SKANDAL U SOLINU

POLICAJAC POSLAO TRUDNICU NA DETEKTOR LAŽI 'Ne vjerujete dovoljno, ne čitate Bibliju i ne idete na misu. Odlaskom na poligraf pronaći ćete mir u Bogu'

 CROPIX, istock

Ne vjerujete dovoljno u Boga, ne čitate Bibliju i ne idete na svetu misu - riječi su koje mladoj trudnici M.R. (24) nije uputio njen župnik već inspektor iz Policijske postaje Solin koji je došao u obiteljski stan nakon prijave susjeda, prenosi Slobodna Dalmacija.

Te rečenice navedene su u prijavi na rad i postupak u službi jednog od inspektora iz solinske policijske postaje, koju je Marku Serdareviću, v.d. načelnika Policijske uprave splitsko-dalmatinske, podnio J.R. (29) iz Solina.

Policija je posjetila dom J.R. i njegove supruge nakon eskaliranja dugotrajnog sukoba s prvim susjedama, majkom i kćeri, koje su ga u konačnici prijavile da im je prijetio i zračnom puškom razbio staklo na vratima stana.

Na takvu prijavu reagirala je urgentno policija te zatražila i dobila od prekršajnog suda u Solinu nalog za pretragu stana. Na prag supruga J.R. i M.R. došla su dva inspektora i jedna inspektorica i krenuli u pretragu stana.

Otvarao i kutije za nakit

- Tražeći zračnu pušku, inspektor kojeg sam prijavio je kontrolirao i čak otvarao kutijice za nakit moje supruge. Zračna puška, naravno, nije nađena jer je i nemam te su policajci otišli. Prije toga je taj isti inspektor odbio uzeti izjavu susjeda koji je bio nepristrani svjedok događanja. Sve to bih nekako i progutao da nije bilo nastavka zbivanja dan poslije. Navedeni inspektor je pozvao moju suprugu u policijsku postaju na razgovor, a kada se vratila, ispričala mi je nevjerojatne stvari. Inspektor joj je kazao kako je “vidio da njen suprug nije kršćanski osviješten pa se treba za njega moliti”.

Kazao joj je kako moramo oboje ići na poligraf jer on misli “kako ne vjerujemo dovoljno u Boga, ne čitamo Bibliju i ne idemo na svetu misu za razliku od majke i kćeri koje su nas prijavile i koje su svake nedjelje na misi na kojoj se kaju za svoje grijehe. Bog vidi vaše laži te ćete odlaskom na detektor laži pronaći mir u Bogu i živjeti obiteljski život - prepričao nam je J.R. riječi koje mu je prenijela supruga, a uputio joj ih je policajac.

Najviše od svega bračni par je zasmetalo što je inspektor iznio mišljenje i kako trudna M.R. ne bi trebala ići na zakazanu amniocentezu jer “taj pregled nije kršćanski”. Slijedom svega navedenog zatražili su dan poslije od v.d. načelnika policijske uprave da se inspektor ukloni sa slučaja. U solinsku policijsku postaju je zbog prijave na rad i postupak u službi odmah upućena interna kontrola.

Isti dan kada je interna kontrola bila u postaji majka i kći koje su prijavile J.R.-a privedene su na Prekršajni sud u Solinu zbog vrijeđanja i verbalnog napada na njegovu suprugu M.R. na javnom mjestu u Prodajnom centru Solin tog jutra. Tijekom rasprave na sudu saslušan je i svjedok koji se zatekao na ulici prilikom verbalnog napada i koji ga je i opisao nadležnom sucu.

Prekršajni sudac je predložio pomirenje između stranaka na što je M.R. pristala te su nakon toga majka i kćer puštene na slobodu bez kazne.

Međutim, zbog kontinuiranih napada J.R. je protiv njih podnio kaznenu prijavu zbog klevete, uvreda i nametljivog ponašanja Županijskom državnom odvjetništvu. U kaznenoj prijavi su navedene i sporna postupanja solinske policije. Slobodna Dalmacija doznaje da su na nalog državnog odvjetništva u PU već od početka ovog tjedna na obavijesne razgovore pozivani svjedoci kako bi se utvrdile okolnosti i utemeljenost kaznene prijave.

Provjeravaju pritužbe

Iz PU splitsko-dalmatinske su nam na upit odgovorili: “Obavještavamo Vas kako temeljem pritužbe građanina, a sukladno Pravilniku o načinu rada i postupanja po pritužbama, te radu povjerenstva za rad po pritužbama, policijski službenici ove Policijske uprave obavljaju nadzor postupanja u Policijskoj postaji Solin”.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. svibanj 2024 20:37