VLASNIK PROMDEI BANKE

POLICIJA NAKON VIŠE OD 20 GODINA NA TRAGU RJEŠENJA UBOJSTVA Uhićene dvije osobe koje se dovode u vezu s likvidacijom bankara Ibrahima Dedića

 
Ibrahim Dedić (gore desno) i očevid nakon njegova ubojstva (glavna fotografija)
 R. Šuvar / CROPIX, B. Beribak / CROPIX

Nakon gotovo 21 godine, kriminalisti PU zagrebačke otvaraju slučaj ubojstva kontroverznog bankara Ibrahima Dedića, vlasnika Promdei banke, koji je likvidiran u Zagrebu u srpnju 1999. godine.

Kako neslužbeno doznajemo, uhićena su dvojica starijih muškaraca koja se dovode u vezu s neposrednim izvršenjem ubojstva, no nikakve podatke o njima, osim da su obojica hrvatski, a jedan od njih navodno i državljanin BiH, zasad nije moguće doznati.

Slučaj je u najranijoj fazi kriminalističkog istraživanja pa dodatni detalji zasad nisu poznati.

Naš reporter se javio ispred zgrade zagrebačke krim policije u Heinzelovoj:

Dedić je likvidiran u večernjim satima 3. srpnja 1999. godine hicima iz pištolja na stubištu svoje zgrade u Ivekovićevoj ulici u Zagrebu. Jedan egzekutor je tada ranio drugoga, pa je ostao i njegov krvavi trag, ali sve dosad se nije otkrilo tko je ubio bankara kojeg je samo nekoliko mjeseci prije ranio nepoznati počinitelj.

Tijekom prošle godine, Dedićev sin Alen izgubio je u procesu u kojem je tužio Republiku Hrvatsku od koje je zatražio 10 milijuna kuna smatrajući kako država njegovu ocu nije pružila zaštitu. Umjesto odštete, prema nepravomoćnoj presudi Općinskog građanskog suda u Zagrebu, morao je nadoknaditi 52.500 kuna parničnog troška.

- Moj otac nije preminuo prirodnom smrću već je 3. srpnja 1999. oko 23.30 sati izrešetan ispred kućnog praga. Bio je javna osoba, a 10 godina prije toga je otvorio prvu privatnu banku koja je dobro poslovala. U Hrvatskoj, BiH i Sloveniji imao je 43 poslovnice, dnevno je zarađivao i do 100.000 njemačkih maraka, a njegova imovina je vrijedila 53 milijuna njemačkih maraka. Smatram da je za ubojstvo moga oca neposredno odgovoran MUP jer mu nije pružena adekvatna zaštita koju država jamči svim građanima.

Naime, na mog oca je izvršeno čak sedam pokušaja atentata te je tražio pomoć od tadašnjeg ministra MUP-a i ministarstva. Molbe i upozorenja službe nisu shvatile ozbiljno - tvrdio je Alen Dedić.

Iz preslike službenih zabilješki o obavljenim obavijesnim razgovorima s bankarom, nigdje ne stoji da je on prilikom pokušaja ubojstva 1997. i 1998. tražio policijsku zaštitu. U prilog bankarevu sinu nije išao ni podatak da se nikad nije raspitivao u MUP-u oko smrti svoga oca.

Iz tadašnjeg izvješća Županijskog državnog odvjetništva proizlazilo je da su u suradnji s policijom proveli više radnji od očevida, pretraga stanova, mnogobrojni obavijesni razgovori, razna vještačenja, ali sve je bilo uzalud. Tvrdnja da Ibrahim Dedić ne bi bio ubijen da je bio štićena osoba, u sudskom postupku nije dokazana.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
14. travanj 2024 00:59