DOZNAJEMO

Policajcima na Cresu aute je zapalio rabijatni umirovljenik: ‘Problematičnog je ponašanja‘

Osoba koja je privedena zbog paleži na Cresu stanovnik je tog otočkog gradića

Zapaljeni automobili na Cresu

 Damir Skomrlj/Cropix

U manje od 24 sata nakon paleža automobila dvojice policajaca iz Cresa, policija je uhitila osobu koja se dovodi u vezu s ovim događajem. Kako su u petak potvrdili u Policijskoj upravi primorsko-goranskoj, namjerno izazivanje požara na vozilima nije povezano sa službenom dužnosti oštećenih policijskih službenika. Objavili su još neke detalje.

"Policijski službenici Službe općeg kriminaliteta Policijske uprave primorsko-goranske dovršili su kriminalističko istraživanje vezano uz izazivanje požara na vozilima u Cresu. Istraživanje je provedeno nad 63-godišnjim hrvatskim državljaninom, a zbog sumnje u počinjenje dva kaznena djela ‘Dovođenje u opasnost života i imovine općeopasnom radnjom ili sredstvom‘", kažu iz policije.

Naime, intenzivnim postupanjem policije i provođenjem svih raspoloživih mjera i radnji, policijski službenici su vrlo brzo došli do konkretnih saznanja o mogućem počinitelju te ga u večernjim satima 12. travnja uhitili i priveli u službene prostorije policije.

"Jučer je na području Cresa, temeljem naloga suca istrage Županijskog suda u Rijeci, provedena pretraga doma i drugih prostorija osumnjičenika. Pretragom su pronađeni i oduzeti predmeti koji se dovode u vezu s počinjenjem navedenog kaznenog djela, između ostalog i ostaci zapaljive tekućine koju je koristio za izazivanje požara na vozilima.

Policija ga osnovano sumnjiči da je za počinjenje kaznenog djela uporabio lakozapaljivu tekućinu koju je potom potpalio otvorenim plamenom. S namjerom izazivanja požara nešto prije ponoći 11. travnja izazvao je prvi požar na vozilu marke Mahindra, na kojem je došlo do zapaljenja prednjeg dijela vozila i motora. Nakon što se udaljio s mjesta događaja, ponovo je 12. travnja oko 4 sata ujutro na jednak način izazvao drugi požar na stražnjem dijelu vozila marke Škoda, koji je potom zahvatio cijelo vozilo, a zatim se proširio na još dva vozila parkirana u blizini, marke Suzuki i BMW.

Kriminalističkim istraživanjem utvrđeno je da namjerno izazivanje požara na vozilima nije povezano sa službenom dužnosti oštećenih policijskih službenika.

Požarom spomenutih vozila oštećena su dvojica policijskih službenika i dvojica hrvatskih državljana, a sveukupna materijalna šteta cijeni se na oko 53.000 eura. Po završetku kriminalističkog istraživanja osumnjičeni je kazneno prijavljen i predan pritvorskom nadzorniku", objavili su iz PU primorsko goranske.

O ovom slučaju je jučer, nakon sjednice Vlade, govorio ministar unutarnjih poslova Davor Božinović, koji je rekao da nema nikakvih indicija da je palež automobila na Cresu povezan s paleži automobila sutkinje u Osijeku te da službena dužnost koju obavljaju oštećeni policajci nema veze sa slučajem. Ministar je također rekao i kako nema indicija da je počinitelj imao pomagače ili da je palež bio naručen.

Kako smo neslužbeno doznali, osoba koja je privedena zbog paleži na Cresu stanovnik je tog otočkog gradića i umirovljenik je. Motiv podmetanja požara na osobnim automobilima načelnika policijske postaje Mali Lošinj Josipa Gazilja i policajca Dalibora Blaževića, parkiranima ispred zgrade u kojoj žive u ulici Put Brajda, zasad nisu obznanjeni, no kako smo doznali, osumnjičenika u Cresu opisuju kao rabijatnu osobu ponekad problematičnog ponašanja koja je znala imati problema s policijom.

Požari na Mahindri i Škodi u vlasništvu creskih policajaca podmetnuti su u noći s utorka na srijedu u razmaku od četiri sata, a vatra sa Škode, koja je u potpunosti izgorjela, zahvatila je još dva susjedna vozila, Suzuki i BMW. Policija je utvrdila da je uzrok požara ljudska radnja, odnosno da su inicirani zapaljivom tekućinom.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. travanj 2024 14:15