IMPRESIVNA ZAPLJENA

Policija kod Zagreba otkrila trokatnicu punu droge: Zaplijenili kokain, hašiš, amfetamine, bačve sa smjesama, oružje, keš...

PNUSKOK je u koordinaciji s USKOK-om proveo kriminalističko istraživanje nad ukupno šestoricom muškaraca

Policijsko vozilo, ilustracija

 Niksa Stipanicev/Cropix

Laboratorij za proizvodnju amfetamina otkriven je ovih dana u trokatnici u okolici Zagreba. Zbog toga je PNUSKOK u koordinaciji s USKOK-om proveo kriminalističko istraživanje nad ukupno šestoricom muškaraca koje se tereti za neovlaštenu proizvodnju i promet drogama u sustavu zločinačkog udruženja. Zapljena odrađena u pretresima temeljem sudskog naloga je impresivna - 15 kilograma kokaina, 12 kilograma hašiša, 8,4 kilograma marihuane, 2,7 kilograma amfetamina, 510 kilograma BMK glicadida iz kojeg se može proizvesti 400 litara amfetaminskog ulja.

Oduzeta je još i bačva s 1069 kilograma kiseline i 213 kilograma otapala te bačva zapremnine 200 litara sa 13,8 kilograma zelene materije za koju istražitelji tvrde da bojom, mirisom i izgledom upućuje na konoplju. A kako uz drogu uvijek ide i oružje, policija je "kemičarima" oduzela i dvije automatske puške, prepravljeni pištolj, sedam mikrovalnih pećnica, digitalnu vagu, četiri plinske maske, hidrauličnu prešu i dijelovi za nju, ali i rendgenski uređaj. Ali ni to nije sve.

Od osumnjičenih je oduzeto oko 40.000 eura i preko 50.000 kuna za koje se sumnja da potječu od preprodaje opijata. Dileri su ostali i bez nekoliko skupocjenih satova te većeg broja mobilnih uređaja i prijenosnih računala kao i druge tehničke opreme koja će biti podvrgnuta detaljnim pregledima i vještačenjima.

Na osnovu prikupljenih dokaza i provedenih posebnih dokaznih radnji, za kriminaliste postoji osnovana sumnja da su se šestorica od studenog prošle godine diljem Zagreba i Zagrebačke županije međusobno povezali i udružili radi "uspostave cjelokupnog nabavnog i distributivnog lanca trgovine kokainom i heroinom te sveobuhvatnog proizvodnog procesa izrade amfetamina od nabavke, prijevoza, prijenosa do skladištenja prekursora".

Dogovoren plan

- Šestorica osumnjičenih su, u okviru dogovorenog plana i s istim ciljem, ispunjavali zadaće koje su se odnosile na samu proizvodnju droge, skrivanje, pakiranje i skladištenje, daljnji prijevoz i krijumčarenje te preprodaju, ali i uništavanje nusproizvoda proizašlih iz kemijskog procesa proizvodnje droge amfetamin. Temeljem naloga nadležnog suda obavljeno je više pretraga osoba, domova i drugih prostorija, kao i vozila na području Zagreba te Zagrebačke županije. Tom prilikom je pronađen laboratorij za proizvodnju sintetičke droge amfetamin koji se nalazi na više katova objekta u kojemu je instalirana oprema za najmanje šest faza procesa proizvodnje amfetamina - kažu iz policije, navodeći da su šestorku predali pritvorskom nadzorniku zbog kaznenih djela neovlaštene proizvodnje i prometa drogama u sastavu zločinačkog udruženja.

Jedan od njih će se uočiti i s kaznenom prijavom za nedozvoljeno posjedovanje oružja. Kako doznajemo, neki od osumnjičenih su stari policijski znanci.

Iz USKOK-a pak otkrivaju da se kilogram kokaina na ilegalnom tržištu kreće od 250.000 do 280.000 kuna dok je cijena heroina po kilogramu od 120.000 do 150.000 kuna. Ali i amfetamin ima svojih čari zarade jer kilogram varira od 7000 do 10000 kuna odnosno od 8000 do 12.000 kuna za litru amfetaminskog ulja.

Za potrebe narko-laboratorija unajmili su, sumnja se, jedan poslovni prostor u koji su u najmanje tri navrata dopremili kutije i kanistere sa sumpornom kiselinom i izopropanolom te vrećice s natrijevim-hidroksidom, a riječ je o tvarima koje se koriste u kemijskoj sintezi amfetamina.

Sumporna kiselina

- Iz tog su skladišnog prostora preuzeli najmanje 70 kanistera sumporne kiseline koje su prevezli i pohranili u laboratorij za proizvodnju amfetamina postavljen u obiteljskoj kući na području Zagrebačke županije. Pretragom tog skladišnog prostora u Zagrebu pronađeno je ukupno 20 litara sumporne kiseline, 1075 kilograma natrijeva hidroksida, 50 litara izopropanola i 993 litre tekuće kemijske tvari, zasad nepoznatog sastava. Također se kao skladišni prostor koristila i iznajmljena garaža u Zagrebu u kojoj je policija pronašla 2,7 kilograma amfetamina, 12 kilograma hašiša, oko 3,4 kilograma marihuane, 20 litara sumporne kiseline, 70 litara izopropanola i 19 litara acetona i dvije automatske puške - napominju iz USKOK-a.

Kuća na tri etaže u okolici Zagreba krila je pravi laboratorij. U nju su instalirali opremu i uređaje za proizvodnju amfetaminskog ulja i samog amfetamina. Dopremili su veću količinu kemijskih sredstava korištenjem kojih su u prvoj fazi kemijske sinteze amfetamina proizveli oko 510 kilograma preprekursor BMK glicidadi uz pomoć kojeg se može proizvesti oko 400 litara, amfetaminskog ulja. Istu trokatnicu koristili su i za zbrinjavanje opreme i otpada nastalog tijekom kemijskog procesa.

Nebrigu za okoliš pokazao je jedan od osumnjičenih koji je oko obiteljske kuće prvoosumnjičenog, te na javnim površinama u prirodi točnije u naselju ali i u više kontejnera po Zagrebu izbacivao tekuće i krute tvari nastale kao otpad u proizvodnom procesu a sve kako bi uništio i prikrio njihovo porijeklo. Pa je tako pretragom te kuće pronađeno najmanje 500 kanistera zapremnine po 25 litara te 50 bavi zapremnine od 25 do 100 litara u kojima se nalazila tekućina još uvijek neutvrđenog sastava. Otkriveno je i pet proizvodnih jedinica za sintezu amfetamina sastavljenih od dvije bačve zapremnine po 100 litara koje su bile smještene u vodenoj kupelji i spojene na plin ali drugu opremu i kemijska sredstva.

Sve što su proizveli, skladištili su u drugoj kući u okolici Zagreba u kojem je neprijavljeno boravio jedan od njih. Bila je to oaza za spremanje amfetaminskog ulja i amfetamina, kokaina u krutom i tekućem stanju, a u pretresu je policija u konačnici i tamo oduzela 15 kilograma kokaina, 40 litara acetona, šest litara dietil-etera, pet litara tekuće tvari s reakcijom na kokain, dvije boce amonijaka i preša za pakiranje kokaina.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
08. rujan 2022 19:22