LAŽIRAO EVIDENCIJE

Policajac iz Belišća uzeo više od 831 tisuće kuna od naplaćenih kazni, razotkrili ga nakon sedam godina

Kako bi prikrio svoje nepodopštine, u službene evidencije MUP-a unio je neistinite podatke o naplaćenim iznosima novčanih kazni

Privođenje/Ilustracija

 Ronald Gorsic/cropix

USKOK je donio rješenje o provođenju istrage protiv 52-godišnjeg policajca Policijske postaje Belišće zbog sumnje da je "zamračio" 831,178,59 kuna od ukupno 1.949.215,90 kuna naplaćenih kazni, i to u razdoblju od 1. siječnja 2013. do 26. ožujka ove godine u Belišću, Valpovu i Osijeku.

Policajac je bio zadužen preuzeti novac od kazni naplaćenih u prekršajnim postupcima i predati ga u Državni proračun RH te za evidentiranje, zaduživanje i razduživanje obrazaca potvrda o naplaćenim novčanim kaznama. No on si je uzeo dio novca i za iznos veći od 800.000 kuna oštetio državni proračun.

Kako bi prikrio svoje nepodopštine, u službene evidencije MUP-a unio je neistinite podatke o naplaćenim iznosima novčanih kazni i vremenu njihove naplate, odnosno neistinite podatke o zaduženju obrascima za prekršajne kazne. Prilikom redovnih godišnjih inventura u razdoblju od 2013. godine do 2020. godine, u liste inventure robe unio je neistinite podatke o stanju zaliha obrazaca i svojim potpisom ovjerio unesene podatke.

Potom je i sačinio završne Zapisnike o provedenim inventurama s neistinitim podacima o ukupnoj naplati i zalihama obrazaca te takvu dokumentaciju predočio članovima inventurnog povjerenstva, koji su ih, ne sumnjajući u istinitost navedenih podataka, svojim potpisom ovjerili. Međutim, nakon punih sedam godina, njegovi su ga kolege razotkrili i prijavili USKOK-u koji je sada protiv njega pokrenuo istragu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 21:17