KONTROLA PROMETA

Policija tijekom vikenda zaustavila 314 vozača pod utjecajem alkohola, rekorder s 3,07 promila

Policija je na području PU vukovarsko srijemske zaustavila vozača koji je jurio čak 241 kilometar na sat
Ilustracija
 Boris Kovacev/Cropix

Prošlog je vikenda, u razdoblju od 30. travnja do 2. svibnja, zabilježeno 47 prometnih nesreća na području Hrvatske s nastradalim osobama. Iz MUP-a su izvijestili kako su poginule ukupno tri osobe, 14 osoba je zadobilo teške tjelesne ozljede, a 63 osobe su lakše ozlijeđene.

Zabilježeno je i 4.500 prometnih prekršaja od kojih je 314 prekršaja vožnje pod utjecajem alkohola, 2.243 prekršaja prekoračenja dopuštene brzine kretanja, 450 prekršaja nekorištenja sigurnosnog pojasa i 257 prekršaja nepropisnog korištenja mobitela tijekom vožnje. Najveća izmjerena koncentracija alkohola u krvi je izmjerena vozaču na području PU brodsko-posavske, a iznosila je 3,07 promila. Najveća prekoračena brzina je izmjerena na području PU vukovarsko-srijemske i to od 241 kilometara na sat.

Najveći broj prekršaja vožnje u alkoholiziranom stanju je utvrđen na području PU splitsko-dalmatinske, njih 54. Najviše prekršaja prekomjerne brzine je zabilježila PU zagrebačka, čak 297. Na području PU splitsko-dalmatinske je bilo i najviše vozača koji nisu koristili sigurnosni pojas, ukupno 70 te najviše vozača koji su nepropisno koristili mobitel za vrijeme vožnje, njih 57.

Najčešća izmjerena koncentracija alkohola u krvi bila je od 0,51 do 1,0 promila, a najviše prekršaja vožnje pod utjecajem alkohola u krvi su počinili vozači u dobi od 31 do 40 godina i oni stariji od 50.

Zatečeno je 19 recidivista, odnosno osoba koje su bile ponavljači teških prekršaja u prometu od kojih je njih sedmero vozilo u alkoholiziranom stanju, petero je vozilo bez položenog vozačkog ispita, sedmero je vozilo iako im je izrečena mjera zabrane upravljanja vozilom i jedna je osoba odbila testiranje na droge.

Prema statističkim podacima, u prva četiri mjeseca 2021. godine u prometnim nesrećama je smrtno stradala 71 osoba što je samo 1 osoba manje u odnosu na isto razdoblje prošle godine kada su poginule 72 osobe.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 04:50