STIGAO I MOZAK BANDE

POGLEDAJTE IZRUČENJE HRVATSKIH RAZBOJNIKA ITALIJI! Vojnim zrakoplovom prebačeni su u Veneciju, Talijani su cijelu operaciju nazvali 'Most uzdaha'

 
 Talijanska policija

Trojica hrvatskih članova Pink Panthera od ukupno njih šest koji su izveli spektakularnu krađu tri milijuna dolara vrijednog nakita iz venecijanske Duždeve palače izručena su krajem prošlog tjedna Italiji.

Most uzdaha

Remetinečki pritvor u kojem su proveli dva tjedna, Vinko Tomić (60), Zvonko Grgić (43) i Želimir Grbavec (48) napustili su u popodnevnim satima četvrtka te su pod jakim mjerama osiguranja ukrcani u talijanski vojni zrakoplov kojim su sletjeli na Marco Polo di Tessera u Veneciji. Cijelu operaciju, koju su zbog okolnosti talijanski kriminalisti nazvali Mostom uzdaha po najčuvenijem venecijanskom mostu Ponte dei sospiri koji povezuje Duždevu palaču s bivšim zatvorom, snimili su venecijanski policajci. Izručena trojka do daljnjega ostaje u obližnjem zatvoru Santa Maria Maggiore gdje su proveli i božićne blagdane, a ubrzo će im se pridružiti i četvrti kompanjon Vladimir Đurkin (48). Preostala dvojica, Dragan Mladenović i Goran Perović (54) koji se nalaze u rodnoj Srbiji, još uvijek koriste “blagodat” činjenice da europski uhidbeni nalog u njihovoj zemlji ne prolazi.

Podsjetimo, krađa koja je zaprepastila sve odrađena je 3. siječnja ove godine u svega 30-ak sekundi. Mozak bande je Vinko Tomić koji je još krajem 2017., uvjereni su kriminalisti, organizirao upad u Duždevu palaču. Otkriven je zahvaljujući fotografijama koje je objavljivao na Facebooku jer je na nekima bio vidljiv prsten koji je bio identičan onom koji je na ruci imao kradljivac iz Duždeve palače. A ono što još uvijek nije otkriveno je tko je žena, zaposlenica Duždeve palače, koja im je pomogla u višemilijunskoj krađi, a bila je tamo dok je bila postavljena izložba “Blaga mogula i maharadža” te je ugasila alarm i namjestila da se upali s odmakom od minute.

Treći pokušaj

Riječ je o izložbi nakita i drugih vrijednih predmeta indijskih artefakata iz privatne kolekcije katarskog šeika Hamada bin Abdullaha al-Tanija. Tomićeva uloga je bila nasilno otvaranje vitrine, dok su ga od pogleda posjetitelja skrivali Grgić i Đurkin, a Mladenović i Perović su pazili na netko ne naiđe. Tog pomno planiranog plijena domogli su se iz trećeg pokušaja. Naime, dragulje su pokušali prvi put ukrasti 30. prosinca 2017. kad su na izložbu došli kupivši ulaznice, no omeo ih je zaštitar pa su se vratili 2.siječnja 2018., ali ni tada nisu uspjeli jer nisu mogli otvoriti staklena vrata izloška s obzirom na to da su posjetitelji kolali. Na kraju je bila treća sreća - Tomić je iz vitrine ukrao par naušnica od platine i dijamanata vrijedne milijun dolara.

Ranije osude

Ukrao je i pribadaču od platine vrijednu dva milijuna dolara. Na kraju su išetali na ulicu gotovo neprimjetno stopivši se s masom, da bi pobjegli u Grbavčevom Passatu. Inače, Tomića, osim Talijana, traži i Švicarska čiji istražitelji sumnjaju da je 2011. s izložbe “Baselworld 2011” ukrao dijamante “teške” oko osam milijuna švicarskih franaka i to prema istom modus operandiju, uz prijatelje u izvidnici i na straži.

Osim zbog spektakularnih pljački, Tomić je poznat i po mijenjanju identiteta - zvao se i Vinko Osmakčić, Juro Markelić... Nakon što je uhićen, Tomić je na ispitivanju u Državnom odvjetništvu rekao da je nezaposlen i bez imovine, ali i da nije osuđivan najmanje 20 godina. Pojasnio je da je samo jednom osuđivan 1998. zbog ovjeravanja neistinitog sadržaja. No ta tvrdnja baš i nije točna jer je kao Juro Markelić osuđen u Las Vegasu 2002. zbog pljačke draguljarnice, a kao Vinko Osmakčić 1995. na Havajima zbog pljačke milijun dolara vrijednih satova. Upravo zbog njegove prošlosti, na dan uhićenja u Zagrebu, Tomiću su interventni policajci doslovno skočili na glavu kojom prigodom je i lakše ozlijeđen.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 08:42