‘DOKTOR ZA MITO‘

Policajcu Vjeki Luetiću i direktoru Ivanu Šipiću istražni zatvor zbog korupcije

U zamjenu za povoljan ishod kriminalističkog istraživanja tvrtke, tražio je rezane kamene ploče ukupne vrijednosti 9800 eura

Vjeko Luetić

 Paun Paunovic/Cropix/Cropix

Inspektoru za korupciju u Splitsko-dalmatinskoj policijskoj upravi Vjeki Luetiću i jednom od direktora tvrtke "Ana Kamen Projekt" iz Kaštel Sućurca Ivanu Šipiću sudac istrage Županijskog suda u Splitu odredio je istražni zatvor zbog opasnosti od utjecaja na svjedoke u nastavku istrage, doznaje se na sudu.

Luetić je osumnjičen za primanje mita, a Šipić za davanje mita. Obojica su uhićena u akciji policije i Uskoka i uz kaznenu prijavu dovedeni pritvorskom nadzorniku.

Istragom je obuhvaćena i direktorica tvrtke, talijanska državljanka, a protiv nje je, kako navodi Slobodna Dalmacija, postupak išao redovnim putem to jest bez privođenja.

Osumnjičeni su najprije ispitivani pred zamjenikom ravnateljice Uskoka, a potom su odvedeni kod suca istrage Županijskog suda u Splitu.

Prema pisanju Slobodne e Dalmacije za sada je predloženo saslušanje 15-ak svjedoka.

Istražitelji sumnjaju da je Luetić (51) od 3. veljače 2020. do kraja srpnja 2022. tijekom kriminalističkog istraživanja nezakonitosti u poslovanju tvrtke Ana Kamen Projekt posredstvom Šipića (70) kao direktora i člana uprave te tvrtke zatražio mito od 57-godišnje direktorice tvrtke.

U zamjenu za povoljan ishod kriminalističkog istraživanja po njenu tvrtku tražio je rezane kamene ploče pa su mu isporučili ploče ukupne vrijednosti 9800 eura.

Kriminalističkim istraživanjem je utvrđeno i da je u srpnju 2021. u Splitu Luetić konzumirao jelo i piće s drugim osobama te djelatnicima restorana naložio da račune, u ukupnom iznosu većem od 1800 eura, izdaju na tvrtku koju je istraživao.

No, po primitku računa, direktorica ih je odbila platiti.

Mediji navode da je policijski inspektor Luetić inače doktor ekonomskih znanosti i predavač na splitskoj Forenzici, a kako je doktorirao na temu korupcije u policijskim je krugovima navodno slovio kao "doktor za mito".

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
05. prosinac 2023 17:35