ISTRAGA TAPKA U MJESTU

Policajci ni ne slute tko je smaknuo dečka s Knežije

Kriminalisti su u prvoj godini ispitali 200 osoba, nekolicinu su podvrgnuli i poligrafu, ali to nije bilo dovoljno za rješavanje zločina

ZAGREB - Kriminalističko istraživanje i dalje traje. To je jedina rečenica i službeni odgovor policije na pitanje što je do sada otkrila istraga o likvidaciji Davora Zečevića (40), zvanog Zec, “dečka s Knežije”.

Zečević, koji je bio na vikendu odakle je pušten iz kaznionice u Lepoglavi, likvidiran je u klasičnoj “sačekuši” 2. prosinca 2007. godine oko 21 sat na Remetskom Kamenjaku 2E, na parkiralištu ispred tzv. urbane vile u kojoj je živjela njegova tadašnja djevojka, novinarka HTV-a Ivana Šikić.

Precizan snajperski hitac pogodio ga je u glavu iz obližnjeg šumarka, a policija je tijekom očevida našla navodno i DNK trag mogućeg ubojice na mjestu gdje je on postavio čeku: i dok je jedini službeni odgovor policije kako je istraga u tijeku, neslužbeno smo doznali kako su istražitelji postavili više operativnih verzija o mogućim motivima ubojstva.

Što je ispričao USKOK-u

No, za radnu verziju nedostaju konkretni dokazi koji bi omogućili procesuiranje ubojica i naručitelja ubojstva.

Prema također neslužbenim informacijama, nepuna dva mjeseca prije likvidacije u lepoglavskoj su kaznionici sa Zečevićem, po nalogu USKOK-a, razgovarali inspektori. I Državno odvjetništvo i USKOK na pitanje o tim razgovorima kratko su priopćili kako ne komentiraju istrage koje su u tijeku.

Zečević je bio jedan od optuženika iz tzv. “zločinačke organizacije”, u kojoj ga se teretilo da je likvidirao Ivana Šakotu i Željka Šobota, ali je u nedostatku dokaza bio oslobođen optužbe. No, bio je osuđen na devet godina zatvora zbog preprodaje droge koju je služio u lepoglavskoj kaznionici.

Zbog dobrog vladanja bio je puštan na vikende, a to mu je bio posljednji izlazak uoči konačnog napuštanja zatvora koji je trebao uslijediti 21. prosinca. Imao je privatne i poslovne planove. Ustanovilo se da je u trenutku likvidacije na pologu imao 1599,84 kune na računu, a tijekom izdržavanja kazne ukupni promet na njegovu računu bio je 120.000 kuna. Kad smo na godišnjicu ubojstva pisali o istrazi koja je još bila u tijeku, dobili smo podatke da je u godinu dana policija obavila oko 200 obavijesnih razgovora, a nekoliko je osoba poligrafski testirano.

Lažni špijun na očevidu

Zečević je najvjerojatnije likvidiran iz snajpera Steyr SSG 69, koji je bio rezervna varijanta i u slučaju ubojstva Ive Pukanića. U policijskom sustavu također je postojala informacija potekla od jednog zatvorenika u Lepoglavi da hrvatsko-srpska mafija priprema nešto u Zagrebu. No, konkretnih saznanja o tome nije bilo.

Na mjestu očevida pojavio se i Nenad Kandžija koji je policajcima pokazao lažnu iskaznicu Vojnosigurnosne agencije. Imao je i kameru i rekao da će snimati za potrebe vojne obavještajne službe. Ustanovljeno je da je Kandžija bivši pripadnik 169. brigade HV-a i Vojne policije i bio je blizak krim miljeu. Tko ga je i zašto poslao na mjesto zločina, kojem je svjedok bio i nogometaš Dinama Boško Balaban, nije otkriveno.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
22. travanj 2024 19:00