PARTY NA PLAŽAMA

Policija na festivalu zaplijenila hrpu droge i novca: Britanci i Hrvat kazneno prijavljeni, naplaćeno 24.000 eura kazni

Policijski su službenici proveli ukupno osam kriminalističkih istraživanja te 10 pretraga stanova i drugih prostorija
 Pu Ličko Senjska/

Ličko-senjska policija je izvijestila o pronađenoj drogi i istrazi tijekom festivala elektronske glazbe na plažama Zrće i Katarelac od 24. do 30. lipnja.

Radi se o javnom okupljanju tijekom čijeg je trajanja prisustvovalo oko 7000 posjetitelja, pretežito državljana Velike Britanije, izvijestilča je policija i dodala da su uz koordinaciju i rukovođenje s razine Ravnateljstva policije te sudjelovanje britanskih kolega, proveli ovo ciljano postupanje kao jednu od aktivnosti koje se poduzimaju u sklopu projekta Sigurne turističke destinacije.

Naplaćene kazne

Za vrijeme trajanja tog festivala, policijski su službenici proveli ukupno osam kriminalističkih istraživanja te 10 pretraga stanova i drugih prostorija.

Devet je osoba kazneno prijavljeno zbog sumnje u počinjenje kaznenih djela iz domene zlouporabe opojnih droga, od kojih je osam britanskih državljana i jedan hrvatski.

Također su izdana 52 obavezna prekršajna naloga, na temelju kojih je naplaćeno 23.694,32 eura novčanih kazni.

Što se zapljena tiče, izdvaja se 12 338 tableta extasy-a, 716 grama MDMA, oko 185 grama kokaina, oko 1,5 kilograma ketamina, oko 620 grama marihuane, 460 grama punila te tri digitalne vage.

Također je privremeno oduzeto 52.985 eura i 1.785 britanskih funti.

image
Pu Ličko Senjska/
image
Pu Ličko Senjska/
image
Pu Ličko Senjska/

Upotreba sredstava prisile

U jednom su slučaju uporabljena sredstva prisile tjelesna snaga i sredstva za vezivanje nad državljaninom Ujedinjenog Kraljevstva zbog narušavanja javnog reda i mira. Naime, vrijeđao je policijske službenike, a nakon što su mu višestruko izdana upozorenja da se smiri i da prestane s narušavanjem javnog mira i reda, na to se oglušio i nastavio s vrijeđanjem i omalovažavanjem. Stoga je bio upozoren da će policijski službenici uporabiti sredstva prisile ukoliko se ogluši na izdanu naredbu, a na što se opet oglušio pa su nad njim, opravdano, uporabljena sredstva prisile, izvijestila je PU ličko-senjska.

- Naime, na festivalima elektronske glazbe se uobičajeno okupljaju domaći i strani gosti skloni sredstvima ovisnosti, koji neprimjerenim ponašanjem remete javni red i mir, a čime posljedično može doći do ugrožavanja općeg stanja sigurnosti građana i njihove imovine. Uočeno je da ovakva okupljanja prate i pripadnici kriminalnog miljea koji prigodno ili organizirano preprodaju drogu posjetiteljima festivala. Upravo je identifikacija i suzbijanje preprodaje, uz gore spomenutu prevenciju i redukciju, jedan od prioritetnih djelovanje policije, ističe se u njihovom priopćenju.

image
Pu Ličko Senjska/
image
Pu Ličko Senjska/
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
02. svibanj 2024 17:39