IZVANREDNA PRESICA

‘Policajac je pucao jer su navijači prijetili da će ga zaklati razbijenom bocom! Snimka? Nije nam na čast ako je autentična‘

Nakon utakmice Hajduka i Dinama došlo je do incidenta u kojem je policija pucala u zrak. Što bi policajac trebao? Pustiti da ga zakolju?, pitao je Srdarević

Incident tijekom kojeg je policija pucala u zrak; Slobodan Marendić (arhiva)

 Privatna arhiva/Slobodna Dalmacija; Paun Paunovic/Cropix

Splitska je policija nakon utakmice između Hajduka i Dinama u petak prilikom incidenta navijača u središtu grada morala zapucati tri puta u zrak kako bi smirila grupu od 80-ak osoba od kojih su im neki prijetili razbijenim staklenim bocama, rečeno je u nedjelju na konferenciji za medije.

Načelnik Policijske uprave Slobodan Marendić je pojasnio da su građani pet minuta prije ponoći dojavili kako se ispred kluba navijača Hajduka narušava javni red i mir zbog čega je na teren poslano 12 policajaca bez zaštite.

Kada su policajci došli na teren shvatili su, kazao je, da ne mogu intervenirati jer je na tom prostoru bilo puno osoba i ne bi se upustili u intervenciju u kojoj bi poslužili kao ‘glineni golubovi‘ te su zatražili pomoć Interventne jedinice policije.

Konferenciju za novinare, kazao je, sazvali su zbog prozivki na račun policije.

"Govore nam (Torcida) da smo zvijeri. Tko su tu zvijeri, a tko radi svoj posao? Mi nismo zvijeri, mi smo garant sigurnosti. I građanima i Torcidi, kad treba i gostima grada. Kad pogriješimo mi nađemo način kako to ispraviti. Policajci su pogriješili kada su došli bez opreme u svom gradu i dobili bocu u tijelo. Nismo dobro procijenili. U svom gradu smo htjeli ljudima reći da je prošlo vrijeme za buku, nije prošlo kako je trebalo", kazao je Marendić potvrdivši da ta intervencija ‘u početku nije bila invazivna‘.

Upitan da prokomentira snimku koja se pojavila u medijima, a koja navodno pokazuje brutalnosti policije nad navijačima, Marendić je rekao da je "intervencija sukus svega i da im nije na čast ako je autentična".

Najavio je kako će napraviti kriminalističko istraživanje te utvrditi je li snimka autentična.

Rekao je i da je policija tijekom uspostave javnog reda i mira upotrijebila suzavac, fizičku silu i palice, a uhićeno je šest osoba, no za jednu od njih je kasnije utvrđeno da nije kriva.

I zamjenik načelnika Marko Srdarević je potvrdio kako su tijekom incidenta navijači policiju gađali bocama, te ozlijedili jednu policajku.

Dodao je i da su u jednom trenutku došli do njih s razbijenim bocama i prijetili da će ih zaklati nakon čega je policajac ispalio tri hica u zrak.

"Nije nastala nikakva šteta. Što bi policajac trebao? Pustiti da ga zakolju? Ako je bilo ovakvog ponašanja, to je nedopustivo. Napravit ćemo istraživanje. Ako je kriv, bit će sankcioniran. Tu priča završava", ustvrdio je Srdarević.

Zaključio je kako je policija zaslužna što nitko nije stradao na utakmici i dodao da je u Torcidi 300 ljudi koji se žele sukobljavati, a ostalih 7000 to ne želi. Policija mora izaći na dojavu o narušavanju javnog reda i mira jer nema izbora, poručio je Srdarević.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
01. listopad 2023 09:06