U SKLADU SA ZAKONOM?

POLICAJKU IZ MAKARSKE UDARIO GROM! SAMA JE ČUVALA GRANIČNI PRIJELAZ 'Dok sam pokušavala dignuti metalnu rampu kako bih propustila auto, sijevnulo je..

 
 CROPIX

Ozljede na radu često dobiju sudski epilog, no kad se dogodi da nekoga na radnome mjestu udari grom, onda se oko te nezgode lome koplja. Makarska policajka S. O., koja je preživjela indirektni udar groma na graničnom prijelazu prije točno deset godina, zatražila je reviziju postupka nakon što je Općinski sud odbacio njezin tužbeni zahtjev koji je potvrdio i Županijski sud u Dubrovniku.

Dizala metalnu rampu

Upornost se isplatila jer je nedavno Općinski sud u Metkoviću nepravomoćno presudio da joj MUP mora platiti gotovo 23.000 kuna s kamatama. A sve je počelo 5. veljače 2008. godine dok je S. O., kao zaposlenica PP-a Vrgorac, sama na dužnosti čuvala državnu granicu na malograničnom prijelazu Podprolog koji nema carinsku kontrolu. Taj je dan neumorno padala kiša, grmilo je i sijevalo.

“Dok sam pokušavala dignuti metalnu rampu kako bih propustila automobil, sijevnulo je i zagrmjelo.

Osjetila sam da mi kroz desnu ruku prolaze trnci. Prepala sam se. Postalo mi je loše. Pomogao mi je jedan vozač koji je ostao samnom sve dok nije došao moj brat koji je događaj prijavio šefu smjene PP-a Vrgorac.

Stigao je i tadašnji vođa Sektora, odvezao me u Dom zdravlja Vrgorac odakle su me vozilom Hitne pomoći odvezli u KBC Split”, prisjetila se bliskog susreta s gromom policajka koja je godinu i pol bila na bolovanju. U međuvremenu je sporna metalna rampa zamijenjena električnom koja se podiže pritiskom na gumb. Svjedok udara Željko S. je vidio policajku kako izlazi da digne rampu.

Sve po zakonu

“U tom je trenutku sijevnulo, a policajka se odmaknula od rampe i zgrčila. Rekao sam supruzi da je policajku udario grom. Pomogli smo joj da dođe k sebi”, ispričao je. MUP je osporavao odštetni zahtjev jer je nadležni inspektor zaštite od požara utvrdio da je sve bilo u skladu sa zakonskom regulativom iz područja zaštite na radu i tehničkim propisima o gromobranima.

Odnosno, nije utvrdio mehanička oštećenja, da nije došlo do prekida u napajanju električnom energijom te da su metalna masa kontejnera, prometna regulacijska rampa i metalni stup jarbola državne zastave vezani FeZn trakom na uzemljenje.

Prema članku 15. Zakona o zaštiti na radu, poslodavac odgovara zaposleniku za štetu prouzročenu ozljedom na radu, profesionalnom bolešću ili bolešću u vezi s radom po načelu objektivne odgovornosti. Poslodavca može osloboditi odgovornosti ako dokaže da je ona nastala zbog “više sile” ili krivnje radnika.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
29. svibanj 2024 19:00