SUSPENDIRANI POLICAJAC

POLICIJA NIJE PRONAŠLA ŽELJKA DOLAČKOG, ODVJETNIKU SE NI JUTROS NIJE JAVIO 'Otežava mi posao, nepotrebno. Uvjeren sam da je u velikom šoku'

 
Željko Dočaki, njegova kuća i Veljko Miljević
 Damjan Tdaić / Vlado Kos / Ranko Šuvar / Hanza Media

Županijski sud u Zagrebu službeno je obaviješten da policija nije pronašla Željka Dolačkog (49) na dvije adrese, na adresi prebivališta u Pešćenici u općini Lekenik i u Starom Čiču na području Velike Gorice, potvrđeno nam je jutros u Županijskom sudu.

S obzirom na to da je u presudi sutkinja Maja Štampar Stipić donijela i rješenje o određivanju istražnog zatvora, nakon što je sud dobio obavijest da nije pronađen na dvije adrese, već iza podneva zagrebački Županijski sud dostavit će tjeralicu za Željkom Dolačkim Sektoru kriminalističke policije PU Zagrebačke, a zatvoru u Remetincu i rješenje o određivanju istražnog zatvora. Praktički Željko Dolački ima svega nekoliko sati da se pojavi pred zatvorom, jer čim tjeralica stigne smatrat će se bjeguncem. Policija će u informacijski sustav ubaciti njegove podatke, nalog da ga se uhiti i privede, a njegovi podaci bit će dostupni i svim graničnim prijelazima.

- Od kad smo se čuli nakon objave presude u utorak poslije 14.30 sati Željko Dolački mi se nije javio, kao ni jutros - rekao je za Jutarnji list odvjetnik Veljko Miljević, branitelj Željka Dolačkog. Bivši voditelj Sektora službe organiziranog kriminaliteta koji je u utorak na zagrebačkom Županijskom sudu osuđen na šest godina zatvora zbog krađe zlata i novca iz sefa PU Zagrebačke te fingiranja provale u sef 3. travnja 2016. godine, u ekskluzivnoj izjavi za "Jutarnji list" rekao je da neće bježati i sarkastično dodao kako nema dvostruko državljanstvo kao neki.

- Ukoliko se ne javi u skoro vrijeme može se očekivati raspisivanje tjeralice. Ali, na taj način meni otežava posao i faktički i praktički sužava prostor obrane, a to je nepotrebno. Jer, ponovit ću što sam dosad više puta isticao da se sve može svesti na jednu rečenicu, a to je da nema zakonitih dokaza i ne može ih ni biti. Obzirom da su i Dolački kao optuženik i MUP kao oštećenik iz iste institucije, vještačenja nisu smjeli provoditi policijski vještaci i tu je vrlo jasna situacija prema članku 309. stavku 2. Zakona o kaznenom postupku jer to nije isto kao u drugim slučajevima - rekao nam je odvjetnik Miljević.

- Tu činjenicu ćemo jasno istaći i u žalbi Vrhovnom sudu, u tužbi Ustavnom sudu, pa ako treba i sudu u Strasbourgu, a postoji niz presuda iz europske prakse koje idu u korist mog branjenika - rekao nam je u srijedu ujutro odvjetnik Miljević. O tome zašto se Dolački ne javlja ni njemu i gdje je trenutno odvjetnik Miljević nam je rekao:

- Ja sam uvjeren da je on u velikom šoku jer je on još u utorak ujutro bio uvjeren da će biti oslobođen. No, ne mislim da je u bijegu, već da je kako je rekao negdje u široj okolici Zagreba i očekujem da će mi se javiti. Uvjeren sam da ćemo pobijediti u ovom postupku - rekao nam je Miljević. Na pitanje postoji li u remetinečkom zatvoru opasnost po sigurnost za njegova branjenika obzirom da su u pritvoru oni koje je kao policajac istraživao odvjetnik Miljević nam je rekao:

- Ja dugo pratim postupanje zatvorske uprave i pretpostavljam da će se s njihove strane poduzeti sve da sasvim sigurno takva velika apstraktna opasnost se ne bi pretvorila u konkretnu. Jer, kao što ste i sami rekli činjenica je da je Željko Dolački vodio istrage protiv nekih osoba koje su sada u pritvoru - rekao nam je Miljević.

U svakom slučaju, nakon što dođe u zatvor u Remetincu Željko Dolački, koji je u njemu već proveo od 23. travnja do 10. lipnja 2016. godine i nije imao primjedbi na postupanje osoblja, proći će dijagnostički centar, a službe zadužene za osiguranje vjerojatno će odlučiti da ne dođe u kontakt s pritvorenicima, ako su trenutno u zatvoru, ni na koji način ne bude ugrožena njegova sigurnost.

'Znam da nije kriv. Svi smo u šoku'

- Idemo dalje. Ovo nije u redu - rekao mi je nakon što je čuo da je osuđen na šest godina zatvora, rekla nam je u srijedu ujutro supruga Željka Dolačkog u telefonskom razgovoru. Sa suprugom se nije čula od utorka popodne, ali je kao i on i ona i troje djece šokirano presudom kojom je njezin suprug proglašen krivim.

- Znam da nije kriv. On, ja i djeca smo u šoku. Ne radim danas, djeca nisu išla u školu. Što se pak u njegovoj glavi događa, to ne mogu reći. Teško je sve to preživjeti. Ne, neće bježati jer je bio uvjeren da nije kriv, ali mislio je da i ako ga osude, da će to biti do pet godina zatvora i da neće ići u pritvor. Znam samo da je jako volio svoj policijski posao, da mu je on bio i ispred obitelji i mislim da nije zaslužio to nakon svega što je dao za ovu državu i policiju. Ja to stvarno ne razumijem - rekla je ekskluzivno za Jutarnji list supruga Željka Dolačkog, koja na kraju razgovora nije mogla suspregnuti plač.

Rekla je kako su u utorak nakon presude k njima u kuću došli i bliski prijatelji koji su također s nevjericom primili osuđujuću presudu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 13:23