UHIĆENO DEVET OSOBA

Policija i USKOK razbili dobro uhodanu bandu: Doznali smo detalje akcije, tajno su ih snimali mjesecima

Policija i USKOK razbili su organizirani lanac šverca duhana i cigareta iz BiH
 Mate Piškor/Cropix

Policija i USKOK u protekla su dva dana osumnjičili 11 osoba, najviše s područja zadarskog i šibenskog zaleđa, zbog sumnje da su se u proteklih osam mjeseci bavile organiziranim krijumčarenjem cigareta i rezanog duhana iz BiH u Hrvatsku te da su ih ovdje prodavali.

Prema izračunu istražitelja, u tom su razdoblju u RH prokrijumčarili oko deset tona duhana i 5300 šteka cigareta raznih marki. Prodajom duhana i cigareta, tvrdi USKOK, zaradili su najmanje 3,34 milijuna kuna, a državni su proračun, izbjegavanjem plaćanja iznimno visokih trošarina na duhanske proizvode, oštetili za oko devet milijuna kuna.

Tajni nadzor

Tijekom tajne akcije policija i USKOK koristili su tzv. tajne dokazne radnje, odnosno uz odgovarajuće sudske naloge su im tajno snimali telefonske razgovore te ih prikriveno snimali. Tijekom te osmomjesečne tajne akcije snimili su ukupno 21 nabavu duhana i cigareta u susjednoj BiH te njihovo krijumčarenje i preprodaju na području Hrvatske. To su radili, sumnjaju istražitelji, na sljedeći način.

Navodni organizatori Aleksandar T. i Đulio J. financirali bi najprije kupnju duhana i cigareta na crnom tržištu BiH, a zatim preko mreže teklića prijevoz tih proizvoda na područje RH gdje su već na području Knina, Kistanja, Drniša i Zagreba imali pripremljene prostorije u kojima bi duhan i cigarete skladištili.

Poslije bi ih preprodavali krajnjim kupcima.Čovjek koji je, pak, bio u BiH zadužen za nabavu duhana i cigareta je, kako tvrdi USKOK, Draženko S. koji je u BiH već prije osuđivan upravo zbog krijumčarenja duhana.

Slali i poštom

Ostali bi osumnjičenici, pak, samo prevezli pošiljku preko granice u svojim osobnim automobilima ili bi je skladištili i prepakiravali kada bi stigla u Hrvatsku. Ponekad bi, umjesto automobilima, duhan po Hrvatskoj slali i poštom. Osim duhana Golden Virginia, kojim su najčešće trgovali, te niza raznih marki cigareta, osumnjičenici su znali nabavljati i čokoladni duhan za lule i slično.

U pretragama stanova, kuća i poslovnih prostora koje su koristili osumnjičeni, najviše na području Knina i Zagreba, pronađeno je i oduzeto 1560 komada cigareta, 69,16 kilograma duhana, ali i više od 200.700 kuna te 6400 eura za koje istražitelji sumnjaju da su zarađeni upravo krijumčarenjem i preprodajom duhana i cigareta.

Od 11 osumnjičenih osoba, devet ih je u finalizaciji akcije uhićeno, dok su dvije osobe zasad nedostupne hrvatskom pravosuđu te će za njima biti raspisane tjeralice. Već na prvom ispitivanju neki od osumnjičenika su priznali djela te su pušteni na slobodu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 18:12