BRUTALNOST

'POLICIJA SE PREMA NJEMU PONIJELA KAO PREMA TERORISTU!' Ogorčena ispovijest člana obitelji muškarca kojeg su pred ženom i sinom istukli policajci

Muškarac je završio u bolnici nakon što su ga pred ženom i djetetom istukli policajci u mjestu Klani
Ilustracija
 Karmen Mrkić / CROPIX

Okršaj policajaca sa 35-godišnjim L.B. u mjestu Klana nadomak Rijeke tijekom manifestacije Rokovo, istražuje Odjel unutarnje kontrole MUP-a. On je u tom okršaju s policajcima pred suprugom i djetetom, zadobio napuknuće nosa bez pomaka te niz ogrebotina i podljeva i hospitaliziran je u riječkoj bolnici.

Čista sramota

- To što se dogodilo u subotu u Klani je čista sramota. Auto koji se spominje da ga je L.B. možda parkirao zagradivši vatrogascima prolaz, nije smetao nikome. Nitko nije bio ugrožen i kamion je pored njega mogao proći. No u detalje incidenta ne želim ulaziti i to vas molim da shvatite! No, napomenut ću još i da L.B. nije bio pijan! Želim samo podsjetiti da na policijskim automobilima piše ‘Sigurnost i povjerenje’, a policajci su se prema njemu ponijeli kao prema teroristu. Pričekajmo što će reći unutarnja kontrola koja sve istražuje - rekao je kratko za Jutarnji list M.B., ogorčeni član obitelji pretučenog 35-godišnjaka iz Mošćeničke Drage kojem je u subotu predvečer prisjeo posjet Klani gdje se, između ostaloga, održavao i koncert Crvene jabuke.

I dok je 35-godišnjak pod budnim okom liječnika KBC Rijeka, točnije na Odjelu neurokirurgije, odakle nam kažu da “nema značajnijih traumatskih ozljeda te da se provodi konzervativna terapija na koju bolesnik reagira povoljno”, njegova obitelj optužuje policiju za nehumano postupanje. Iz PU primorsko-goranske ne žele komentirati slučaj dok ga ne inspicira unutarnja kontrola. Napominju tek da je policija upotrijebila sredstva prisile jer je 35-godišnjak narušavao javni red i mir te pružao aktivan fizički otpor. Između ostaloga se odbio i legitimirati na zahtjev policajaca.

- U tijeku je postupak ocjene opravdanosti uporabe sredstava prisile nakon čega ćemo izaći s kompletnim izvješćem - poručuje riječka policija koja će onda valjda obznaniti i okolnosti zašto je auto L.B., ako je doista bio problem, smetao jedino policajcima s obzirom na to da tamo svi slobodno mogu parkirati tijekom manifestacija. Iz Ravnateljstva policije pak poručuju da do sada utvrđene činjenice ne ukazuju na nepravilnosti te da će s nalazom stručnog tima svakako upoznati javnost.

Mještani za pretučenog muškarca imaju samo riječi hvale i otkrivaju nam da je pravi veseljak i svira harmoniku kad su lokalne maškare. No, informacija koja se pronijela Klanom, iako su tek rijetki vidjeli obračun, baca drugo svjetlo na događaj. Mještani nam kažu kako se L.B. parkirao točno ispred policije i da je djelomično ometao odvijanje prometa. A kako je prilikom privođenja pružao otpor, policajci su s njim završili na tlu.

Leđna moždina

- Kad ti policija veli da makneš auto onda ga makneš. Ako ti vele da im daš osobnu, onda ih poslušaš, zar ne? Kakav se to revolt probudio u tom muškarcu, ne znam. Ali nije ni korektno da ga se radi toga polomi. Navodno je taj muškarac već prije operirao leđnu moždinu pa je normalno da je obitelj zabrinuta - otkriva nam jedan mještanin. Prema neslužbenim informacijama na putu prema postaji policajci su uočili kako L.B. nije dobro pa su zvali hitnu pomoć koja je muškarca prebacila u bolnicu.

- Sin mu je plakao satima kasnije od šoka. Kakve je batine dobio dovoljno govori podatak da je na Sušaku sa slomljenim nosom i oduzetim donjim dijelom tijela - stoji u e-mailu koji je zaprimila redakcija Novog lista.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 09:15