OGORČENA KĆER

‘Pokrali su moju mamu dok se borila za život. Evo, reći ću vam gdje je bankomat s kojeg su joj uzeli svu ušteđevinu!?‘

Zgrožena obitelj 70-godišnje Karlovčanke koja je doživjela infarkt i na intenzivnoj njezi ostala bez novčanika i ušteđevine

KBC Osijek

 Vlado Kos/Cropix/Cropix

Otprilike mjesec dana osoblje triju hrvatskih bolnica borilo se za život 70-godišnje Karlovčanke. U tom periodu nestao joj je novčanik s karticama, s kojih je čitavo vrijeme lopov dizao gotovinu i šopingirao. Kako je gospođa bila pacijentica intenzivne njege i do nje nije mogao nitko osim medicinskog osoblja, obitelj smatra da lopov dolazi iz toga miljea.

Slučaj su prijavili policiji, a preko Jutarnjeg lista odlučili su upitati - kako je moguće da sustav kojemu povjeriš nečiji život "padne" na novčaniku s 15 eura i dvije bankovne kartice?

Doživjela infarkt

Da ne bude zabune, što se medicinske skrbi tiče, zahvalni su bolničkom osoblju iz OB-a Virovitica, KBC-a Osijek i OB-a Karlovac, zbog kojih je pacijentica sada na životu i dobro se oporavlja.

- Mama je bila u posjetu sestri, iznenada joj je pozlilo te je 27. srpnja zaprimljena u OB Virovitica s dijagnozom sepse. Ondje su posumnjali u infarkt te je dan kasnije prebačena u KBC Osijek, gdje je infarkt i potvrđen. U obje bolnice ona je bila u ‘šok-sobi‘ u izuzetno teškom zdravstvenom stanju te je ishod bio nepredvidljiv. Imala je sepsu, bila je dehidrirana i u iščekivanju ugradnje stenta - govori nam kći pacijentice, dodajući da je njezino stanje bilo takvo da je bilo vrlo upitno hoće li preživjeti.

Nakon zahvata je 9. kolovoza prebačena u Opću bolnicu Karlovac, na daljnji oporavak, s obzirom na to da joj je tu mjesto prebivališta, a i obitelji će biti olakšana skrb oko nje. Prvo je bila na gastroenterološkom odjelu, zatim zbog komplikacija opet na intenzivnoj skrbi, gdje je provela desetak dana, a sada je opet na bolničkom liječenju odjela za dijabetes.

Tjedni bez svijesti

Tek sada, praktički šest tjedana nakon što joj je pozlilo, ona je postala svjesna što joj se dogodilo, jer se ničega nakon što joj je pozlilo ne sjeća. Tada je shvatila da joj u torbici nedostaje novčanik.

- Rekla sam joj da smo joj ga ostavile u Virovitici, u njemu je bilo 15 eura, svi osobni dokumente i kartice - kaže pacijentičina kći.

Majka je, dakle, čitavo vrijeme bila nesvjesna, a obitelji je, s obzirom na borbu majke za život, novčanik bio potpuno nebitna stvar. No, ispostavilo se da je u međuvremenu doista nestao, pa su dvije kćeri za njim počele tragati, došavši pri tome do sljedeće spoznaje.

- Opća bolnica Virovitica u svojem zapisniku u kojemu je evidentiran novčanik, ima i informaciju da ga s njom, kao i ostale pobrojane vrijednosti, šalju u KBC Osijek. Naveli su uredno sve kako smo u novčaniku ostavile. U KBC-u Osijek, međutim, takav zapis ne postoji, nemaju evidentirano što je s mamom došlo iz Virovitice ni što je s njom otišlo u Karlovac. U Karlovcu je 2. rujna, kada je s gastroenterologije premještana na intenzivnu njegu, zapisano da na odjelu ostaje njezina torbica i u njoj mobitel i punjač. Novčanik se ne spominje - prepričava kći.

Majka nije mogla imati doticaj s "vanjskim" svijetom, niti on s njom, osim toga, na odjelu intenzivne njege ne smiju se držati osobne stvari, pa se nameće logičan zaključak - novčanik je nestao u sanitetskom vozilu koje ju je transportiralo u Osijek ili pak na prijemu u tu bolnicu?!

U prilog tome idu informacije koje je kći dobila u banci, gdje su došli do saznanja da je u vrijeme dok se njezina majka borila za život bešćutni lopov njezin novac trošio, i to upravo u Osijeku, ali i Zagrebu.

- U banci u kojoj je imala deviznu karticu s ušteđevinom, radilo se o 1670 eura, sav novac je podignut na bankomatu nasuprot bolnice u Osijeku dok je ona tamo ležala u šok-sobi, od. 6. do 8. kolovoza - kaže kći.

Drugom karticom plaćana dostava hrane u Zagrebu

- Preko druge kartice novac je trošen od 17. kolovoza do 2. rujna za dostavu hrane i odjeće, sve na području Zagreba. Iz banke nam nisu specificirali
uplate, znaju samo da je potrošeno između 500 i 600 eura u pet transakcija - govori nam kći.

Sljedeći korak je na policiji, koja ne bi trebala imati težak posao; preko informacija od dostavnih službi lako će doći do adrese zagrebačkog naručitelja hrane i odjeće te ga onda uz pomoć nadzornih kamera povezati s osobom koja je dizala novac s osječkog bankomata.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
04. svibanj 2024 21:19