BUKTINJA U 3 UJUTRO

Policija objavila nakon očevida: Požar u Mintu namjerno je izazvan, šteta je oko 100 tisuća eura!

‘Sve je bilo pokriveno nadzornim kamerama i tu ćemo dobiti vjerojatno odgovore na pitanja. Postoji nekoliko potencijalnih mjesta na kojima se to moglo dogoditi‘

Vlasnik Minta Kristijan Babić

 Cropix - Jl-;/

Nakon tromjesečne pauze, popularni klub Mint club & more na zagrebačkoj Trešnjevci planirao je 5. listopada otvoriti svoja vrata, i to u novom ruhu i s dobro poznatim glazbenim notama "starog lava" Željka Samardžića. Međutim, iznenadna vatrena stihija koja je kompletno poharala prostoriju kluba te ujedno začađila (pre)ostali dio prizemnog prostora, kao i onog na katu, šokirala je vlasnika kluba.

Policija je kasno polsijepodne objavila: očevidom smo ustanovili da je požar namjerno izazvan, a ukupna šteta iznosi 100 tisuća eura!

Naime, u utorak malo prije 3 sata ujutro iz klupskog prostora počeo je sukljati u vis dim dok je vatra već harala unutrašnjošću i uništavala cjelokupni inventar. Zagrebački vatrogasci dojavu o buktinji, odnosno "velikom otvorenom plamenu u pravcu Cibone koji se vidi s 3. kata jedne zagrebačke zgrade" dobila je u 3.09 sati. Tom prilikom dojavitelj je zapuhano objašnjavao da ne vidi točnu adresu požara niti što točno gori.

Vatrogasci su u manje od pet minuta bili kod objekta koji je obavio dim do te mjere da prvo nisu uopće vidjeli gori li i njegova unutrašnjost. Ukupno 14 vatrogasaca odmah se uhvatilo u koštac s požarom koji je potpuno uništio prostoriju veličine 15 x 20 metara, dok je ostali dio prizemlja i kata začađen zbog dima jer su vrata na ostalim dijelovima bila zatvorena. Vatra je brzo lokalizirana, a dodatno su još do zore, do pet sati ujutro, vatrogasci "češljali" objekt u potrazi za eventualnim skrivenim žarom s obzirom na to da su zidovi Minta obloženi lakogorućim dijelovima - drvom, spužvom i tkaninom.

image

Buktinja u Mintu

Vlasnik kluba Kristijan Babić, malo je reći, šokiran je svime. Dok je s nevjericom promatrao policijski očevid i nestrpljivo čekao njegove rezultate kako bi napokon doznao uzrok buktinje koja mu je pričinila enormnu štetu, ali i unijela nemir u njegovo ugostiteljsko poslovanje, obratio se prisutnim novinarima na mjestu paleži.

- Još uvijek ne znamo kolika je šteta. Mene su obavijestili moji suradnici u zoru i znamo da je planulo oko 3 sata. Policija radi očevid koji će potrajati cijeli dan. Drugih informacija nemam. Nemam nikakvih sumnji, teško je reći išta i bilo bi neozbiljno bilo što govoriti u ovome trenutku, jel‘ uzrok u instalacijama ili u nečemu drugom. Klub je trebao biti otvoren za desetak dana. Nažalost, ovo je situacija koja nam se dogodila u samim finalnim pripremama za otvaranje i ovo je jedan veliki udarac - rekao je Babić. Na upit o eventualnim prijetnjama, je li ih primao, odgovara odlučno da nije.

image
/Cropix
image
/Cropix
image
/Cropix

- Prijetnje nikakve nismo dobivali. Nismo ni s kim u sukobu ili u zavadi. Teško mi je prejudicirati išta. Ne znam o čemu se radi, doista. Unutra je sve jako oštećeno, dosta je izgorjelo. Ući ćemo unutra i detaljno pregledati sve kad završi očevid te onda odlučiti kako to obnoviti. Klub je dosta velike površine i mislim da će šteta biti procijenjena na velik iznos. Sve je bilo pokriveno nadzornim kamerama i tu ćemo dobiti vjerojatno odgovore na pitanja. Postoji nekoliko potencijalnih mjesta na kojima se to moglo dogoditi. Ali još nije otkriveno - dodao je dalje Babić, najavivši ujedno da će "otkazati naredne evente jer će biti potrebno neko vrijeme da sve obnove."

Jel‘ to slučajnost, i to baš pred samo otvorenje kluba?, bili su uporni novinari s pitanjima, međutim Babić je ponavljao da je "nezahvalno išta govoriti dok policija ne završi svoj posao".

image
/Cropix
image
/Cropix
image
Ronald Gorsic/Cropix

Ako se na videonadzoru koji snima unutrašnjost objekta kao i cijeli vanjski prostor ne uspije razlučiti odakle izvor buktinje, pred kriminalistima je velik izazov i morat će se čekati rezultati vještačenja izuzetih dijelova s mjesta očevida kako bi se uvidjelo je li uzrok kvar na instalacijama, možebitni odbačeni opušak tijekom radova ili, pak, namjerni ljudski faktor s piromanskim potpisom u vidu upozorenja.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. travanj 2024 22:40