POČELO SUĐENJE PONOĆNOM BOMBAŠU

'POLICAJCI SU TRAŽILI DA SVE PRIZNAM, A JA SAM HTIO POMOĆI' Vojislav Blažević tvrdi da je nevin

Blažević je prekinuo štrajk glađu, a danas je ostavio dojam da se fizički oporavlja od izgladnjivanja
 Ronald Goršić / CROPIX

Jutros je na Općinskom kaznenom sudu u Zagrebu započelo suđenje Vojislavu Blaževiću, optuženom za postavljanje i aktiviranje dviju eksplozivnih naprava početkom ove godine na željezničkoj pruzi u Zagrebu.

Nakon čitanja optužnice branitelj optuženog Vojislava Blaževića, zagrebački odvjetnik Veljko Miljević iznio je primjedbe. Vojislav Blažević slabo čuje jer mu je u eksploziji u Gajnicama oštećen sluh.

U svojem opširnom izlaganju obrane optuženi Blažević nekoliko je puta ponovio da nije kriv za postavljanje eksplozivnih naprava. Tvrdi da je nevin i da je zapravo otkrio bombu na pruzi kod Gajnica, te upozorio građane i policiju na opasnost.

- Za prvu eksploziju čuo sam na radiju, rekao je, a u nastavku detaljno opisao što je radio onog dana kada je odjeknula druga eksplozija.

- Dok sam sjedio na autobusnoj stanici i čekao prijateljicu Renatu, s kojom sam trebao ići u Austriju i Njamačku, vidio sam neke žice između dva betonska zidića. Htio sam vidjeti o čemu se radi, te sam ih potrgao. U tom se trenutku pomaknuo neki predmet nalik na loptu za Rugby. Žice su vodile prema tom predmetu. To me sve podsjetilo na eksploziju od prije par dana i pomislio sam: što ako je bomba. Dvjema djevojkama i dečku koji su bili na autobusnom stajalištu rekao sam da se odmaknu jer se vjerojatno radi o bombi. Pomislio sam da bi mi bilo najpametnije da i sam odem, no ipak sam nazvao GSS i rekao da je bomba u pitanju i da netko treba doći. Sagnuo sam se po svoju torbu i od tog trenutka gubim sjećanje. Nisam ni čuo eksploziju niti išta vidio. Jednostavno, kao da me nema, opisao je Blažević.

U nastavku je pričao kako su mu policajci nakon uhićenja govorili da mu je bolje da sve prizna jer da imaju sve dokaze protiv njega. Odlučio je štrajkati glađu jer su ga uvjeravali da je gotov.

Tijekom istražnog postupka Blažević je štrajkao glađu i nije htio komunicirati čak niti sa svojim tadašnjim braniteljem Brankom Šerićem.

Odvjetnik Šerić otkazao mu je punomoć, a obranu Blaževića “preuzeo” je odvjetnik Miljević, s kojim komunicira.

U međuvremenu je Blažević prekinuo štrajk glađu, a danas je u sudnici ostavio dojam da se fizički oporavlja od izgladnjivanja od kojeg mu je život objektivno bio ugrožen.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
03. svibanj 2024 23:44