NEPRAVOMOĆNA PRESUDA

Poduzetnici uvjetni zatvor za prijetnju novinaru Anti Ravliću: ‘Ako u roku od 5 minuta ne makneš članak...‘

Zasad nepravomoćnom presudom određeno je i da je okrivljenica dužna platiti 150 eura na ime troškova postupka

Županijski sud u Rijeci

 Matija Djanjesic/Cropix

Poduzetnica Nikolina Paić Pašić iz Kraljevice osuđena je na uvjetnu kaznu zatvora zbog prijetnje izrečene glavnom uredniku portala Tunera Anti Ravliću. Presudu je donijela sutkinja Općinskog suda u Rijeci Božica Čubranić Petričec, koja je okrivljenoj izrekla uvjetnu kaznu od šest mjeseci zatvora, koja se neće izvršiti ukoliko u roku od godinu dana ne počini novo kazneno djelo. Zasad nepramoćnom presudom određeno je i da je okrivljenica dužna platiti 150 eura na ime troškova postupka, piše Burin.hr.

Novinar nije znao identitet

Predmet sudskog postupka bile su riječi upućene glavnom uredniku portala Tunera nakon što je 11. kolovoza 2021. godine objavio vijest kako je 38-godišnja hrvatska državljanka zatečena u nedozvoljenom glisiranju kod rta Bejavec na otoku Krku, preblizu obale, a onda pogrdnim riječima vrijeđala policijske službenike koji su je upozorili da tako ugrožava sigurnost kupača. U tekstu nije bilo ni inicijala osobe koja je glisirala, ni drugih odrednica, tek da je riječ o 38-godišnjoj hrvatskoj državljanki, no uslijedila je situacija da je kraljevička poduzetnica nazvala telefonom portal i uputila prijetnju glavnom uredniku. Riječi koje je tada izrekla i zbog kojih se našla na sudu bile su: “Ako u roku od pet minuta ne makneš članak, poslat ću ti nekog na vrata!” Novinar tada nije uopće znao o kome je riječ, nije znao identitet osobe koja mu prijeti, ali je osjetio nelagodu, pa je slučaj prijavio policiji, rekavši da mu je prijetila nepoznata osoba. Policija je zatim otkrila o kome se radi, pa je protiv okrivljenice podnesena kaznena prijava.

Priznala da je u telefonskom razgovoru bila gruba i bezobrazna

Riječki sud je ocijenio dokazanim da je kraljevička poduzetnica počinila kazneno djelo prijetnje, prema novinaru u vezi s njegovim poslom. Ocijenjeno je da nema razloga sumnjati u iskaz novinara koji do procesuiranja ovog slučaja nije poznavao okrivljenicu, prvi put u sudnici vidio je ženu koja mu je prijetila, te nije imao razloga neosnovano teretiti nepoznatu osobu. Sud je zaključio da su prijeteće riječi izazvale kod žrtve neugodu i strah. Sud je u analiziranju slučaja uzeo u obzir da se okrivljenica sama izložila, da u članku na portalu uopće nije bilo navedeno njeno ime i prezime, te da se radilo o prenošenju informacije koja je inače bila svima javno dostupna, jer je objavljena na web stranici policije.

Okrivljena poduzetnica je poricala da je počinila kazneno djelo za koje se tereti. Priznala je da je u telefonskom razgovoru bila gruba i bezobrazna, ali da nije prijetila. Tvrdila je da je, istina, rekla da makne članak s portala, ali ne uz prijetnju.

Presuda nije pravomoćna, na nju postoji pravo žalbe, o kojoj onda arbitrira županijski sud.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 09:24