ČETVERO OSUMNJIČENIH

POLICIJA OTKRILA NOVE DETALJE ANTIKORUPCIJSKE AKCIJE U ZAGREBU I SPLITU Istražitelji upali u zgradu Ministarstva graditeljstva zbog 660 eura mita

u krugu: Josip Bienenfeld
 Damir Krajač / CROPIX

Ministarstvo unutarnjih poslova objavilo je u srijedu poslijepodne detalje antikorupcijske akcije u Ministarstvu graditeljstva tijekom koje su na ispitivanje prividene četiri osobe. Kako javljaju iz MUP-a, sumnja se da su počinili kazneno djelo primanja i davanja mita.

Policija ne navodi identitete privedenih osoba, ali prema neslužbenim informacijama priveden je načelnik Samostalnog sektora za pravne poslove u Ministarstvu Josip Bienenfeld i to zbog primanja mita u iznosu od 660 eura.

On je kao odgovorna osoba unutar ministarstva nadležnog za poslove graditeljstva primio mito kako bi unutar granica svoje ovlasti obavio službenu radnju koja se ne bi smjela obaviti.

Bienenfeldu su mito dali poduzetnici Borislav Bašić i Zoran Sikirica, a kako bi ishodovali izmjenu i dopunu građevinske dozvole kojom se trebala zadržati veličina i katnost objekta, koji nije izgrađen u skladu sa građevinskom dozvolom.

U akciji je priveden i pomoćnik direktora Sektora razvoja i investicija u Janafu Željko Korica, koji je prije radio kao inspektor u spomenutome ministarstvu. Osumnjičen je da je pomagao u primanju mita.

U sklopu navedenog kriminalističkog istraživanja pretraženi su domovi, poslovni prostori i osobna vozila te je oduzeto više od 21.000 eura čije porijeklo će biti podložno provjerama, kažu iz policije.

Priopćenje MUP-a prenosimo u cijelosti:

"Policijski službenici PNUSKOK-a, Službe za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta Split proveli su u koordinaciji s Uredom za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta kriminalističko istraživanje nad četvoricom hrvatskih državljana te utvrdili osnovu sumnje da je prvoosumnjičeni 57-godišnjak kao službena osoba primio mito, da mu je drugoosumnjičeni 66-godišnjak pomagao u primanju mita dok su trećeosumnjičeni 57-godišnjak i četvrtoosumnjičeni 68-godišnjak počinili kazneno djelo davanja mita.

Tijekom navedenog kriminalističkog istraživanja utvrđena je sumnja da je prvoosumnjičeni, u vremenu od 18. ožujka do 15. travnja ove godine, kao odgovorna osoba unutar ministarstva nadležnog za poslove graditeljstva primio mito u iznosu od 660 Eura, da unutar granica svoje ovlasti obavi službenu radnju koja se ne bi smjela obaviti.

Naime, trećeosumnjičeni, osnivač trgovačkog društva iz Splita i četvrtoosumnjičeni, voditelj poslovanja tog trgovačkog društva koje gradi hotel, zatražili su od drugoosumnjičenog, inače bivšeg zaposlenika ministarstva, posredovanje, a kako bi za novčanu nagradu ishodovali izmjenu i dopunu građevinske dozvole kojom se trebala zadržati veličina i katnost objekta, koji nije izgrađen u skladu sa građevinskom dozvolom.

Kako bi ministarstvo izdalo mišljenje na temelju kojeg bi se bez rušenja etaža hotela isti održao u prostoru i izdala izmjena i dopuna građevinske dozvole, prvoosumnjičeni je prvo sačinio tekst podneska te dao upute na koga i kako nasloviti, a potom povodom tog istog podneska, u ime nadležnog ministarstva, izdao mišljenje podobno za ishođenje izmjene i dopune građevinske dozvole, a u korist trgovačkog društva. Obećanu nagradu od 660 Eura predao je četvrtoosumnjičeni u skladu s dogovorom s trećeosumnjičenim.

U sklopu navedenog kriminalističkog istraživanja pretraženi su domovi, poslovni prostori i osobna vozila te je oduzeto više od 21.000 eura čije porijeklo će biti podložno provjerama.

Nakon dovršenog kriminalističkog istraživanja osumnjičeni su predani pritvorskom nadzorniku dok je policija Uredu za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta podnijela kaznenu prijavu", stoji u priopćenju.

S priopćenjem se oglasio i USKOK, u kojem navode da su, na temelju kaznene prijave PNUSKOK-a, donijeli rješenje o provođenju istrage protiv sve četvorice osumnjičenih te da su od suca istrage Županijskog suda u Splitu zatražili određivanje istražnog zatvora za svu četvoricu.

U nastavku prenosimo i USKOK-ovo priopćenje:

USKOK je, na temelju kaznene prijave PNUSKOK-a, donio rješenje o provođenju istrage protiv četvorice hrvatskih državljana (1962., 1953., 1962., 1951.) zbog osnovane sumnje na počinjenje kaznenih djela primanja i davanja mita te pomaganja u primanju mita.

Osnovano se sumnja da su, od 18. ožujka do 15. travnja 2019., u Splitu i Zagrebu, I. okr., kao načelnik Samostalnog sektora za pravne poslove Ministarstva graditeljstva i prostornog uređenja, posredstvom II. okr., bivšeg zaposlenika Ministarstva graditeljstva i prostornog uređenja, a na traženje III. okr., osnivača jednog trgovačkog društva, i IV. okr., stvarnog voditelja poslovanja tog trgovačkog društva, poduzimali radnje u cilju da od Upravnog odjela za prostorno uređenje i graditeljstvo Grada Splita ishode izmjenu i dopunu građevinske dozvole izdane navedenom trgovačkom društvu kao investitoru izgradnje jednog hotela na način da se, iako je došlo do smanjenja oblika i veličine građevinske čestice, zadrži veličina i katnost izgrađenog objekta. U cilju realizacije navedenog, IV. i III. okr. su od II. okr. zatražili da posreduje kako bi Ministarstvo graditeljstva i prostornog uređenja njihovom trgovačkom društvu izdalo mišljenje na temelju kojeg se ne bi rušila etaža hotela te bi se na temelju tog mišljenja izdala izmjena i dopuna građevinske dozvole, nakon čega je II. okr., koristeći kao bivši zaposlenik Ministarstva graditeljstva i prostornog uređenja poznanstvo s I. okr., dogovorio sastanak I. okr. s IV. i III. okr. u Zagrebu na kojemu je bio i drugookrivljenik. Nakon što su IV. i III. okr. obećali da će I. okr. novčano nagraditi za izdavanje navedenog mišljenja, I. okr. je prvo sačinio tekst upita kojeg će IV. i III. okr. u ime trgovačkog društva postaviti Ministarstvu graditeljstva i prostornog uređenja, a II. okr. je uputio da im prenese na koji će ga način dostaviti i na koga nasloviti, a sve kako bi im upravo I. okr. u ime Ministarstva graditeljstva i prostornog uređenja izdao traženo mišljenje. Potom su IV. i III. okr., sukladno uputi I. okr., u ime trgovačkog društva podnijeli zahtjev s upitom za davanje mišljenja kojeg im sastavio I. okr., nakon čega je I. okr. u ime Ministarstva graditeljstva i prostornog uređenja trgovačkom društvu izdao mišljenje podobno za ishođenje izmjene i dopune građevinske dozvole, za što je IV. okr., sukladno dogovoru s III. okr., I. okr. predao 660 eura.

USKOK je sucu istrage Županijskog suda u Splitu predložio određivanje istražnog zatvora protiv svih okrivljenika.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
02. svibanj 2024 00:47