PRAVI PROFESIONALCI

Policija se oglasila o filmskom uhićenju u Areni, iznijeli su sve detalje spektakularne akcije

Dok su Zdenjak i 29-godišnjak kazneno prijavljeni za iznudu, drugi dvojac je osumnjičen za pomaganje u (ne)djelu
Uhićenje u Areni
 Mup/čitatelj

Nakon što smo sinoć objavili pojedinosti nesvakidašnjeg spektakularnog uhićenja iz Arena centra od četvrtka popodne, kada je elitna Ekipa za posebne zadaće (EPZ) tijekom primopredaje označenih novčanica uhitila 30-godišnjeg Lea Zdenjaka zbog sumnje u iznudu, o svemu se danas oglasila i PU zagrebačka.

Zdenjak je, naime, zajedno sa još dvojicom muškaraca starih 29, 40 i 32 godine iznuđivao 34-godišnjeg Zadranina. I dok su Zdenjak i 29-godišnjak kazneno prijavljeni za iznudu, drugi dvojac je osumnjičen za pomaganje u (ne)djelu, a osim zagrebačke policije, svoj obol u akciji su dale i zadarske kolege.

- Sumnja se da su osumnjičeni, prema unaprijed stvorenoj nakani, uporabili silu i ozbiljne prijetnje s ciljem protupravne nepostojeće tražbine. Provedenim kriminalističkim istraživanjem je utvrđeno kako je osumnjičeni 30-godišnjak posredstvom osumnjičenog 29-godišnjaka upoznao oštećenog s kojim je tijekom svibnja 2020. godine dogovorio kupnju automobila za određeni novčani iznos, a koji novac je prema njihovom prethodnom dogovoru oštećeni trebao isplatiti u roku od tri mjeseca. Kako oštećeni u dogovorenom vremenu nije skupio dogovoreni novčani iznos, kontaktirao je 30-godišnjaka i zatražio odgodu plaćanja za još mjesec dana. Prije isteka novog dogovorenog roka isplate, osumnjičeni počinje svakodnevno nazivati oštećenog te požuruje isplatu, zbog čega je oštećeni pokušavao dogovoriti povratak automobila, na što osumnjičeni nije pristajao – kažu iz PU zagrebačke.

image
Puz

Dodaju potom da se, s obzirom na pritisak, oštećeni 34-godišnjak odlučio na hitnu prodaju navedenog vozila sredinom rujna i to po sniženoj cijeni, a dobivenim novcem od prodaje je htio podmiriti barem dio duga. Nakon prodaje auta, dogovorio je sastanak se 30-godišnjakom kojom prilikom je dogovorena predaja novca na području Zapruđa. Međutim, iz straha za život oštećeni se susreo sa svojim prijateljem kojeg je zamolio da on obavi predaju novca, na što je prijatelj pristao. Po sastanku s osumnjičenima predao je novac nakon čega je, po pregledu koverte i konstatacije da u istoj nije dogovoreni novčani iznos, Zdenjak mu, tvrdi policija, bacio kovertu s novcem nazad. Nakon toga su se razišli da bi 15. listopada oko 20 sati u Zadru iznuđivači prepriječili put oštećenom i njegovoj djevojci autom.

- Trojica osumnjičenih su izašla iz auta, dok je 40-godišnjak ostao sjediti, te su 30-godišnjak i 29-godišnjak prišli suvozačevim vratima gdje je sjedio oštećeni, što je kod njega zbog njihove pojave izazvalo strah za život. Oštećeni je tad izašao iz auta, kratko s njima porazgovarao te su ga počeli rukama i nogama počeli udarati po tijelu, uz verbalne prijetnje. Tom su ga prilikom lakše ozlijedili, a osumnjičeni 30-godišnjak, prema unaprijed stvorenoj namjeri da uporabom sile i ozbiljnom prijetnjom naplati nepostojeću tražbinu, zaprijetio mu i zatražio uvećani novčani iznos uz kratak rok za predaju novca – otkrivaju dalje iz policije nakon čega su sedam dana kasnije, 22. listopada oko 15 sati, u Arena centru uslijedili filmski prizori tijekom kojih policajci Zdenjaka bacaju na pod, stavljaju mu lisice na ruke i potrbuške ga iznose van.

image
PUZ novčanice
Puz

- Na zahtjev 30-godišnaka, sastali su se da bi mu oštećeni predao novac. Tom prilikom osumnjičeni je bio naoružan pištoljem s metkom u cijevi, a novac je uzeo i zadržao kad je uhićen po policijskim službenicima PU zagrebačke. Uz uporabu sredstava prisile, osumnjičeni je priveden u službene prostorije na kriminalističko istraživanje. Prilikom uporabe sredstva prisile, uhićenja i privođenja nije bilo ozlijeđenih osoba, a sve je provedeno krajnje obzirno i profesionalno s aspekta same akcije i sigurnosti svih građana – napominju iz policije. Nakon tog uhićenja u Areni, nekoliko sati kasnije navečer uslijedilo je još jedno uhićenje. Lisice na ruke stavljene su i 29-godišnjem pomagaču te su kod njega pronađena dva pištolja sa spremnicima i streljivom. A sutradan su lisice na ruke stavljene i drugoj dvojici "iznuđivača":

image
Puz

Protiv ekipe policija je podnijela posebno izvješće Općinskom državnom odvjetništvu u Novom Zagrebu, a oni su predani pritvorskom nadzorniku.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 17:22