UHVAĆENI NA A6

Policija spriječila još jedno krijumčarenje migranata, trojac prevozio devetero Iračana

Svi zatečeni ilegalni migranti su zatražili međunarodnu zaštitu pa su prepraćeni u Prihvatilište za tražitelje međunarodne zaštite

Ilustracija

 Zeljko Hajdinjak/Cropix/Cropix

Dovršenim kriminalističkim istraživanjima koje su proveli policijski službenici Policijske postaje Vrbovsko nad 34-godišnjim kosovskim državljaninom i 45-godišnjim albanskim državljaninom, kazneno su prijavljeni zbog sumnje u počinjenje kaznenog djela protuzakonitog ulaženja, kretanja i boravka u Republici Hrvatskoj, drugoj državi članici Europske Unije ili potpisnici Šengenskog sporazuma.

Naime, u petak, 7. travnja u jutarnjim satima na autocesti A6, na čvoru Vrbovsko u smjeru Rijeke, policijski službenici zaustavili su teretno vozilo marke Citroen Jumper, talijanskih nacionalnih oznaka, kojim je upravljao Kosovar dok se u vozilu nalazilo devet državljana Iraka.

Riječ je o strancima koji su nezakonito ušli na područje Republike Hrvatske, a 34-godišnjak ih je po dogovoru za određeni novčani iznos trebao prevesti preko područja RH u druge zapadne zemlje Europske unije. Osumnjičenik ih je prevozio u vozilu koje nije namijenjeno za prijevoz putnika i u nehumanim uvjetima.

Dan kasnije u subotu, 8. travnja, na istom mjestu je zatečen i 45-godišnji Albanac koji je u osobnom vozilu marke Fiat, talijanskih nacionalnih oznaka, prevozio troje kosovskih ilegalnih migranata.

Obojica osumnjičenika su po završetku istraživanja zbog osnovane sumnje u počinjenje navedenog kaznenog djela kazneno prijavljeni mjerodavnom državnom odvjetništvu i predani pritvorskom nadzorniku. Kazneno je prijavljen i 37-godišnji ukrajinski državljanin s reguliranim boravištem u RH, koji je također zatečen u subotu na autocesti kod Ravne Gore kada je u osobnom vozilu marke BMW, riječkih registracijskih oznaka, prevozio troje iračkih državljana i jednog turskog državljanina.

Svi zatečeni ilegalni migranti su zatražili međunarodnu zaštitu pa su prepraćeni u Prihvatilište za tražitelje međunarodne zaštite.

Sličnu akciju imala je i sisačko-moslavačka policija.

Policijski službenici koji rade na poslovima sprječavanja nezakonitih migracija su u ponedjeljak, 10. travnja u večernjim satima, u mjestu Volinja, općina Dvor, zaustavili automobil bosanskohercegovačkih nacionalnih oznaka u kojem je 28-godišnji hrvatski državljanin prevozio šest stranih državljana, a potom i drugi automobil bosanskohercegovačkih nacionalnih oznaka u kojem je 63-godišnji državljanin Bosne i Hercegovine prevozio također šest stranih državljana.

Zbog sumnje u počinjenje kaznenog djela Protuzakonito ulaženje, kretanje i boravak u Republici Hrvatskoj, drugoj državi članici Europske unije ili potpisnici Šengenskog sporazuma policijski službenici su nad dvojicom muškaraca proveli kriminalističko istraživanje kojim je utvrđeno da su s unaprijed stvorenom namjerom koristoljublja došli na područje Općine Dvor i sudjelovali u počinjenju navedenog kaznenog djela, odnosno da su iz koristoljublja omogućili kretanje i boravak u Republici Hrvatskoj osobama koje su na nezakonit način ušle u Republiku Hrvatsku.

Postupanjem je utvrđeno da se radi o 12 državljana Narodne Republike Kine koji su izrazili namjeru za podnošenjem zahtjeva za međunarodnom zaštitom u Republici Hrvatskoj.

Zbog počinjenog kaznenog djela Protuzakonito ulaženje, kretanje i boravak u Republici Hrvatskoj, drugoj državi članici Europske unije ili potpisnici Šengenskog osumnjičeni su predani pritvorskom nadzorniku Policijske uprave sisačko-moslavačke.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
09. prosinac 2023 18:31