SIGURNOST I POVJERENJE?

Policajac iz Slavonije na udaru USKOK-a: ‘Prisvojio si je čak 110.000 eura od naplaćenih novčanih kazni‘

Tereti ga se za počinjenja kaznenih djela zlouporabe položaja i ovlasti

Ilustracija

 Ranko Suvar/Cropix/Cropix

Zbog sumnje da si je nezakonito prisvojio čak 110 tisuća eura od naplaćenih novčanih kazni, USKOK je pred Županijskim sudom u Osijeku podigao optužnicu protiv 56-godišnjeg policijskog službenika PP Belišće. Tereti ga se za počinjenja kaznenih djela zlouporabe položaja i ovlasti, krivotvorenja službene ili poslovne isprave te ovjeravanja neistinitog sadržaja.

‘‘Okrivljenik se tereti da je, u razdoblju od 1. siječnja 2013. do 26. ožujka 2021. u Belišću, Valpovu i Osijeku, kao policijski službenik Policijske postaje Belišće, zadužen za zaduživanje i razduživanje policijskih službenika navedene policijske postaje s obrascima potvrda MUP-a Republike Hrvatske o naplaćenim novčanim kaznama za počinjene prekršaje te za preuzimanje novčanih kazni naplaćenih u prekršajnim postupcima i predaju novca u Državni proračun Republike Hrvatske, u nakani pribavljanja protupravne imovinske koristi velikih razmjera, od policijskih službenika preuzeo ukupno 258.552,78 eura naplaćenih novčanih kazni od kojeg iznosa je dio uzeo i zadržao za sebe. Na opisani način si je pribavio protupravnu imovinsku korist od najmanje 110.163,72 eura‘‘, priopćili su iz USKOK-a.

Navode i kako je okrivljenik ‘‘s ciljem prikrivanja nezakonitih radnji, u službene evidencije MUP-a unio neistinite podatke o naplaćenim iznosima novčanih kazni i vremenu njihove naplate, odnosno neistinite podatke o zaduženju obrascima za prekršajne kazne. Osim toga je, prilikom redovnih godišnjih inventura, u razdoblju od 2013. godine do 2020. godine, u liste Inventure robe unio neistinite podatke o stanju zaliha obrazaca i svojim potpisom ovjerio unijete podatke. Potom je sačinio i završne Zapisnike o provedenim inventurama s neistinitim podacima o ukupnoj naplati i zalihama obrazaca. Takvu dokumentaciju okrivljenik je zatim predočio članovima inventurnog povjerenstva, koji su ne sumnjajući u istinitost navedenih podataka navedenu dokumentaciju ovjerili svojim potpisom‘‘, zaključuje se u priopćenju USKOK-a.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 10:28