DRAMA NA SAVI

Policija spasila migrante od utapanja, šest muškaraca uhvatilo se za plutajuće deblo usred rijeke

Iako su ih upozorili da su na suhom te da pričekaju pomoć čamcima, tri su prestravljena mladića ušla u rijeku te počela plivati

Spašeni migranti iz Save

 PU brodsko-posavska

Povici u pomoć na engleskom jeziku koji su sinoć dopirali sa otočića na sredini rijeke Save u blizini Mačkovca bili su dovoljni da se policija digne na noge. Naime, te očajne vapaje oko 18.30 sati začuli su policajci Mobilne jedinice za provedbu nadzora državne granice uočivši kako na suhom dijelu otočića na Savi, nekih 20-ak metara od obale, šest muških osoba.

Iako su ih upozorili da su na suhom te da pričekaju pomoć čamcima, tri su prestravljena mladića ušla u rijeku te počela plivati u susret policajcima, međutim, našli su se dodatno u problemu s tim nepromišljenim potezom.

Voda je bila duboka, a oni iznemogli pa su se na kraju uhvatili na plutajuće deblo, a policajci su ušli u vodu, pritekli im u pomoć i izvukli ih na suhi dio obale.

Ujedno su policajci pritom strepili da (pre)ostala tri migranta na otoku ne krenu u vodu te su ih uspjeli uvjeriti da pričekaju pomoć. Ubrzo su i po trojac pristigli službenim policijskim plovilom.

- Sve osobe su zbrinute te su ih u 19.50 sati preuzeli policijski službenici Postaje granične policije Stara Gradiška. U tijeku je utvrđivanje identiteta osoba te postupanje sukladno Zakonu o strancima - kažu iz PU brodsko-posavske. Pritom još napominju da su uvijek spremni pomoći ljudima u nevolji te da su i ranije pomagali migrantima.

image

Spašeni migranti iz Save

PU brodsko-posavska

Bilo je to 18. kolovoza oko 8 sati, u blizini Ljupine kada su uočili skupinu od 23 migranta.

-Nekoliko osoba se nije osjećalo dobro te su im policijski službenici pomogli i odmah kontaktirali Hitnu medicinsku službu, koja ih je zbrinula u bolnici u Novoj Gradiški. Naime, radilo se o alergijskim reakcijama kod pet osoba (dvoje djece i tri žene) te im je bila neophodna žurna liječnička intervencija, dok su se naknadno još tri osobe požalile na bolove i također prevezene na liječenje. U drugom slučaju priskočili su u pomoć 2.srpnja skupini od 13 migranata u šumskom predjelu Radinje. Bili su iscrpljeni i gladni a među njima je bila i žena koja je nedavno rodila. U ožujku, pak, ove godine su spasili stranog državljanina u nabujaloj i hirovitoj Savi dok je vikao u pomoć pokušavajući preplivati rijeku - podsjetili su na dosadašnja spašavanja iz PU brodsko-posavske čiji djelatnici sukladno zakonskim odredbama i dalje nadziru i štite državnu granicu te sprječavaju nezakonite migracije i štite neporedivnost državne granice RH koja je ujedno i vanjska granica Europske unije.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. travanj 2024 06:19