HEROJI

Policajci začuli vapaje u pomoć pa uz pomoć vatrogasca iz nabujale Save spasili tri muškarca: ‘Držali su se za grane‘

Kako muškarce, inače tražitelje međunarodne zaštite u RH, nisu mogli vidjeti, policajci i vatrogasac s njima su komunicirali glasom

Akcija spašavnja u Drenju Brdovečkom

 JVP Zaprešić

Dramatični pozivi u pomoć odzvanjali su u subotu u rano jutro Sportskom ulicom u Drenju Brdovečkom. Oko 5:30 sati, naime, zaprešićki policajci zaprimili su dojavu i zaputili se odmah na lice mjesta, gdje su na kraju makadamskog puta, nekih 200 metara od posljednje naseljene kuće u naselju, čuli nekoliko osoba kako dozivaju u pomoć. Navedeni makadamski put bio je prekinut nabujalom rijekom Savom, a u močvarnom raslinju razina vode naglo je rasla zbog izlijevanja rijeke iz korita. No to nije spriječilo policajce da se hrabro suprotstave silama prirode.

- Policijski službenici ušli su u nabujalu rijeku kako bi utvrdili na kojem se mjestu nalaze osobe kojima je potrebna pomoć. Vodeći se glasovima dozivanja u pomoć, utvrdili su da se osobe nalaze s druge strane raslinja. Bile su okružene naglo rastućim vodostajem Save te su policijski službenici odmah započeli akciju spašavanja. Riječ je o području na kojem se nalazi velika šikara, razina vode bila je visoka i jedini način da odredimo gdje se osobe nalaze bilo je uspostavljanje glasovnog kontakta, što smo i uspjeli napraviti i na taj smo se način vodili prema lokaciji na kojoj se osobe nalaze - priopćila je PU zagrebačka, prepričavajući riječi policijskog službenika Dine koji je sudjelovao u spašavanju.

Razina vode u tom je trenutku bila između dva i tri metra te su policajci iz Zaprešića prvo pokušali plivati pridržavajući se za grane i probiti se s desne strane do mjesta s kojeg su čuli glasove. No, zbog propadanja u močvarno tlo i podvodnog granja, nisu uspjeli pronaći siguran oslonac pa su se vratili na početnu točku i krenuli s lijeve strane. Močvarno tlo koje je propadalo i podvodne grane opet su im onemogućili pronalazak sigurnog oslonca kako bi došli do osoba kojima je trebala pomoć.

- Nakon što su bili primorani vratiti se na početak, udružili su snage s članom vatrogasne postrojbe DVD Brdovec, uzeli čamac i potrebnu opremu za spašavanje te se probili kroz raslinje i uočili tri muške osobe, okružene naglo rastućim vodostajem, koje su se pridržavale za obližnje grane. Zajedno s vatrogascem, veslajući su se probili kroz nepristupačan teren do tri mlađa muškarca izvukli ih iz vode i smjestili u čamac na sigurno. Njihovo je stanje bilo euforično kada su vidjeli da im se približavamo, vjerujem da su u nama vidjeli zadnju slamku spasa iz nabujale vode. Zahvalan sam što se sve tako završilo i što smo svi zajedno iz ove situacije izašli neozlijeđeni - ispričao je, pak, policajac Marijan iz Policijske postaje Zaprešić.

Iz PU zagrebačke su još priopćili da su spašena trojica muškaraca, ujedno tražitelji međunarodne zaštite u RH, pokazivali znakove pothlađenosti. Nakon uspješnog dolaska do mjesta gdje su se nalazile ostale službe spašavanja, medicinski su zbrinuti u domu zdravlja te je utvrđeno da nisu ozlijeđeni.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
13. travanj 2024 15:48