BURNO NA SUĐENJU

‘Pogledaj me u lice smeće šiptarsko! Koga se bojiš? Cigana? Gospođo sutkinjo, Franjo laže!‘

Spektakularno uhićenje dogodilo se 27. travnja ove godine u lokalu ‘Kod Vinka‘

Uhićenje Ante Rose i iskopani grob

 PUZ

U nastavku suđenja Anti Rosi (53), Roku Dundovu (33) i Ivanu Roziću (42), optuženima da su svaki na svoj način sudjelovali u pokušaju iznude 5000 eura i protupravnom oduzimanju slobode Darija J. kojeg su tjerali da si gol iskopa grob, na Općinskom kaznenom sudu u Zagrebu svjedočili su Alen B. te poznati zlatar i urar Franjo R.

Na dan spektakularnog uhićenja 27. travnja ove godine u lokalu ‘Kod Vinka‘ prilikom primopredaje označenih novčanica, uz Rosu i Dundova uhićen je bio i Rosin kum Alen B.

- Darija kojeg sam znao kao Alena Hamidovića upoznao sam lani u kafiću preko Rose s kojim je on imao poslovni odnos, vozili su se po Španjolskoj. Dario mi je pričao o svojoj prošlosti, govorio da je ležao u zatvoru u Mađarskoj zbog droge i da je švercao ljude. Za mene je to terorizam. No, lani u 10. mjesecu Roso mu je posudio 150.000 eura za kupnju nečega. Bio sam kod Rose u stanu, čak sam mu i prebrojao taj novac jer bolje brojim, i koji je potom Dariju predao u kafiću, ali bez pisanih potvrda. Rosu sam odgovarao od te posudbe jer da ne treba vjerovati ciganu ni kad poklone nosi. I na kraju je Roso ispao naivna budala. Na dan uhićenja kod Vinka, Roso je bio loše zdravstveno i rekao mi je da će mu Hamidović vratiti novac. Sjedili smo za stolom, pojeli smo mahune i došao je tad do nas Hamidović – prisjetio se Alen B. navodeći kako ga je ponudio jelom, ali da nije htio jesti zbog ramazana i posta, pa ni tatarski od junetine.

Dario se potom ustao od stola i otišao van da bi nakon pet sekundi u lokal uletjela policija. Alen B. je pomislio da je neka vježba u pitanju.

Susret s talijanskom policijom

- S nama za stolom bio je i pomorac Marko koji je kupio auto pa nas je počastio. Kad je Dario sjeo za stol, Roso ga je pitao je l‘ mu donio novac, na što je rekao da nije jer da nije nešto uspio prodati. Po ulasku interventne u lokal, mene su bacili prvog na pod, a Antu su bacili kraj mene. Sve se to vidi na snimkama koje je objavila policija – otkrio je još Alen B. ističući kako je Dario uvijek nosio kape, mijenjao brade te se skrivao.

- Jesi li mi posudio svoj bijeli Mercedes lani kad sam išao na put, s kim sam išao i za koliko dana sam ti ga vratio? - pitao je Roso svjedoka koji je o posudbi odgovorio potvrdno otkrivši detalj više oko susreta s talijanskom policijom.

- Rosin je auto trebalo odvesti na servis, pa sam mu dao svoj. Nisam znao koga vodi na put, sve dok nisam dobio izvješće od talijanske policije da su Roso i Dario uhićeni 2. rujna 2021. kod Trsta s mojim Mercedesom. Auto su mi vratili nakon 20-ak dana a kako su prešli 8000 km Roso mi je platio nove gume. Inače, Roso mi je slao slike i videa njega i Darija s putovanja po Španjolskoj. Darija je trebalo čuvati jer je zavaljao neke ljude, a pričao nam je da mu je netko u Rimu oteo 200 kg hašiša, da je drogu radio i s Prnjatom, da je sa sinom bježao policiji i da su kroz prozor auta izbacivali 23 kg trave. On je mijenjao aute za drogu – zaključio je Alen B. navodeći da netom prije uhićenja u lokalu nije vidio primopredaju kuverte s novcem.

Svjedočenje, pak, poznatog zlatara Franje R. u nekim trenucima Rosi je diglo tlak, ali svejedno mu nije izostao osmijeh s lica.

- Znam zašto sam pozvan na sud. Lani u 10. mjesecu našli smo se Roso i ja u kafiću. Tad me nazvao Hamidović koji je tražio neki poklon za sina pa nam se pridružio. Roso mu je preda mnom spomenuo dug na što mu je Hamidović rekao da pričeka i da će mu vratiti u najkraćem roku. Roso mi je rekao jednom prilikom: ‘Dužan mi je onaj tvoj prijatelj cigan.‘ Hamidovića znam od 2007., čitava obitelj kod mene kupuje, a inače su sakupljači sekundarnih sirovina. Roso i Hamidović su se družili, a kasnije mi je Roso rekao da je ovaj trebao neko osiguranje putem po Europi, a do tada je Darija štitilo 15-ak osoba iz familije. Oni imaju problem među sobom, a Roso je za to trebao dobiti neku naknadu, pa neće valjda raditi zabadava – ustvrdio je Franjo R.

Sporne terme

Odgovarajući na pitanja optuženog Rose da li zna koliko je puta s Hamidovićem bio u Španjolskoj, je li Hamidović bio u zatvoru u Mađarskoj zbog 100 kilograma trave i je li on osobno od jedne osobe u Srbiji preuzeo 30.000 eura kako bi ih predao Hamidoviću u Mađarskoj, Franjo R. kazao je da je čuo da je "Dario bio u kućnom pritvoru u Budimpešti te da je novac, koji je preuzeo od jedne osobe u Srbiji, on osobno dao Hamidovićevu sinu kako bi ga potom dao Rosi".

- Ispalo je da sam ja taj novac za sebe uzeo. Ponavljam, ja sam slučajno u tom periodu bio u Srbiji, a u Srbiju Ante ne ide, pa sam preuzeo novac i proslijedio ga dalje. Kad me nakon tri mjeseca Roso nazvao i pitao za novac, šokirao sam se. Mislio sam da ga je već bio dobio – pojasnio je Franjo R. Na daljnji Rosin upit je li mu itko od Hamidovićevih prijetio i dolazio u radnju s Porscheom, svjedok je naglasio da prijetnje primao od nikoga nije.

- Ajde reci Franjo, ne boj se cigana, reci slobodno – ustrajao je na upitu Roso, pa je zlatar ponovio da mu nitko prijetio nije, ali da mu je dolazio Darijev bratić da mu popravi sat te mu usput otkrio da je načuo za Hamidovićev dug Rosi.

- Kako se zovu one terme kraj Milana gdje sam ja spavao? Jesu li terme Tivoli? - pitao je Roso svjedoka koji mu je kazao da ne zna za nikakve terme pored Milana jer da u njima tamo nikada nije bio iako je Italiju prešao uzduž i poprijeko.

- Zašto lažeš? Pogledaj me u lice smeće šiptarsko! Koga se bojiš? Cigana? Gospođo sutkinjo Franjo laže! Pa ja sam spavao na njegovo ime u tim termama – inzistirao je na posjetu termama Roso, na što mu je zlatar Franjo R. kazao da je sve krivo rekao i pokopčao.

- Tivoli nemaju terme. Neću ništa dalje govoriti ako me nastaviš vrijeđati. Terme na koje misliš su kraj Rima i ne znam zašto su ti one tako bitne. Da, bili smo zajedno u tim termama Ante i ja. Jer Ante ne zna talijanski, a ja ga govorim savršeno. U tom hotelu ja sam samo prespavao, a Roso je ostao boraviti dalje. I ne, nije mi poznato da je Alen Hamidović odnosno Dario u Italiji prevario ljude za 100 kg hašiša, kao niti da je u Beču prevario ljude za 100 kg trave – pojasnio je zlatar na čije se "krnje" sjećanje Roso iznenadio. No sjetio se da mu je Hamidovićev bratić spomenuo da Dario želi Rosi dati pod dug Maseratija.

Negirali krivnju

Podsjetimo, na početku suđenja Roso, Dundov i Rozić u glas su negirali krivnju. Prema optužnici, od 20 sati 26. travnja pa do 27. travnja 2022. u 16 sati optuženi trojac je imao na umu da se materijalno okoristi. Pa je Roso pozvao žrtvu na piće da bi završili u parku na Malešnici gdje ih je čekao Dundov koji je izvadio nož i rekao žrtvi: ‘Ideš s nama u auto. Sad bih te najradije otvarao‘. Uzeo mu je telefon, a Roso je izvadio pištolj repetiravši ga u žrtvu. Dok je Roso vozio BMW, govorio je, prema optužnici, Dundovu da putem drži žrtvu na nišanu. Odvezli su se prvo do Rozića u čiji su Audi ugurali na silu žrtvu te su se sva četvorica uputila prema Zagorju. U jednom trenutku su žrtvu izvukli iz auta naredivši mu da kopa jer da će ga ubiti. S lampama na glavama su osvjetljavali lokaciju te su se izmjenjivali u udaranju oštećenog po leđima i stražnjici, a kada bi stao s kopanjem, usput ih preklinjući da ga poštede, nastavili su ga tući drvenom palicom.

- Skini se gol. I klekni. Pomoli se zadnji put. I gledaj u mene da te ubijem – navodno je Roso rekao žrtvi koja je kleknula u rupu te plakala i molila Boga nakon čega je Roso dalje, prema optužnici, prislonio repetirani mu pištolj na potiljak. Rozić je pritom, tvrdi tužiteljstvo, govorio Rosi: ‘Daj, ubi ga više, ubi ga, riješi ga.‘

Potom su žrtvi rekli da im mora donijeti 5000 eura, a kad im je rekao da ima 3000 eura, nastavili su s mlaćenjem pa im je obećao nabaviti cijeli iznos na dug. Dundov je, navode još tužitelji, tad zaključio da ga trebaju pustiti smatrajući da će jedino tako doći do novca pa su žrtvi naredili da izađe iz iskopane jame i da gol puže desetke metara do auta kako bi ušao u prtljažnik. Odvezli su ga do kuće, a dok su se vozili, naglo su ubrzavali i kočili, pa je u prtljažniku doslovno letio i udarao se o stijenke gepeka. Dali su mu na kraju njegovu odjeću, raspitivali se za njegovu obitelj te mu uz prijetnju da će mu pobiti svu djecu i dignuti kuću u zrak, zapovjedili da im donese 5000 eura. Pustili su ga uvjereni da će im u tišini donijeti novac, ali se žrtva odmah obratila policiji koja je Rosu i Dundova uhitila prilikom primopredaje iznuđenog novca.

Inače, prije desetak godina Roso je dospio u fokus javnosti kad je optužen, ali potom na sudu i pravomoćno oslobođen optužbi da je organizirao tzv. krvavu pljačku Fine 2005. godine. Njega je njegov poznanik Ivan Boršić prokazao kao osobu koja je naručila njegovo ubojstvo, ali i da je organizator te krvave pljačke. Osim toga, u prosincu 2020., Roso je također bio uhićen zbog sumnje da je poduzetniku Dariju B. dva puta naručio postavljanje eksplozivnih naprava u autu kako bi ga se likvidiralo. Naprave su oba puta zakazale, a Dario B. je otkrio da je na meti atentatora tek kada je svoje vozilo odvezao na popravak žaleći se da mu nešto lupka pod haubom. Mehaničari su tom prigodom pronašli dvije bombe s daljinskim aktiviranjem. Na kraju je i taj slučaj protiv Rose doživio debakl jer nakon pola godine istrage, dokazi protiv Rose nisu bili dovoljno čvrsti da bi se podignula optužnica.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. lipanj 2024 11:32