NOVI INCIDENTI

Policija kod Karlovca uhvatila krijumčare migranata: Trojica odbila stati, izazvali su tri prometne nesreće

Sumnja se da su osumnjičeni muškarci prevozili više stranih državljana koji su na nezakonit način prešli hrvatsku granicu

Ilustrativna fotografija

 Dragan Matic/Cropix

Službenici Policijske uprave karlovačke uhvatili su sedam muškaraca koji su u periodu od 10. do 12. siječnja na području Barilovića, Netretića, Vojnića, Rakovice i Slunja u pet navrata prevozili strane državljane, javlja PU karlovačka.

Policija je provela kriminalistička istraživanja nad državljanima Turske, Bosne i Hercegovine, Sirije te državljaninom Sirije s dozvolom boravka u Njemačkoj starima između 20 i 30 godina.

Osumnjičeni muškarci su zaustavljeni u osobnim, kombi i teretnim vozilima u kojima su prevozili strane državljane, a jedno osobno vozilo služilo je kao prethodnica krijumčarenju stranih državljana.

Državljani Turske i Sirije te državljanin Sirije s dozvolom boravka u Njemačkoj tri puta nisu poslušali naredbu policije kada im je ova rekla da stanu već su slijetanjem van kolnika izazvali tri prometne nesreće u kojima je jedan od osumnjičenih muškaraca - suvozač - zadobio lakše tjelesne ozljede.

Prema petorici osumnjičenih vozača postupano je i sukladno Zakonu o sigurnosti prometa na cestama.

Sumnja se da su navedeni osumnjičeni muškarci prevozili više stranih državljana koji su na nezakonit način prešli državnu granicu Republike Hrvatske.

Prema stranim državljanima koje su prevozili postupno je sukladno Zakonu o međunarodnoj i privremenoj zaštiti te Zakonu o strancima.

Tijekom kriminalističkih istraživanja je za osumnjičenog 30-godišnjeg bosansko-hercegovačkog državljanina, koji je zaustavljen na autocesti na području Netretića 11. siječnja ujutro, utvrđena i osnovana sumnja da je i 23. prosinca 2023. godine iz koristoljublja s područja Petrinje prevozio strane državljane do Zagreba.

Nakon dovršenih kriminalističkih istraživanja protiv svih sedmero osumnjičenih podnesene su kaznene prijave nadležnom državnom odvjetništvu zbog sumnje u počinjenje kaznenog djela Protuzakonito ulaženje, kretanje i boravak u Republici Hrvatskoj, drugoj državi članici Europske unije ili potpisnici Šengenskog sporazuma budući je utvrđeno da su iz koristoljublja za unaprijed dogovoreni novčani iznos prevozili strane državljane do krajnjeg odredišta.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
31. ožujak 2024 11:58