‘ZAGREB JE NAŠ!‘

Policija otkrila i motive strašnoga ubojstva u centru Zagreba, za sve je kriv zloglasni Shams!

Hotaka su nasmrt izboli sunarodnjaci nakon što su mu prijetili: "Napusti Hrvatsku, jer ćemo te inače ubiti"

Privođenje Afganistanaca za ubojstvo

 Marko Todorov/Cropix

Trojici Afganistanaca osumnjičenih da su prije tri tjedna napali svoje sunarodnjake kod napuštene zgrade u Paromlinskoj te jednoga od njih, 23-godišnjega Gula Walia Hotaka (23) ubili, izbovši ga noževima, jučer je određen istražni zatvor.

Premda se o motivima navedenoga napada samo spekuliralo, policija je istražujući slučaj, rekonstruirala međusobne odnose između počinitelja i napadnutih unutar miljea krijumčara migrantima. te došla do uznemiravajućih informacija, kako u regiji postoje grupe Afganistanaca koje se bave krijumčarenjem sunarodnjaka na teritorijima barem tri države, BiH, Hrvatske i Italije, te kako su njihovi članovi spremni na najbrutalnije međusobne obračune kako bi zadržali svoj primat u unosnome biznisu krijumčarenja migranata.

Naime, utvrđeno je kako događaj u Paromlinskoj nije bio slučajni sukob migranata već su ubijenoga Hotaka pripadnici druge grupacije tražili i tjednima mu prijetili da bi ga na kraju, budući da se on oglušio na njihove prijetnje, i ubili. Razlog je bio u tome da je ubijeni navodno sam počeo krijumčariti migrante i to na teritoriju koji je već svojim smatrala druga grupa krijumčara predvođena Wahidullahom Khoejom (24) zvanim Shams (sunce).

"Zagreb je naš teritorij. Napusti Hrvatsku idi u Italiju jer ćemo te inače ubiti.", poručeno je u video pozivima koje su iz "Shamsove grupe" upućivali Hotaku. Hotak je isprva navodno odgovarao "Shamsu" da ga se ne boji, no kada je čuo da je "Shams" dolazi u Zagreb po njega, razmišljao i da "Shamsa" prijavi policiji. Međutim, toga 4. lipnja u noćnim satima u prostorijama u Paromlinskoj "Shams" ih je sa svojim ljudima uhvatio na spavanju te su ih počeli tući.

image

Privođenje Afganistanaca za ubojstvo

Marko Todorov/Cropix

"Ja sam Shams. Ja sam Shams. Mene gledaj."ovim riječima "Shams" se obratio Hotaku i njegovom prijatelju dok su ih udarali. Dok je prijatelj uspio pobjeći, Hotaka su sustigli na Paromlinskoj te ga izboli noževima. Nedugo nakon toga preminuo je u jednoj od zagrebačkih bolnica. "Shams" i njegovi prijatelji su se,kako je utvrđeno, nakon ubojstva vratili u Rijeku gdje im je bila privremena baza.

No, niti nakon Hotakovoga ubojstva prijetnje njegovim prijateljima i suradnicima od strane "Shamsove" grupe nisu prestale, a upravo je zahvaljajući tim prijatnjama policija navodno i uspjela proniknuti u njihove međusobne odnose te indentificirati počinitelje. Ovo potonje, zbog specifične situacije u kojoj je Afganistan, uopće nije bilo lako. Naime radilo se o ljudima o kojima hrvatska policija, ali i međunarodne policijske organizacije, nisu imale nikakve ili vrlo manjkave podatke.

Konkretno, premda je navodno rođen u Afganistanu, Wahidullah Khoej "Shams" je zapravo osoba bez ijednoga državljanstva. Čak i sami podaci pod kojima ga je policija identificirala su vrlo dvojbeni te se u većemu djelu zasnivaju na osobnim podacima koje je on sam dao o sebi, a koji uopće ne moraju biti istiniti. Naravno, ne treba niti spominjati da nikakav oblik međunarodne policijske ili pravosudne suradnje s Islamskim emiratom Afganistana, kako je sada službeni naziv te zemlje, a u kojoj su odnedavno ponovno na vlasti talibani, nije bio moguć jer ta zemlja nema gotovo nikakva međunarodna predstavništva niti je potpisnik ikakvih međunarodnih sporazuma i konvencija.

Dva dana nakon Hotakovoga ubojstva, jedan od njegovih prijatelja također je od "Shamsa" i njegovih suradnika dobio video poruku u kojoj ga se upozorava da napusti Hrvatsku kako ga ne bi zadesila ista sudbina kao Hotaka. U poruci su mu sva trojica sada uhićenih govorila kako mora napustiti Hrvatsku, a jedan od njih je u rukama držao veliki vojnički nož te rekao kako je to nož kojim je ubio Hotaka i da će njime ubiti i njega.

Drugi "Shamsov" suradnik je pak u rukama držao pištolj. Ubrzo je uslijedio i još jedan video poziv. "Zovem te zadnji put. Šta ti nije jasno? Ako budemo ponovno morali dolaziti u Zagreb, ti si gotov.", rekao mu je jedan od "Shamsovih" suradnika, a Hotakov prijatelj je po svemu sudeći nakon ovoga odlučio kontaktirati policiju, koja je prije dva dana u Rijeci uhitila "Shamsa" i ostalu dvojicu.

Sva trojica osumnjičenika su se na ispitivanju branila šutnjom, a njihovi odvjetnici Petar Pavković i Alan Milinković najavili su podnošenje žalbi na odluku o određivanju istražnoga zatvora, ali i na rješenje o istrazi protiv svojih branjenika.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. travanj 2024 19:39