PRESUDA

POGINULA ZBOG LOKVE NA KOLNIKU, SUD: KRIVE SU HRVATSKE CESTE Suprug stradale vozačice podigao tužbu, pročitajte zašto mu je sud dao za pravo

 
Ilustracija
 CROPIX

Hrvatske ceste odgovorne su za nastanak prometne nesreće u kojoj je smrtno stradala vozačica Seat Cordobe i dužne su na ime neimovinske i imovinske štete platiti oko 281 tisuću kuna s kamatama te podmiriti tužitelju parnični trošak od više desetaka tisuća kuna, piše Novi list.

Tako je odlučeno u sudskoj parnici koja se vodila u senjskoj ispostavi crikveničkog Općinskog suda, temeljem tužbe supruga Jelene Grego, 31-godišnjakinje iz Omišlja koja je smrtno stradala od posljedica prometne nesreće što se u kolovozu 2014. godine dogodila na krčkoj magistralnoj cesti, između Omišlja i krčkog mosta.

Sud je donio odluku u korist Alena Grege, supruga smrtno stradale, pozivajući se na mišljenje prometnog vještaka. On je pak utvrdio da je uzrok prometne nesreće stanje kolnika, situacija da su oborinske vode dovele do "aquaplaninga", da su zbog vodenog sloja gazne površine gume auta izgubile kontakt s kolnikom, uslijed čega je Jelena Grego izgubila nadzor nad autom, pa joj se dogodio smrtonosni sudar s drugim vozilom, piše Novi list.

Sama nesreća dogodila se 21. kolovoza 2014. godine, oko 7.45 sati, kada su se kod Omišlja sudarili Seat Cordoba, kojim je upravljala Grego, i džip Ssang Yong Rexton, kojim je upravljao talijanski državljanin. Grego je podlegla ozljedama u bolnici dva dana kasnije. Talijanski vozač u nesreći nije ozlijeđen, a njegov suputnik, 46-godišnji talijanski državljanin, zadobio je lakše ozljede.

Suprug nesretno poginule je u lipnju 2015. godine podnio tužbu protiv Hrvatskih cesta, s glavnom tezom da je za nesreću isključivo odgovorna ta tvrtka koja upravlja prometnicom i odgovorna je za njeno održavanje.

U tužbi se naglašavalo da se na dan nesreće na kritičnom mjestu na cesti nalazila velika lokva vode, nastala zbog kiše koja je padala noć ranije.

Nije otekla u kanal, jer je profil cijevi takav da ne može upiti sve oborinske vode kod obilnije kiše, obrazlagalo se u tužbi, u kojoj je i navedeno da je ograničenje brzine na mjestu događaja 90 km/h, te da je prije ove nesreće postavljen prometni znak "opasnost na cesti" u oba smjera, ali je znak ograničenja brzine na 30 km/h postavljen samo prema sjeveru, dok je Jelena Grego vozila auto u suprotnom smjeru.

U tužbi supruga tragično poginule naglašavalo se da su Hrvatske ceste odgovorne temeljem Zakona o cestama, jer nisu otklonile prepreku koja je ugrožavala sigurnost prometa na javnoj cesti, niti je osigurale propisanom prometnom signalizacijom.

Na ime duševnih boli zbog smrti supruge Alen Grego je zatražio 220 tisuća kuna, a još oko 61 tisuću kuna za troškove vezane za pogreb.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. svibanj 2022 13:31