DENIS PARAĆ (40)

POLICIJA TRAGA ZA NAORUŽANIM I OPASNIM BJEGUNCEM Ovaj čovjek zadarskom je odvjetniku izrešetao auto i bacio mu bombu u dvorište

POLICIJA TRAGA ZA NAORUŽANIM I OPASNIM BJEGUNCEM Ovaj čovjek zadarskom je odvjetniku izrešetao auto i bacio mu bombu u dvorište. Prije 18 godina sudjelovao je u velikoj pljački 2,5 milijuna kuna, a 2015. je upao u zasjedu srpske policije...
Denis Parać (lijevo), Augustin Sudinja (desno)
 CROPIX

Policija još traga za 40-godišnjim Zadraninom Denisom Paraćem kojega se dovodi u vezu s počinjenjem kaznenih djela s elementima nasilja, neovlaštenog posjedovanja, izrade i nabavljanja oružja i eksplozivnih tvari, te neovlaštene proizvodnje i prometa drogama.

Pobjegao skuterom

Iako u policiji ne preciziraju o čemu se točno radi, neslužbeno doznajemo da se 40-godišnjak sumnjiči za napad na zadarskog odvjetnika Augustina Sudinju u siječnju ove godine. - Radi se o osobi koja bi mogla biti naoružana i sklona uporabi vatrenog oružja. Kriminalističko istraživanje traje i to je sve što možemo zasad reći - rekli su u zadarskoj policiji koja je, navodno, pretražujući Paraćevu obiteljsku kuću, stan i poslovni prostor u Zadru pronašla i materijalne dokaze koji ga terete za napad, ali i za ostala kaznena djela.

Parać je, naime, označen kao izvršitelj napada na zadarskog odvjetnika, a tko je naručitelj, još nije poznato. Iako su pod tom sumnjom pretresli i stan 43-godišnjeg Zadranina te ispitali više osoba, zasad nema dokaza koji bi na to upućivali. Parać je navodno policiji koja je došla u pretres pobjegao na skuteru koji je uzeo od dvojice mladića.

Napad na odvjetnika Sudinju odigrao se 21. siječnja kada mu je u dvorištu kuće u Sukošanu aktivirana nepoznata eksplozivna naprava te pucnjevima prorešetan automobil Volvo. Odvjetnik Sudinja za to je vrijeme bio u kući sa suprugom.

Iznuda u Srbiji

- Netko mi je poslao “podsjetnik” na sebe, a ja ne znam tko. Ne bih pretpostavljao o kome bi se moglo raditi, pogotovo to ne bih naglas i javno. Uglavnom, “podsjetnik” je bio dosta ozbiljan - rekao je tada Sudinja koji trenutačno vodi postupak protiv ljudi bliskih Paraću.

Parać je inače javnosti poznat po “pljački stoljeća” dostavnog vozila nekadašnje Dalmatinske banke 2000. godine u kojem je bilo 2,5 milijuna kuna koji nikad nisu pronađeni. U rano jutro 24. svibnja Parać i još dvije osobe s navučenim kapama preko glave i rukavicama na rukama, s ukradenim autom prepriječili su prolaz dostavnom vozilu. Prisilili su dostavljače da iziđu i prijeteći Uzijima naredili im da legnu na cestu. Potom su ušli u dostavno vozilo u kojem se nalazio sedam vreća s novcem te se uputili prema zadarskim Arbanasima gdje su u ukradenom u gliseru otplovili do Bibinja, te potom ukrcali novac u auto i pobjegli. Parać je za tu pljačku osuđen na 9 godina zatvora.

Prije tri godine Parać je pao i u ruke srpske policije zbog sumnje na iznudu 70 tisuća eura od američkog državljanina. Parać i 40-godišnji Hrvat teretili su se da su Amerikanca, za kojeg su znali da je prethodno prodao jahtu grčkom kupcu za 183 tisuće eura dočekali ispred njegova stana u Beogradu pa uz upotrebu sile i prijetnje, zahtijevali da im preda novac. Nakon toga su ga, prema optužnici, više puta zvali telefonom tražeći da im taj novac isplati. Amerikanac im je potom javio da je spremio dio novca, 30 tisuća dolara, te da ih čeka na terasi restorana.

Tamo ih je, međutim, dočekala policija prilikom primopredaje novca koji je bio označen. Iako su u prvom postupku osuđeni na četiri, odnosno tri godine zatvora, prošle je godine, međutim, sud u Beogradu zbog bitne povrede odredaba kaznenog postupka ukinuo tu presudu i odredio novo suđenje.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
29. travanj 2024 09:48