OTKRIVEN MOTIV

Policija objavila detalje o bombaškim napadima u Rijeci: ‘Ovako nešto još nismo vidjeli u Hrvatskoj‘

Koristili su se visokotehnološkim alatima, a bilo je jasno da se radi o osposobljenim osobama

Osumnjičeni bombaši

 Damir Skomrlj/Cropix/

Dvojica muškaraca u dobi od 34 i 53 godine, prvi s dvojnim njemačkim i hrvatskim državljanstvom, a drugi njemački državljanin, nakon ispitivanja na Županijskom državnom odvjetništvu privedeni su sucu istrage Županijskog suda u Rijeci, gdje im je određen pritvor. Tereti ih se za pokušaj iznude, postavljanje i aktiviranje eksplozivnih sredstava kod trgovačkih centara, čime su doveli u opasnost živote i imovinu, te krivotvorenje isprava Republike Hrvatske.

Kako je istaknuto na izvanrednoj konferenciji za novinare Policijske uprave primorsko-goranske, obojica su od ranije poznata njemačkoj policiji, zbog imovinskih delikata, a za 53-godišnjim Nijemcem zbog tih je kaznenih djela izdan i europski uhidbeni nalog.

Prema riječima načelnika PU PG Harija Brnada, dvojac je uhićen nakon serije istovjetnih kaznenih djela na području Opatije i Rijeke, a meta su im bila trgovačka društva od kojih su pokušali iznuditi novac. U Hrvatskoj do sada nisu bili terećeni za kaznena djela, a kriminalističko istraživanje se nastavlja, kako bi se ustanovilo jesu li imali pomagače ili su djelovali sami.

Kako kažu u policiji, sve je krenulo kada je 17. travnja pored opatijskog hotela Ambasador pronađena i deaktivirana eksplozivna naprava. Cilj je bio zastrašiti vlasnike, Liburnija rivijera hotele, kojima je na službeni mail poslana prijetnja da im uplate višemilijunski iznos u kriptovalutama. Potom su im se na meti našle Plodine te je kod njihovog supermarketa na Krimeji, na parkiralištu, 30. travnja po dojavi građana pronađena eksplozivna naprava istovjetna onoj iz Opatije.

Zatim je 21. svibnja doista i došlo do eksplozije kod Plodina na Krimeji, a potom je, u noći sa subote na nedjelju pola sata iza ponoći 28. svibnja eksplozivna naprava aktivirana kod upravne zgrade Plodina na Pećinama. Počinitelji su, međutim, uhićeni pola sata kasnije u Kostreni, gdje su podmetnuli jednu eksplozivnu napravu također kod trgovačkog centra Plodine, a kod njih je pronađena još jedna istovjetna naprava.

‘Ovo još nismo vidjeli u Hrvatskoj‘

U policiji vele da je riječ o dvojcu koji se očigledno dobro služi tehnologijama za prikrivanje tragova na internetu, dark webom, kriptovalutama te izradom eksploziva. Kako je na konferenciji za novinare rekao Krešimir Mamić, voditelj Odjela za terorizam iz ravnateljstva MUP-a, ovdje se ne radi o slučaju terorizma već su motivi bili isključivo imovinske prirode, a prema njegovim riječima, u policiji u Hrvatskoj do sada se nisu susreli s tako sofisticiranim pokušajem iznude.

Naime, dvojac iz Njemačke slao je prijetnje i iznude na službeni mail trgovačkih društava koja su im se našla na meti, koristeći platforme koje prikrivaju odakle je mail poslan te tražeći da im se novac koji su pokušali iznuditi isplati u kriptovalutama. Eksplozivna sredstva koja su postavljali i aktivirali sami su izradili, nabavivši materijale preko dark weba, a ne radi se o eksplozivima koji se inače koriste u vojsci ili policiji.

Kako su istaknuli u PU PG, dvojac je uhićen nakon što im je postavljena policijska zasjeda, a istraga se nastavlja, s ciljem utvrđivanja jesu li imali pomagače.

Prema Županijskom državnom odvjetništvu u Rijeci, osumnjičenike se tereti "da su od 16. travnja 2023. do 28. svibnja 2023., na području Opatije, Rijeke i Kostrene postupili prema zajedničkom dogovoru s ciljem da se materijalno okoriste".

"Osnovano se sumnja da su na neutvrđen način nabavili više improviziranih eksplozivnih naprava koje je potom drugoosumnjičenik po uputi prvoosumnjičenika ostavljao u blizini objekata u vlasništvu jednog hotelskog društva i u blizini objekata u vlasništvu jednog trgovačkog društva", priopćili su iz DORH-a. Nakon toga su, koristeći internetske alate i platforme koje omogućuju anonimnost, od tih društava "putem poruka upućenih elektroničkom poštom zatražili isplatu iznosa u kripto valuti u protuvrijednosti od 3.900.000 eura, uz prijetnju da će nastaviti s postavljanjem eksplozivnih naprava, pa i njihovim aktiviranjem ako se ne udovolji zahtjevima na način da se isplate obave na adrese dostavljenih brojeva elektroničkih novčanika, a što će štetiti ugledu tih pravnih subjekata".

Nakon što su 21. svibnja aktivirali prvu bombu, povećali su iznos ucjene, sada tražeći 4.600.000 eura, također u kripto valuti.

DORH ih tereti i da su u kasnim noćnim satima 27. svibnja, u cilju ostvarenja ranije istaknutih zahtjeva, postavili improviziranu eksplozivnu napravu u blizini upravne zgrade trgovačkog društva koja je aktivirana sljedećeg dana, dok su pronađene dvije postavljene eksplozivne naprave u blizini istog centra na drugoj lokaciji, ali njih nisu uspjeli aktivirati.

Županijsko državno odvjetništvo u Rijeci dostavilo je sucu istrage Županijskog suda u Rijeci prijedlog za određivanje istražnog zatvora protiv obojice osumnjičenika zbog opasnosti od bijega i opasnosti od ponavljanja kaznenih djela, budući da su pokazali priličnu upornost sa svojim kriminalnim ciljevima.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
14. travanj 2024 09:50