PONOVLJENO SUĐENJE

POKOJNICIMA SU KRALI ZLATNE ZUBE I SATOVE Osječki grobari doznali kaznu za zločin koji je šokirao Hrvatsku: 'Uzeli smo u obzir olakotne okolnosti'

 vLADO kOS / CROPIX

Na zatvorske kazne koje će im se po pravomoćnosti presude zamijeniti radom za opće dobro nepravomoćno je u ponovljenom suđenju na Općinskom sudu u Osijeku osuđeno 10 od 13 nekadašnjih grobara osječke komunalne tvrtke Ukop, kojima se sudilo jer su dugi niz godina iz grobnica pokojnika, kao i iz lijesova pokojnika u mrtvačnicama krali zlatninu i satove.

Po godinu dana zatvora dobili su Branislav Rašković, Vladimir Šaulić, Sanel Drakčić i Ivica Dizdar, 10 mjeseci dosuđeno je Romanu Rusanu, Zoranu Martiću i Dejanu Vujiću, devet mjeseci Željku Arlaviju i Ivici Ećimoviću te osam mjeseci Željku Gavriću.

Josip Burger, Željko Molnar i Mato Mišković oslobođeni su optužbe, jer za njihov krimen nije bilo materijalnih dokaza.

Podsjetimo, u prvome suđenju svih 13 optuženika je osuđeno i to na 12 bezuvjetnih zatvorski kazni u ukupnom trajanju od 19 godina i 8 mjeseci zatvora te jednu koja je trebala biti zamijenjena radom za opće dobro.

No, Županijski sud u Varaždinu nije se složio s tom prvostupanjskom presudom suca Mirka Ljubičića iz Osijeka. Štoviše, sve okrivljenike je oslobodio u dijelu presude koji se odnosio na povredu mira pokojnika, dok je za kazneno djelo teške krađe ukinuo prvostupanjsku presudu i vratio predmet na ponovljeno suđenje. U njemu je sudac Ljubičić uzeo u obzir drugostupanjski pravorijek, ali je proveo i dodatna ispitivanja koja su rezultirala naprijed navedenim presudama.

- Da je riječ o teškoj krađi potvrđuje činjenica da se ono što je pronađeno ne može zadržati. No, kod izricanja kazni u obzir su uzete i brojne olakotne okolnosti, pa zato nema nijedne bezuvjetne kazne zatvora, a svrha kažnjavanja postići će se i radom za opće dobro - obrazložio je sudac Ljubičić, koji je presudio i da se svim osuđenima imaju oduzeti zaplijenjeni zlatni zubi, navlake i satovi koji će se prodati u korist proračuna te da će im se oduzeti imovinska korist od 121.000 kuna. Najviše Drakčiću 57.678 kuna, a najmanje Ećimoviću 180 kuna.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. svibanj 2024 00:35