PALEŽ U RIJECI

Policija ekspresno pronašla muškarce koji su zapalili šest automobila: To im nije bio prvi put...

Policija je kazneno prijavila tri muške osobe za koje je utvrđena osnovana sumnja da su podmetnuli požar, ali i da su sudjelovali u drugim kaznenim nedjelima u proteklim mjesecima

Požar u Rijeci

 Franco Colori, Damir Skomrlj/Cropix

Riječka policija u ekspresnom je roku rasvijetlila okolnosti požara koji je preksinoć buknuo u ulici Rastočine u Rijeci, a uslijed kojeg je oštećeno šest automobila i nekoliko kontejnera.

Policija je kazneno prijavila tri muške osobe za koje je utvrđena osnovana sumnja da su podmetnuli požar, ali i da su sudjelovali u drugim kaznenim nedjelima u proteklim mjesecima.

Načelnik Robert Tomac je istaknuo da je policija promptno reagirala po zaprimanju dojave o jučerašnjem požaru vozila na Rastočinama te poduzela sve potrebne mjere i radnje, koje su u roku četiri sata rezultirale privođenjem više osoba koje se dovodilo u vezu s ovim događajem.

- Provedenim kriminalističkim istraživanjem, osim navedenog razriješeno je i nekoliko sličnih događaja iz prethodnog razdoblja za počinjenje kojih se sumnjiče dvojica hrvatskih državljana u dobi od 23 i 19 godina. Također, njih dvojica te 42-godišnji hrvatski državljanin su osumnjičeni i za kaznena djela iz drugih domena kriminaliteta, kažu iz PU primorsko-goranske.

image

Press konferencija

Franco Colori/Cropix

Naime, kriminalističkim istraživanjem utvrđena je osnovana sumnja da su prvoosumnjičeni 23-godišnji hrvatski državljanin i drugoosumnjičeni 19-godišnji hrvatski državljanin, u dva navrata u noćnim satima u veljači ove godine, ušli u ograđeno dvorište obiteljske kuće na području Kantride u Rijeci te aktivirali i bacili ručnu bombu. Uslijed eksplozije nastala su oštećenja na dva parkirana osobna vozila, nekoliko vrata i vrtnom namještaju.

Nadalje, sumnja se da su u noći 21. ožujka ove godine u ulici Rastočine aktivirali istovrsno eksplozivno sredstvo uslijed čega je oštećeno sveukupno osam osobnih vozila.

Jučer, u noći 10. svibnja u navedenoj ulici izazvali su požar na parkiranom osobnom vozilu, koji se proširio na još pet vozila, na obližnje kontejnere za smeće i stablo uslijed čega je na zahvaćenim vozilima nastala veća šteta, a kontejneri su u potpunosti izgorjeli.

image

Požar u Rijeci

Damir Skomrlj/Cropix
image

Požar u Rijeci

Damir Skomrlj/Cropix

- Počinjenjem ovih kaznenih djela, odnosno općeopasnom radnjom ili sredstvom izazvali su opasnost za imovinu i život oštećenih hrvatskih državljana, ali i drugih građana. Pri tom su za dolazak do mjesta događaja u pojedinim slučajevima koristili prethodno posuđeno osobno vozilo, a za izvršenje kaznenih djela sredstva čije je nabavljanje, prodaja ili posjedovanje zabranjeno za građane, kažu iz policije.

Osim toga, prvoosumnjičeni 23-godišnjak se sumnjiči da je od kraja ožujka do 10. svibnja ove godine u namjeri stjecanja protupravne imovinske koristi dogovarao, nabavljao i skladištio veće količine marihuane i amfetamina, koje samostalno ili posredstvom drugoosumnjičenog 19-godišnjaka prodavao drugim osobama s područja Rijeke. Tako je u više navrata u navedenom razdoblju prodao najmanje 125 grama marihuane i 30-ak grama amfetamina.

image

Požar u Rijeci

Damir Skomrlj/Cropix
image

Požar u Rijeci

Damir Skomrlj/Cropix

U sklopu kriminalističkog istraživanja, jučer su temeljem naloga suca istrage Županijskog suda u Rijeci, provedene pretrage doma i prostorija te nekoliko vozila (osobna vozila, kombi vozilo, motocikl i moped) prvo i drugoosumnjičenog na području Rijeke te kuće trećeosumnjičenog 42-godišnjaka na matuljskom području.

Policija je pretragama pronašla i oduzela dvije ručne bombe iste vrste kao i one koje su korištene za počinjenje kaznenih djela, automatski pištolj s pripadajućim spremnikom i jednim streljivom, stotinjak komada različitog streljiva, od čega dio sačmenog streljiva, ručno rađenu kuburu, spremnik za pištolj i druge dijelove oružja, oko 350 grama amfetamina, nešto više od 130 grama marihuane, desetak grama kokaina, razne tablete i druge tvari s popisa droga, digitalne vage, veći broj mobitela i SIM kartica te druge pripadajuće opreme, uređaj za ometanje signala, dva prijenosna telekomunikacijska uređaja, kanistar i boce sa zapaljivom tekućinom te novac u domaćoj i stranoj valuti i druge predmete koji se dovode u vezu s počinjenjem navedenih kaznenih djela.

image

Požar u Rijeci

Damir Skomrlj/Cropix
image

Požar u Rijeci

Damir Skomrlj/Cropix

Počinjenjem kaznenih djela oštećeno je više hrvatskih državljana te komunalna tvrtka iz Rijeke, Nastala materijalna šteta se cijeni na više stotina tisuća kuna, a točan iznos štete će biti utvrđen naknadno.

Po završetku kriminalističkog istraživanja sva trojica osumnjičenika su kazneno prijavljena nadležnom državnom odvjetništvu i predani pritvorskom nadzorniku.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
31. svibanj 2023 22:31