PROŠIRENA ISTRAGA

Policija objavila detalje o lažnim policajcima: Evo kako su u nepuna tri mjeseca penzionerima ukrali milijun eura

Prevaranti su imali call centre ih kojih su zvali umirovljenike. Ako bi osoba nasjela, posjetila bi je lažna patrola i uzela joj novac

Ilustrativna fotografija

 Barbara Gindl/Afp/Profimedia/Barbara Gindl/afp/profimedia

Policija i USKOK proširili su po drugi puta istragu protiv skupine prevaranta predvođenih Romanom Begenovićem koji su se starijim osobama govorili da su policajci te im potom uzimali ušteđevine i mirovine.

Umirovljenicima bi rekli da imaju lažan novac te da će im ga oni zamijeniti i da se nalaze pod istragama Ureda za sprječavanje pranja novca, itd.

Istraga koja je pokrenuta u studenome prošle godine, kada su osumnjičenici i uhićeni, prvi je puta proširena u veljači ove godine, a policija i USKOK neprestano otkrivaju nove slučajeve prevara koje se povezuju s ovim osumnjičenicima.

Ono što upada u oči je period inkriminacija te iznosi za koje su prevarili ljude. Naime, sve se prema inkriminacijama odvijalo samo od rujna do 22. studenoga 2020., a inkriminirani iznos za koji su prevarili umirovljenike s ovim najnovijim proširenjem istrage penje se na preko milijun eura. U prosjeku, prevaranti su dnevno zarađivali 12.500 eura.

Ovakvi iznosi ne čude s obzirom na to kako je navodna skupina bila organizirana. Prevaranti su imali posebno organizirane call centre iz kojih su zvali umirovljenike i predstavljali bi im se kao policajci. Kada bi vidjeli da je umirovljenik nasjeo na njihovu priču, slali bi im terenske patrole lažnih policajaca koje bi im na prevaru uzele novac.

Štoviše, u jednome od tajno snimljenih razgovora okrivljenika, jedan je rekao drugome kako sutra neće doći raditi u call centar jer je uzeo slobodno, a drugi mu spočitava da to nije odgovorno i pita ga je li našao zamjenu.

O najnovijem proširenje istrage izvijestili su i zagrebačka policija i USKOK na svojim web stranicama.

"Policijski službenici Policijske uprave zagrebačke, Sektora kriminalističke policije, u koordinaciji s Uredom za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta dovršili su kriminalističko istraživanje nad ukupno 18 osoba zbog sumnje da su počinili 18 kaznenih djela prijevare počinjenih u sastavu zločinačkog udruženja.

Riječ je o proširenju kriminalističkog istraživanja koje je u studenom 2022. godine rezultiralo uhićenjem 15 osoba i podnošenjem posebnog izvješća protiv ukupno 17 osoba zbog sumnje u počinjenje spomenutih kaznenih djela.

Naime, u nastavku kriminalističkog istraživanja potvrđena je sumnja da su još četiri muškarca starosti 23, 26, 32 i 50 godina bila povezana s ranije osumnjičenim osobama te da su u sastavu zločinačkog udruženja zajedno s ranije osumnjičenih 14 osoba, tijekom listopada i studenoga 2022. godine na području grada Zagreba, činili kaznena djela prijevare na štetu više osoba starije životne dobi.

Sumnja se da su s ciljem dovođenja u zabludu telefonom pozivali oštećene, lažno se predstavljali kao policijski službenici, a potom ih dovodili u zabludu govoreći im da je novac koji posjeduju krivotvoren te su na takav prijevaran način počinili još najmanje 18 kaznenih djela prijevara. Također su im neistinito predočavali da će policijski službenik ujedno osigurati njihov zlatni nakit.

Protupravna korist koju su osumnjičenici pribavili na štetu najmanje 20 osoba iznosi ukupno 368.850,72 eura", izvijestila je zagrebačka policija o najnovijem proširenju u kojemu su osumnjičenike prijavili za novih 20 slučajeva prevare.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. travanj 2024 14:20