DOLIJAO KRAJ POŠTE

Policija presrela teklića s kilogramom amfetamina, diler mu panično pisao: ‘Zašto se ne javljaš?!‘

Osobu ili više njih koje su ga angažirale, odlučio je zaštititi ne otkrivši njihove identitete
 Sergej Drechsler/Cropix

"Što se događa? Zašto se ne javljaš? Čekaju me kupci?" - poruke su koje su iskakale na displayu mobitela 22-godišnjeg varaždinskog teklića K.K., a koje mu je ispisivao panično jednu za drugom nepoznati diler preko aplikacije WickerME.

No umjesto da ih je pročitao 22-godišnjak, poruke su čitali varaždinski kriminalisti koji su sat vremena prije toga uhitili mladića s gotovo kilogram opijata. A s obzirom da su poruke bile samouništavajuće, iste su se odmah i brisale. Paralelno s porukama stizali su od nepoznate osobe i uzaludni telefonski pozivi sve do kasno u noć. U konačnici je K.K. kao posrednik uhvaćen s gotovo kilogram amfetamina, a osobu ili više njih koje su ga angažirale, odlučio je zaštititi ne otkrivši njihove identitete pa je tako samo on završio u optužnici varaždinskog tužiteljstva zbog neovlaštene proizvodnje i prometa drogama.

Sve počelo na proljeće

A sve je počelo kada je proljetos Časnik za vezu carine i carinske policije Veleposlanstva Njemačke u Zagrebu obavijestio varaždinsku policiju da je u njemačkom poštanskom uredu tvrtke za distribuciju pošte Decon&More pronađeno 15 pošiljki u kojima se nalaze neka opojna sredstva kupljena putem 'darkweba', a od kojih je jedna namijenjena 22-godišnjem K.K. u Varaždin. Stoga su se naši kriminalisti digli na noge, a varaždinski sud je odobrio provođenje posebnih dokaznih radnji u vidu tzv. kontrolirane isporuke pa je postavljena klopka.

U poštanski ured u Varaždinu je tako 26. svibnja doputovala u 7.55 sati ujutro pošiljka teška 1044 grama koja je skrivala 982,34 grama amfetamina, da bi se nešto više od četiri sata kasnije, u poslovnici na šalteru pojavio 22-godišnji K.K., čije se ime na pošiljci i nalazilo. Čim se legitimirao, bio je to znak da policajci u civilu ispred poslovnice reagiraju. Preuzeo je nadziranu pošiljku te krenuo na ulicu gdje su mu prišli, objasnili mu kako stoje stvari, pa nije bilo druge nego da im paket dobrovoljno izruči.

'Nisam ja naručio drogu'

- Mene su angažirale druge osobe čiji identitet ne želim otkriti, da preuzmem pošiljku u pošti. Trebao sam ju proslijediti dalje i dobiti 500 kuna. Drogu nisam naručio ja, niti sam ju platio. Samo sam stavio na raspolaganje svoju adresu, uslugu preuzimanja i potom prosljeđivanja dalje. Ujedno, nisam znao o kojoj količini i vrsti droge se radi, ali sam znao da je riječ o nečem zabranjenom. S osobom sam komunicirao preko aplikacije WickerME – branio se K.K. u tužiteljstvu napominjući da osobno ne konzumira drogu, ali da ponekad zna posredovati u nabavci opijata za prijatelje. Navodno je do tada još u dva navrata na isti način činio uslugu.

Toksikološkim vještačenjem je utvrđeno da je nakon sušenja oduzete materije amfetamin teži 717,31 gram te da je udio čistog amfetamina baze 14,8 posto pa da stoga zaplijenjena materija sadrži 106,16 grama čistog amfetamina. Vještak je pritom procijenio da bi tih 106 grama čistog amfetamina bilo dostatno za 4246 prosječnih doza. Idući na potezu je varaždinski sud.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 22:26