‘DOLIJALI‘ KRAJ ĐAKOVA

Policija uhvatila dvojicu Moldavaca koji su im prošli petak pobjegli iz ‘marice‘: ‘Hvala građanima na dojavi‘

Službenici PU vukovarsko-srijemske tom su prigodom koristili i termovizijske kamere koje su im pomogle u lociranju bjegunaca

Krijumčari iz Moldavije

 CROPIX, PU Vukovarsko-srijemska

Dvojica Moldavaca, mladići u dobi od 22 godine pronađeni su i uhićeni u nedjelju navečer oko 20.25 sati na području mjesta Kuševac nedaleko od Đakova, nakon što su se punih 48 sati skrivali po Slavoniji od policije kojoj su u petak oko 22 sata pobjegli iz "marice". Podsjetimo, službenici PU vukovarsko-srijemske u petak su u Zatvor u Osijeku vozili dvojicu Moldavaca kojima je određen istražni zatvor zbog sumnje u krijumčarenje migranata, a protiv jednog je podnesena i kaznena prijava za pokušaj teškog ubojstva policajca.

Dečki su, naime, uhićeni 9. veljače oko 22 sata nedaleko od odmorišta Lubanj na autocesti Lipovac-Zagreb. Moldavci su iz policijske "marice" pobjegli dok se ona kretala prema Zatvoru u Osijeku, a utvrđeno je kako su izazvali mehanički kvar na stražnjim rešetkama i vratima te na taj način otvorili vrata i dali se u bijeg. Doznaje se kako policijski službenici tijekom preprate uhićenika nisu postupali sukladno standardnim operativnim postupcima pa će protiv njih biti pokrenut disciplinski postupak.

Mladići su se puna dva dana skrivali i bježali od policije, no u nedjelju navečer su otkriveni u policijskoj akciji nakon zaprimljene dojave građana da su u šumi kod Širokog Polja uočene osobe koje odgovaraju opisu bjegunaca.

Dojava građana pokazala se korisnom i točnom te su policijski službenici – uz uporabu tjelesne snage i sredstava za vezivanje - uhitili bjegunce, a kako neslužbeno doznajemo, službenici PU vukovarsko-srijemske tom su prigodom koristili i termovizijske kamere koje su im pomogle u lociranju bjegunaca.

"Zahvaljujući dobroj suradnji policije i građana – kojima se ovom prilikom zahvaljujemo - bjegunci su predani u Zatvor u Osijeku jer im je ranije određen istražni zatvor", izvijestili su iz policije.

Njihovo prvo uhićenje bilo je, pak, pravo filmsko. Policajci su na odmorištu Lubanj zaustavili i okružili kombi vozilo francuskih registracijskih oznaka zbog osnovane sumnje da se u njemu prevoze strani državljani koji su nezakonito prešli državnu granicu.

''Po izlasku policijskih službenika iz vozila te predstavljanju riječju 'policija' i izdavanju zapovjedi vozaču da izađe iz vozila, vozač - prvoosumnjičeni 22-godišnjak - pokrenuo je vozilo te prilikom pokušaja bijega vožnjom naprijed-nazad nasrtao na policajce te ugrozio živote policijskih službenika koji su se nalazili oko kombi vozila. Kako bi otklonio opasnost za vlastiti život i život drugih osoba te spriječio osumnjičenu osobu u bježanju vozilom, jedan od policijskih službenika ispalio je hitac u smjeru pneumatika vozila osumnjičenog.

Potom su policijski službenici, uz uporabu tjelesne snage i sredstava za vezivanje, svladali osumnjičenog vozača te ga doveli u službene prostorije na kriminalističko istraživanje. Prilikom nasrtaja vozilom na policijske službenike i pokušaja bijega, osumnjičeni vozač oštetio je tri službena vozila MUP-a. Drugi Moldavac se za to vrijeme nalazio u osobnom automobilu francuskih registracijskih oznaka na parkingu obližnjeg odmorišta Spačva čekajući dolazak kombi vozila kojim je upravljao prvoosumnjičeni. Policija je uhitila i njega", priopćeno je.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 12:27