VELIKA AKCIJA

Pogledajte dramatične snimke uhićenja opasnih kriminalaca povezanih s narkobosom Šarićem!

Zločinačko udruženje je vodio Petar Ćosić zvan Šarac koji je 2011. uhićen u akciji Dogma zbog krijumčarenja 339 kilograma kokaina

Prizori policijske akcije

 Screenshot: Mup, Youtube

Uskok je pokrenuo istragu protiv 14 hrvatskih državljana koje sumnjiči za šverc više stotina kilograma kokaina, preprodaju oružja i krijumčarenje stranaca, a prvoosumnjičenog Petra Ćosića (51) i za ubojstvo Milana Milovca (47) koji je surađivao s u četvrtak uhićenim beogradskim narkobossom Darkom Šarićem.

Tužiteljstvo je, ne navodeći identitete osumnjičenika, izvijestilo da je pokrenulo istragu nad dvije skupine krijumčara na temelju kaznene prijave Pnuskoka i rezultata pribavljenih putem međunarodne suradnje s više država te s Eurojustom i Europolom. Uskok je priopćio da se prva skupinu krijumčara sastojala od 10 članova u dobi između 36 i 63 godine, dok su drugu skupinu činila četiri člana u dobi između 29 i 41 godine starosti.

Prema pisanju medija, 10-eročlano zločinačko udruženje je vodio Petar Ćosić zvan Šarac koji je 2011. uhićen u akciji Dogma zbog krijumčarenja 339 kilograma kokaina i osuđen na četiri godine.

Ćosić je, prema sumnjama Uskoka, od studenog 2019. do 12. travnja 2022., povezao ostale osumnjičenike i više drugih osoba u Hrvatskoj, Belgiji, Španjolskoj, Njemačkoj, Grčkoj, BiH, Kolumbiji i Ekvadoru radi šverca kokaina.

Tužiteljstvo je preciziralo da je Ćosić nabavljao kokain, nadzirao njegov transport i iskrcaj, odobravao njegovu prodaju i cijenu prodaje, kao i način isplate, a organizirao je i izvlačenje kokaina iz kontejnera dopremljenih u Hrvatsku, dok su ostali članovi 10-eročlane skupine financirali ukrcaj kokaina, nadzirali transport, isplaćivali sudionike i preuzimali drogu u Luci Ploče koju su potom raspačavali.

Na taj način je 10-eročlana skupina prokrijumčarila najmanje 609 kilograma kokaina kojeg su preprodali u vrijednosti većoj od 17 milijuna eura, naglasio je Uskok.

U toj skupini je bio i Milan Milovac zvani Cigla koji je u međuvremenu u Ekvadoru umro od posljedica atentata koji je organizirao Ćosić, a koji je bio nezadovoljan Milovčevim onemogućavanjem ostvarivanja kontakata s dobavljačima droge iz Ekvadora i Kolumbije, kao i odnosnom prema Ćosićevoj skupini.

Propao plan o drugom pokušaju likvidacije

Ćosić je za ubojstvo Milovca zadužio 36-godišnjaka koji je u Ekvadoru, putem nepoznate osobe, angažirao također zasad nepoznate osobe za Milovčevu likvidaciju. Uskok dodaje da je Milovčeva likvidacija pokušana 13. studenog 2020. u Guayaqilu, ali je on preživio te je s teškim ozljedama prebačen u bolnicu.

Po obavijesti da je Milovac samo ranjen, Ćosić je atentatorima ponudio dodatni novac za ubojstvo Milovca i policajaca koji su ga čuvali u bolnici te su za likvidaciju angažirana dva Kolumbijca. No, do drugog atentata na Milovca nije došlo jer je u međuvremenu jedan od atentatora uhićen, dok je Milovac u međuvremenu umro u bolnici od ranije zadobivenih ozljeda.

Milovac je, prema pisanju medija, bio desna ruka srbijanskog narkobossa Darka Šarića koji je u četvrtak uhićen u Beogradu.

Uz to, Uskok sumnjiči 36-godišnjaka za krijumčarenje i preprodaju 38 automatskih pušaka, 119 granata, 2,4 kilograma plastičnog eksploziva, četiri pištolja, streljiva i detonatora iz BiH u Francusku, a tom prilikom je skupina pod njegovim vodstvom zaradila najmanje 164.500 eura. Također, 36-godišnjak i 46-godišnjak su u dva navrata organizirali šverc kokaina iz Južne Amerike do Luke Ploče, ali su odustali od transfera radi uvedenih ograničenja zbog pandemije koronavirusa i rizika da ne budu otkriveni.

Također, 63-godišnji i 47-godišnji član Ćosićeve skupine sumnjiče se za krijumčarenje 17 stranaca koji su otkriveni u kamionskoj prikolici na granici na Bregani.

Tužiteljstvo je izvijestio da je razbijena i druga skupina švercera južnoameričkog kokaina kojeg su prodavali za 30.000 eura po kilogramu. Uskok ističe da će sucu istrage zagrebačkog Županijskog suda predložiti određivanje istražnog zatvora za članove obje skupine krijumčara.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
06. srpanj 2024 18:31