OBRATITE PAŽNJU

Policija nakon otkrića Jutarnjeg: ‘Ova je prevara još raširenija od lažnih iznajmljivača, dobro pripazite‘

Najviše prevara sa smještajem događa se na Facebooku jer tamo svatko ima mogućnost postaviti oglas, kažu iz MUP-a

Izgled novčanice

Nakon našeg teksta o prevarantima koji se lažno predstavljaju i tobože iznajmljuju apartmane na jadranskoj obali, MUP je za Jutarnji list upozorio na još dva oblika najčešćih prijevara tijekom turističke sezone. Radi se o krivotvorenim novčanicama te prevarama tijekom mijenjanja strane valute u kunu.

- Najviše prevara sa smještajem - upozoravaju - događa se na Facebooku jer tamo svatko ima mogućnost postaviti oglas. Iz MUP-a savjetuju da se posebnu pažnju obrati na recenzije ostalih korisnika te da ako ih nema vrlo vjerojatno nešto nije u redu.

- Iznajmljivač bi se trebao potpisivati punim imenom i prezimenom, a njegovi osobni podaci i podaci agencije trebali bi se nalaziti na svim promotivnim materijalima, uključujući i društvene mreže i internetsku stranicu putem koje se oglašava. Ako su u mogućnosti, savjetujemo građane da prije uplate novca obave i detaljnije provjere putem nadležnih institucija kako bi se uvjerili da se određena nekretnina doista iznajmljuje te da je osoba ili agencija koja oglašava najam doista za to i ovlaštena - kažu u MUP-u i dodaju da osobe u slučaju oštećenja kaznenim djelom ili ako posumnjaju na mogućnost počinjenja kaznenog djela odmah obavijeste policiju na broj 192.

Krivotvorene novčanice

Za vrijeme turističke sezone povećava se broj kaznenog djela posjedovanja krivotvorenog novca. Policija upozorava građane, a posebno trgovce i pružatelje ugostiteljskih i turističkih usluga, da obrate pozornost na sumnjiv izgled novčanica koje primaju. Ako nisu sigurni u vjerodostojnost trebali bi zapamtiti čim više detalja vezanih uz osobu koja je donijela novčanicu, a to su: dob, spol, govor, izgled, prijevozno sredstvo i slično.

- Kako bi sigurnost građana u primljene novčanice ipak bila veća, podsjećamo javnost na neka obilježja kunskih novčanica. Sve kunske novčanice imaju ugrađen vodeni znak (vidljiv kada se novčanica podigne prema svjetlu), a bezbojni otisak identičan je portretu na novčanici. Kune imaju ugrađenu kovinsku zaštitnu nit (ispisana brojčana vrijednost novčanice i oznaka ‘‘HK‘‘), koja mjestimice izlazi na površinu lica novčanice te je vidljiva u određenom broju prozorčića kada se kroz novčanicu gleda prema izvoru svjetlosti. Svaka novčanica mora imati serijski broj (slovna oznaka serije i sedam znamenaka), tiskan dva puta, u gornjem lijevom kutu i donjem desnom kutu lica novčanice. Kune su tiskane na posebnom papiru te se pod prstima može osjetiti njegova reljefnost. U novoj verziji novčanica, nalazi se i boja visokog sjaja tako da promjenom kuta gledanja mijenjaju nijansu (srebrna u zlatnu i srebrna u ružičastu), podsjećaju iz policije.

Prijevare prilikom zamjene strane valute

Turistička mjesta obiluju prevarama koje uključuju mijenjanje strane valute u kunu. Najčešće su oštećeni strani državljani zbog toga što nisu dovoljno upoznati s kunskom valutom, odnosno izgledom novčanica. Događaju se tako da počinitelj pristupa žrtvi te joj nudi mijenjanje novca po nešto povoljnijem tečaju. Nakon postignutog dogovora, počinitelj strancu za eure ili dolare predaje novčanice. Žrtva tek kasnije, uglavnom kada treba nešto platiti, saznaje da to nisu kune, već neka druga valuta npr. bugarski levi, bjeloruski rublji, kolumbijski pesosi, brazilski real.

- Građanima i turistima savjetujemo da novac mijenjanu u za to ovlaštenim institucijama (bankama i mjenjačnicama), a ne na ulici te da ne nasjedaju na pokušaje pomoći ‘‘dobronamjernih‘‘ osoba kako ne bi postali žrtve kaznenih djela. Ako posumnjaju da su žrtve prijevare, mogu se obratiti policiji, poručuju za kraj iz MUP-a.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
12. svibanj 2023 22:26