UZNEMIRUJUĆA SNIMKA

Pogledajte brutalno premlaćivanje koje je bilo ishodište za skandalozni dopis tužiteljice

Obračun u hotelu završio je postupkom na sudu. Tužiteljica je makljažu okvalificirala kao ‘neizravnu namjeru‘

Snimka nadzornih kamera od 12. lipnja 2018. u hotelu San Antonio u Podstrani, kad je teško pretučen klijent odvjetnika Mije Jeličića i dopis tužiteljice HOK-u

Skandalozan dopis Nele Kusture, zamjenice splitskog općinskog državnog odvjetnika, koja je nezadovoljna odbačajem njezine prijave protiv splitskog odvjetnika Mije Jeličića zamjeniku disciplinskog tužitelja Mariju Vrapcu napisala: "Nazvat ću vas vrapcem za kojeg je za pravosuđe najbolje da noseći na krilima odvjetnika Miju Jeličića bespovratno odleti", ima svoje ishodište u postupku u kojem je Nela Kustura zastupala optužnicu, a odvjetnik Jeličić oštećenika.

Radilo se o događaju kada je 12. lipnja 2018. godine u hotelu San Antonio u Podstrani teško pretučena osoba koju je zastupao odvjetnik Jeličić, a sve su snimile nadzorne kamere i na njima se vidi kako optuženici šakama i nogama udaraju i cipelare njegovu stranku koja je pritom teško ozlijeđena, što je u svom nalazu i mišljenju utvrdio i sudskomedicinski vještak prof. dr. Šimun Anđelinović.

Početak incidenta možete vidjeti na snimci od 2:30. Upozoravamo da je snimka uznemirujuća.

Sukob zbog najma lokala

Dvojica okrivljenika, s kojima se inače Jeličićeva stranka poznavala, našli su se kako bi razriješili neki nesporazum oko najma lokala kućice, pa je u jednom trenutku sve krenulo po zlu - verbalni sukob "začinjen" psovkama prešao je u fizički napad, u kojem je deblji kraj izvukla Jeličićeva stranka, kojoj je čak od posljedica udaraca prijetio gubitak oka, ali su mu ga liječnici uspjeli spasiti. U završnoj riječi tužiteljica Kustura je rekla da okrivljenici, koje je teretila za neizravnu namjeru, iako je dobila suprotnu uputu svoje šefice, nisu došli s namjerom da ozlijede oštećenog, već da je on bio taj koji je izazvao sukob.

"Neprihvatljivo je da optužba jedan takav kolokvijalan, doista nepristojan način kvalificira kao opravdanje za brutalno premlaćivanje. Ovakav završni govor je stvarno izuzetak... i obrana kod ovakve optužbe neće imati težak posao...", rekao je među ostalim odvjetnik Jeličić i zatražio da se obojicu okrivljenika kazni bezuvjetnim zatvorom.

Na njegovu završnu riječ replicirala je tužiteljica, rekavši da joj je žao što odvjetnik Jeličić nema argumenata niti drugih dokaza pa se bavi radom Državnog odvjetništva i uputama sudu. I tu nije bio kraj. Oštećeni je putem svog odvjetnika nakon presude uputio pritužbu Županijskom državnom odvjetništvu na rad tužiteljice Kusture, na koju se žalio i tijekom postupka. Odvjetnik Jeličić u podnesku je napisao što sve zamjera tužiteljici.

Upotrijebio je i usporedbu sa "slučajem Daruvarac" po brutalnosti kojom je oštećenik napadnut. Uostalom, tu brutalnost, kao i upornost u zadavanju udaraca, u svojoj je žalbi napisanoj na samo tri odlomka na prvostupanjsku presudu isticala tužiteljica Kustura.

Žalba na visinu kazne

U žalbi se žalila samo na visinu izrečene kazne jer "sud nije u dovoljnoj mjeri cijenio otegotne okolnosti, društvenu opasnost i učestalost ovakvih kaznenih djela" te je za jednog okrivljenika tražila bezuvjetnu kaznu. I nakon te žalbe oštećeni je pisao pritužbu ŽDO-u na rad tužiteljice, ali je ona ocijenjena neutemeljenom. Kad je dobio takav odgovor, i on se žalio na uvjetnu osudu, i prije nego što je donesena drugostupanjska presuda.

Uslijedila je prijava tužiteljice Hrvatskoj odvjetničkoj komori odvjetnika Jeličića zbog, kako je napisala, nedoličnog ponašanja. "Mišljenja sam da je tijekom zastupanja oštećenog odvjetnik Jeličić ničim izazvan svojim postupcima i pritiscima narušio ugled Odvjetništva i povrijedio Kodeks odvjetničke etike.

"Kao punomoćnik oštećenika odvjetnik Jeličić se neumjesno ponašao nezadovoljan vrstom sankcije koju je predložilo Državno odvjetništvo te presudom koju je sud donio", napisala je u prijavi tužiteljica Kustura. Odvjetnik Jeličić tvrdi da je postupao zakonito i u skladu s odvjetničkim kodeksom, da sumnja u pristranost nije kleveta te da stoji iza svih argumenata koje je iznio u svojim dopisima.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
28. travanj 2024 23:00