SKANDAL U SPLITU

Policajac odlučio pomoći ‘zaljubljenom‘ susjedu, a onda shvatio da je nasamaren: ‘Otkrio sam nasilniku adresu žene...‘

Žena čiji su podaci okolo kolali, bez zadrške je detaljno opisala cijelu agoniju koju je prolazila sa suprugom

policija ilustracija

 /Puz

Dugogodišnji splitski policajac M. Š. (58) došao je pod lupu policije i tužiteljstva nakon što je nepromišljeno odlučio pomoći tobože zaljubljenom susjedu, otkrivši mu adresu stanovanja njegove "partnerice".

Na kraju je policajac završio na optužnici Općinskog državnog odvjetništva zbog odavanja službene tajne, jer je prekasno shvatio da ga je susjed i prijatelj nasamario te kako je dobivene podatke o dotičnoj ženi tražio za njezina nasilnog supruga, s kojim ona, očito, nije željela više imati posla.

Riječ je o grijehu koji je policajac priznao da je počinio, i to prvo 28. rujna 2021. u 3,27 sati, a potom i 2. listopada u 3.15 sati, kada je u prostorijama operativnog dežurstva, kad je radio noćnu smjenu, bez opravdanih razloga izvršio uvid u Registar osoba i osobnih isprava Središnjeg informacijskog sustava MUP-a. Provjerio je podatke za susjedovu "ljubav" te ekran fotografirao mobitelom i proslijedio susjedu, koji ga je to prethodno zamolio. Splitskom tužiteljstvu u navedenom slučaju odgovara da se policajca kazni bez održavanja sudskog postupka, jer predlažu splitskom sudu, gdje je stigla optužnica, izdavanje kaznenog naloga kojim bi se policajac osudio na šest mjeseci uvjetnog zatvora, s rokom provjeravanja od dvije godine, te da plati i 1000 kuna sudskih troškova. U slučaju da policajac odluči, ipak, preko svog odvjetnika uložiti prigovor, pa se kazneni nalog bude stavio izvan snage, tada tužiteljstvo od suda traži strožu kaznu, i to uvjetnih osam mjeseci.

Policajac je priznao svoj krimen. Naveo je da je zgriješio na zamolbu dugogodišnjeg prijatelja i susjeda, jer je stekao dojam da se radi o sentimentalnim razlozima. Osobu čije mu je podatke iz policijskog sustava odao, policajac kaže da ne poznaje, niti da ju je ikada vidio u životu.

- Susjed i prijatelj izigrao je moje povjerenje. Žao mi je radi počinjenog - branio se policajac u istrazi.

Žena čiji su podaci okolo kolali, bez zadrške je detaljno opisala cijelu agoniju koju je prolazila sa suprugom, dakle, prijateljem susjeda optuženog policajca.

- Tijekom braka muž me zlostavljao, a u listopadu 2021. od jedne osobe na mobitel sam primila fotografiju policijskog ekrana s podacima iz evidencije MUP-a o meni. Ujedno mi je i muž poslao više poruka u kojima se poziva na podatke iz te evidencije. Stoga sam zaključila da mu ih je proslijedio neki policijski službenik pa sam MUP-u uputila pritužbu, jer mi nije bilo normalno to što vidim, i prestrašila sam se - prisjetila se žrtva.

Policajčev prijatelj, pak, ne skriva da je tražio pomoć za prijatelja, nažalost, nasilnika.

- Požalio mi se prijatelj na probleme u braku, pa sam mu želio pomoći. Samoinicijativno sam od susjeda policajca tražio podatke o toj ženi. Lagao sam mu pritom da se radi o osobi s kojom sam ja u ljubavnoj vezi te kako me samo zanimalo hoću li imati problema s njezinim suprugom ako išta dozna. Inzistirao sam da mi pomogne, pa mi je o toj ženi poslao tražene podatke preko mobitela. Upozorio me, ujedno, moram priznati, na osjetljivost podataka te da to nikome ne pokazujem. Ali jesam, i onda ih je taj moj prijatelj nekoliko dana kasnije u kafiću pokazao tom svom prijatelju. Iskreno, nisam znao da se radi o podacima koji su službena tajna, i mislim da je cijeli taj postupak bio nepromišljen. Ne mogu prestati žaliti jer sam iznevjerio dobrog čovjeka, dobrog prijatelja policajca - otkrio je na ispitivanju u tužiteljstvu policajčev prijatelj zbog kojeg je završio i na disciplinskom.

Osim optužnice i presude zbog kaznenog djela koja policajca tek očekuju, Disciplinski sud MUP-a već ga je osudio zbog teže povrede službene dužnosti iz čl. 96. t. 5. i 9. Zakona o policiji te mu je izrečena disciplinska kazna prestanka državne službe, uz rok kušnje od tri mjeseca.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
03. svibanj 2024 22:48