvrtke ubacili lažne direktore i odnijeli 2 milijuna kuna

Krivotvorili su punomoći i postavljali beskućnike kao direktore koji bi zatim praznili bankovne račune

ZAGREB - Jeste li mijenjali direktora u svojoj tvrtki? Vaš novi direktor je beskućnik, tako je otprilike prije nekoliko dana Odjel gospodarskog kriminaliteta zagrebačke policije izvijestio direktora tvrtke Novak-Hlevnica d.o.o., Damira Novaka, da je na njegovo mjesto u vrijednoj obiteljskoj tvrtki za ugostiteljstvo iznenada imenovan beskućnik. Što je čudnije, imenovan je uz pomoć Horvatove punomoći, naravno krivotvorene.

Horvat je ostao zatečen, no brzo je od banaka u kojima je njegova tvrtka imala račune zatražio da te račune blokira, a na Trgovačkom je sudu zatražio da se novoimenovanoga direktora Damira B. - smijeni.

Tako je u sudskom registru Novak-Hlevnice ostalo zabilježeno da je Damir B. bio direktor samo 6 dana, od 2. do 8. srpnja ove godine.

No, kako je policija otkrila istražujući ovakve slučajeve “neprijateljskog premuzimanja”, vlasnici drugih tvrtki nisu imali sreće poput Horvata. U zadnja dva mjeseca organizirana skupina preveranata je na nekoliko dana, uz pomoć krivotvorenih punomoći, doslovce imenovala svoje direktore u nekoliko zagrebačkih tvrtki koji su s računa tih tvrtki podigli 2 milijuna kuna.

Najviše je stradala tvrtka IT Jedan. Njoj je od 20. lipnja do 2. srpnja ove godine ubačen lažni direktor Tomo R. koji je s računa tvrtke digao 1,8 milijuna kuna.

U tvrtku Dundo Promet od 16. do 27. lipnja ove godine ubačen je direktor Zoran V. koji je s računa digao 280.000 kuna.

Kako je nešto tako uopće moguće? Zapravo vrlo jednostavno. Sve što je potrebno je krivotvorena punomoć pravoga vlasnika ili direktora tvrtke te jedna osoba koju se isturi kao lažnog direktora. Najčešće je riječ o beskućnicima ili socijalnim slučajevima.

Kako je policiji ispričao jedan od uhićenih lažnih direktora, prišao mu je nepoznati čovjek i, u zamjenu za plaćanje hrane i smještaja, uz novčanu proviziju ponudio da bude direktor u jednoj tvrtki. Zatim je uz pomoć krivotvorenih punomoći na nadležnom trgovačkom sudu zaista registriran kao novi direktor uprave solventne tvrtke a da vlasnici te tvrtke nisu imali pojma da im je bez njihova znanja imenovana - privremena uprava.

Trgovački sudovi, naime, nisu dužni provjeravati punomoći nego jednostavno te osobe upišu kao nove direktore. Zatim novi direktor počinje s radom. Najčešće prazni račune tvrtke. Dok pravi vlasnici tvrtki shvate da im netko drugi upravlja tvrtkom, već je kasno.

Premda identitet lažnoga direktora ostaje poznat, cijela prevara je postavljena tako da on ne može uputiti na osobe koje su ga angažirale jer ih je sreo samo par puta u životu. Isto tako, te osobe nemaju imovinu od koje bi se tvrtke mogle obeštetiti. Ipak, policija i tužiteljstvo danas su uhitili Dalibora B. (35) kojega sumnjiče da je bio u lancu prevara te da je koordinirao najmanje tri lažna direktora: Zorana V., Tomu R. i Damira B. koji su također osumnjičeni. Nestalih dva milijuna kuna još nije pronađeno.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. svibanj 2024 04:31