NAJVEĆA ZAPLJENA IKAD

Policija otkrila detalje: Evo tko je i kako otkrio kokain. Znamo i gdje je trebao ići dalje...

Zaplijenjeno je čak 745 kilograma bijelog praha. Za tu količinu bi se na ulici moglo dobiti 100 milijuna eura!

Konferencija za medije u Zagrebu u povodu serijske zapljene većih količina kokaina

 Marko Todorov/Cropix

Točno 745 paketa omotanih alufolijom i selotejpom u kojima je brižno spremljeno isto toliko kilograma kokaina visoke čistoće unazad tri mjeseca je u posjedu hrvatske policije. Riječ je o impresivnoj zapljeni u pet kontejnera, najvećoj u našim krajevima, koju su odradili u zajedničkoj akciji djelatnici hrvatske policije i Carinske uprave.

Vrijednost droge, čiji su pošiljatelji kao i kupci nepoznati, a koja je trebala dalje biti kamionskim putem transportirana u zemlje Europske unije, procjenjuje se na 20 milijuna eura. Da je uspjela doći do krajnjih korisnika, jer se tom prilikom ujedno i povećava njezina masa raznim punilima, težina bi im se upeterostručila pa samim time i finalna zarada koja bi dosegla enormne iznose.

Naime, prve važne korake u otkrivanju te velike količine kokaina pristiglog iz zemalja Južne Amerike dali su psi – carinska njuška Dax, a potom i Kastro, njegov četveronožni kolega iz PU primorsko-goranske.

image

Konferencija za medije u Zagrebu u povodu serijske zapljene većih količina kokaina

Marko Todorov/Cropix

Upravo oni su, radeći svoj posao njuškanja kontejnera pristiglih na terminal u luku Rijeka u ožujku, dali do znanja carinicima i policajcima da prvi od pet sumnjivih kontejnera sadrži nešto za što je utreniran da detektira.

- Radilo se o operativnoj akciji profiliranja rizika odnosno čitanja kargo manifesta po svim slučajevima, ali to je svakodnevni posao djelatnika analize rizika. Naime, profiliraju se suspektni kontejneri te se odvajaju i prolaze neku vrstu provjere iskrcaja ili samo otvaranja kontejnera. Napominjem, ovo nije pojedinačni slučaj, već traje određeno vrijeme. I svakodnevno to radimo te smo u kontaktu kad se pojedini profil aktivira jer tad kreće akcija dogovorena s mobilnom jedinicom policije kao određena vrsta provjere po pojedinom kontejneru – rekao nam je Andrej Franulović, pročelnik Područnog carinskog ureda Rijeka.

Načelnik PNUSKOK-a Mario Kovač i pomoćnik ravnatelja za Sektor mobilne jedinice Carinske uprave Predrag Juratovac nisu skrivali također zadovoljstvo odrađenim poslom.

image
Marko Todorov/Cropix

- Tijekom veljače, ožujka, travnja i svibnja ove godine, Carinska je uprava u suradnji s policijom provela redovne aktivnosti u cilju suzbijanja krijumčarenja droga, a naglasak je bio na promet kontejnera u riječkoj luci. Pregledalo se pet konkretnih pregleda uz uporabu službenog psa i s konkretnim tehničkim sredstvima od bastera do endoskopa kao i novom suvremenom zaduženom opremom. Veliki doprinos je dao upravo službeni pas koji je pregledom kontejnera pokazao interes na određenim dijelovima kontejnera. Potom su carinski službenici na mjestu koje je označio pas, uklonili metalnu oblogu i uočili sadržaj koji se tu ne bi trebao nalaziti, a koji je bio istovjetan paketima koji se koriste prilikom krijumčarenja droga. Obavijestili smo nadležno državno odvjetništvo. Ali ovo nije kraj. I dalje se provode ciljane izvidne radnje u smjeru daljnjih istražnih radnji – kazao je Juratovac.

Prvi čovjek PU primorsko-goranske Hari Brnad podsjeća da je njegova policijska uprava unazad godinu dana zaplijenila blizu 900 kilograma kokaina uključujući zadnju zapljenu.

image

Predrag Juratovac, Mario Kovač, Andrej Franulović, Hari Brnat

Marko Todorov/Cropix

- To je kokain visoke čistoće, a ovisno o pošiljci možemo reći da kvaliteta odnosno čistoća varira između 80 i 90 posto. Zaplijenjenih 745 kilograma vrijedi oko 20 milijuna eura, a kad krene u uličnu prodaju droga se kasnije miješa s raznim punilima i masa se povećava pet puta. Zamislite kolika je to količina droge i koliki je ovo udarac kriminalnim skupinama koji smo im nanijeli. Rad cijele hrvatske policije je prepoznat i od strane međunarodnih faktora kao stručan i pouzdan u kriminalističkim istraživanjima. Prije nekoliko mjeseci u luci Rijeka su bili časnici kolumbijske policije, Frontexa... Da ne mislite da smo usmjereni strateški prema samo ovakvih kriminalnim radnjama, vodimo računa i o uličnoj redukciji. Jučer je realiziran jedan dio operacije i zaplijenjeno je oko dva kilograma heroina, a u tijeku je još jedna zapljena i uhićenja značajne količine – otkrio je načelnik riječke policije Brnad. Napominje i da luka Rijeka nije ništa posebna što se zapljena tiče niti je Hrvatska u tom dijelu specifično posebna jer se u zadnje tri godine bilježi porast zapljena po cijelom Mediteranu.

- Ali i na tržištu se bilježi povećanje proizvodnje kokaina. Hrvatska nije prva luka ulaska droge u Europu nego su to druge zemlje poput Malte primjerice. Kako raste proizvodnja tako raste i plasman. No, naša poruka svim krijumčarima je jasna – nećete to raditi ovdje – zaključio je Brnad.

image

Konferencija za medije u Zagrebu u povodu serijske zapljene većih količina kokaina

Marko Todorov/Cropix

Na upit odakle su stigle pošiljke u kojima je zaplijenjen kokain, čelni ljudi policije i carine ne mogu precizirati, no većinu toga, jer su trgovci opijatima još uvijek nepoznati, i ne žele zapravo otkrivati. Kažu, međutim, da "pošiljke stižu iz različitih država, uglavnom iz Južne Amerike jer su Kolumbija, Bolivija i Peru najveći proizvođači droge koja se krijumčari potom u sve značajnije luke".

- Ove pošiljke nisu došle iz jedne luke, a po Europi uvijek bude jedna ili više točki pretovara. Kriminalne skupine kokain vade tamo gdje procijene gdje im je najsigurnije – rekli su na kraju.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
17. travanj 2024 17:09